2019. május 6., hétfő

Szépművészeti Múzeum docent program

SI
The Docent Programme’s spring season will give an insight of the everyday life in our museum. Everyone is welcome - the programme is open to all
2019. május 07. 10:15 - 12:00
Szakmai programok


Művészeti témák, korszerű megközelítések és egyéni értelmezések: előadások, viták és kurátorokkal való eszmecserék a képzőművészet iránt érdeklődőknek.
Gazdag kínálattal szolgálunk mindazok számára, akiknek a múzeumlátogatás több, mint szenvedély és szórakozás, akiket hivatása köt a múzeumi szférához.
Egész évben szoros együttműködésben dolgozunk a különböző területekről érkező szakemberekkel, így pedagógusokkal és idegenvezetőkkel is, ezért különösen fontos számunkra, hogy évente egy-egy napot arra szánjunk, hogy megbeszéljük közös dolgainkat.
Műkedvelő közönségünknek is biztosítunk lehetőséget arra, hogy művészettörténeti előadásokon mélyítse el tudását.
Mi több, azok számára, akik szívesen ki is vennék részüket a Szépművészeti Múzeumban végzett ismeretterjesztő munkából, az Önkéntes Tárlatvezetői Program keretében biztosítunk átfogó művészettörténeti és kommunikációs képzést.

Önkéntes Tárlatvezetői Program

Vegye ki a részét belőle, hogy legyen mit továbbadni!
Szívesen hallgatna angol nyelvű művészettörténeti témájú előadásokat? Érdekli, hogy a Szépművészeti múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményei hogyan illeszkednek az egyetemes és a hazai művészet szövetébe? Szeretné a tudását másokkal is megosztani? Ebben az esetben szeretettel várjuk önkéntes tárlatvezetőink közé! Az angol nyelvű önkéntes tárlatvezető-képzés sikeres elvégzése után lehetősége nyílik arra, hogy intézményeink állandó kiállításaiban kalauzolja a kíváncsi turistákat. Nem szükséges művészettörténeti háttér tudás, az intenzív szakmai tanfolyam során a leendő önkéntes tárlatvezetők elmélyítik a művészeti ismereteiket, fejlesztik interpretációs és kommunikációs készségüket.
Ha csak az előadások iránt érdeklődik, arra is van lehetősége, hogy alkalmanként váltson jegyet.
https://www.szepmuveszeti.hu/programtipusok/szakmai-programok.Európai művészet 1250-1600

Első szint - Folyamatosan megtekinthető

A Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően kivételes alkalom adódott arra, hogy a Régi Képtár állandó kiállítása egy korszerű, a múzeum történetében előzmény nélküli koncepció szerint újuljon meg. Az újrarendezett kiállítás a művészettörténet fő korszakait kívánja bemutatni, kronologikus sorrendben és kisebb földrajzi egységek szerinti tagolásban.
A 2018 októberében megnyíló, klimatizált Dózsa György úti szárnyban a 13. századtól az 1500-as évek végéig tartó több mint két évszázad európai művészetét mutatjuk be. Itt került elhelyezésre a Régi Képtár gótikus, kora- és érett reneszánsz, valamint manierista anyaga.
A közel négyszáz darabos válogatásban az itáliai régiók – elsősorban Toscana, Veneto, Emilia, Romagna, Róma és Lombardia – művészete a leggazdagabban reprezentált, de a látogató kiemelkedő művek során keresztül ismerkedhet meg a korszak németalföldi, német és spanyol festészetével is. Az új elrendezés lehetővé teszi, hogy az egyes iskolák helyi sajátosságairól éppúgy átfogó képet kapjunk, mint az egyetemes tendenciákról vagy a művészeti központok közötti kölcsönhatásokról.
A kiállítás bizonyos pontjain nagy hangsúlyt kapnak az adott korszakot vagy művészeti kört meghatározó, stílusteremtő mesterek: például Lucas Cranach, Raffaello, Leonardo da Vinci vagy El Greco. A tematikus termekben az egyes műfajok, ábrázolási típusok, stílusirányzatok és a műtárgyak eredeti rendeltetési céljának komplexebb áttekintésére nyílik lehetőség. A kiállított festményeket szobrok, metszetek és iparművészeti tárgyak egészítik ki, így nem csak művészeti-, hanem kultúrtörténeti összefüggéseket megismerésére is lehetőség nyílik.
A kiállításon való eligazodást teremszövegek, tárgymagyarázatok, rekonstrukciós rajzok, audioguide és multimédia-bemutatók segítik.
A jövőre átadásra kerülő Városligeti szárnyban a 17. századi barokk, a második emeleti teremsorban a rokokó, klasszicista és realista stílusáramlatokat felvonultató 18. századi művészet kap majd helyet.