2019. április 15., hétfő

A Mi Kultúránk rövidfilmfesztivál

SI
AMIKről érdemes beszélni….
Kezdődik az idei A Mi Kultúránk rövidfilmfesztivál
Nemzetközi filmblokkal bővül a fiatal filmesek alkotásait szemléző, A Mi Kultúránk rövidfilmfesztivál.  A Budapesti Művelődési Központ pályázati programja ebben az évben is,
2019. április 23–26 között az alkotókkal közösen keresi a választ arra, milyen változásokon ment keresztül az elmúlt években a kultúra fogalma.
Ugyanazt a mozit nézve is eltérő értelmezéseket kapunk. Minden néző saját szűrőjén keresztül, átszínezve ad jelentéstartalmat egy-egy filmhez. Az AMIK szervezői a kultúra dinamikus, izgalmas, számtalan aspektussal rendelkező fogalmát szeretnék tetten érni az alkotók kamerájának segítségével.
A kisfilmes műfaj erre kiváló eszköz, melynek elismerésére is hivatott az AMIK fesztivál és gála.
„Azért nagyon különleges a rövidfilm, mint műfaj, mert ugyanolyan erős hatással tud lenni, és ugyanolyan életre szóló emlék tud maradni, mint a legjobb nagyjátékfilmek, és tizenöt perc alatt is el tudja érni ezt a hatást” – így fogalmaz találóan Deák Kristóf Oscar-díjas és Balázs Béla –díjas filmrendező, vágó, forgatókönyvíró, aki egy közönségtalálkozón szintén vendége lesz a fesztiválnak április 23-án.
A rendezvény célja, hogy a korosztály igényei, gondolkodásmódja koncentráltan jelenjen meg a fesztiválon, az alkotók képet kapjanak egymás látásmódjáról, hangot adjanak saját értékeiknek a vásznon. Különösen érdekes nézőpontot jelent idén a felhívásra Indiából érkezett 5 rövidfilm.
A rövidfilmfesztivál öt napon keresztül, különböző helyszíneken kínál színes, izgalmas programokat: szakmai beszélgetések, versenyprogram vetítések, kreatív kísérőprogramok váltják egymást a Budapesti Művelődési Központban, betekintés a gyakorlati alkotási folyamatba a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, valamint a Broadtest csapatával és díjkiosztó gála április 26-án16 órától a  Premier KultCafeban.
Szakmai zsűri:
Sergő Z. András – a filmtekercs.hu alapítója, főszerkesztő-helyettese; Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője.
Merza Gábor – színész, rendező, operatőr, az Országos Diákfilmszemle alapítója.
Herceg Zsófia – Friss Hús animációs rövidfilmfesztivál projekt koordinátora, a Dot & Line animációs blog alapító szerkesztője.

Előadók:
Deák Kristóf, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró és filmproducer. A Mindenki című Oscar-díjas alkotás rendezője.
Bognár Éva Katinka, rendező-forgatókönyvíró, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója.

Szakmai partnereink: Budaörsi Animációs Bázison és Kreatív Tér, Premier KultCafé, Kiscsoportos Játékok, Broadtest, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Kedd Stúdió.


Információ: Oláh Sándor, 371-2776; olah.sandor@bmknet.hu
http://www.bmknet.hu/kozmuvelodesi-szakmai-palyazatok/8721-a-mi-kulturank-amik-rovidfilmfesztivalt
     /amikulturank
Támogatónk:
Nemzeti Kulturális Alap


A fesztivál részletes programja:
2019. április 23.
17.00 – Versenyprogram rövidfilmes blokk I. rész
18.00 – Fesztivál megnyitó és Alternatív filmplakátkiállítás.
A kiállítás 2019. április 26-ig, a fesztivál végéig tekinthető meg.
18.30 – A Mindenki című Oscar-díjas film, közönségtalálkozóval egybekötött vetítése.
Vendég: Deák Kristóf, Oscar-díjas rendező

2019. április 24.
15.00 – Versenyprogram animációs blokk
16.00 – Versenyprogram rövidfilmes blokk II. rész
17.00 – A kamera előtt és mögött – tippek–ötletek minőségi rövidfilm készítéséhez c. szakmai előadás, együttműködő partner: Broadtest csapata

2019. április 25.
10.00 – Animációs műhely diákoknak Közreműködő: Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér
16.00 – Versenyprogram nemzetközi rövidfilmes blokk
17.00 – Versenyprogram rövidfilmes blokk III. rész
18.00 – Az animáció készítés kreatív oldala, együttműködő partner: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

2019. április 26. 16.00 – Gála és díjátadó
16.00 – Díjátadó gála
16.30 – Nyertes filmek bemutatása
17.30 – Álló fogadás

Együttműködő partnerek:
Premier KultCafé: – Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosság-barát közösségi és kulturális tere, amely mozival és egy akadálymentes rendezvényteremmel rendelkezik. A rendezvény kihelyezésével az elfogadás és a befogadás jegyében a Kultúrplaccot, ezzel az integrált munkavégzést és „kultúrafogyasztást” is támogatni kívánjuk, továbbá akadálymentes helyszínt kívánunk biztosítani rendezvényünk számára.
http://www.premiercafe.hu/

Kiscsoportos Játékok – 2013-ban indult, fiatal animátor és grafikus tervezők csoportja, akik újragondolt filmplakátjaikat állítják ki különböző kulturális terekben.
https://www.facebook.com/Kiscsoport/

Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér – Az első olyan animációs központ Magyarországon, amely az oktatás, a kultúra és a kreatívipari innovációk ötvözésével végzi tevékenységét, minden korosztály számára változatos képzéseket és közösségi programokat nyújtva. Az animációs gyerekműhely célja interaktív módon megmutatni a válaszokat a korosztály számára is érthetően: „Mi az a zoetróp? És a taumatróp? Hát a pixilláció? Megrajzolhatom? Megpörgethetem? Eljátszhatom? Hazavihetem?”
http://babter.hu/Broadtest
A csapat tagjai:
Varga Gábor – színész, szinkronszínész
Faragó Edit – operatőr, vágó
Faragó Tibor – operatőr, vágó, vfx editor
A csapat tippeket, trükköket mutat, tanácsokat ad (szakmailag) kezdő videósoknak, forgatás, vágás, utómunka, beszédtechnika témakörökben. Olyan ötleteket nyújtanak, amit ingyen, vagy minimális költséggel számolva bárki kipróbálhat, gyakorolhat, így folyamatosan tudja fejleszteni a videózással kapcsolatos készségeit.
https://broadtest.hu/category/hatu/

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – Az intézmény egyik letéteményese a teljes körű egyetemi szintű, tradicionális iparművészet-oktatás mellett az egyetemi szintű designer, építész és vizuális kommunikáció tervező képzésnek. A MOME oktatási tevékenysége arra irányul, hogy a művészi tehetséggel bíró hallgatókban kialakuljon képességeik célirányos működtetésének feltétele.
http://www.mome.hu/hu/

Kedd Stúdió - 2002-ben M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla-díjas filmrendező alapította. A Stúdió elsődleges célja minőségi gyerektartalmak létrehozása és közvetítése a legszélesebb gyerekközönség részére.
http://keddstudio.com/
Oláh Sándor,
Fesztivál-szervező
Budapesti Művelődési Központ