2019. március 27., szerda

Pannonia-Entertainment új filmjei a művészet templomai sorozatban

SI

- A művészet templomai: Monet és vízililiomai - A víz és a fény bűvkörében 
1. Monet és vízililiomai - A víz és a fény bűvkörében - Március 28-tól a mozikban
A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb része az impresszionizmus géniuszának világába és egyik leghíresebb festmény-sorozatának születésébe nyújt betekintést, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán.

Monet és vízililiomai - Egy mestermű születése a mozikban
A háború sújtotta Franciaországban Claude Monet alapjaiban változtatta meg a művészet világát, miután világossá vált számára, hogy alkotásai jelenthetik országa számára a béke, a remény és az ellenállás szimbólumait a vérrel áztatott valóságban. A Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében címmel mozikba kerülő film bemutatja azt a megszállottságot, ahogyan a hetvenes éveiben járó, családi tragédiákkal és látásának megromlásával sújtott, az alkotással már-már felhagyó festőzseni a vászonra álmodta a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását, és több életének utolsó évtizedeiben megalkotta a Vízililiomok (Tavirózsák) mintegy 250 festményből álló monumentális sorozatát.
A film alapjául Ross King, a Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok címmel Magyarországon is megjelent nemzetközi bestseller szolgált. A formabontó művészettörténeti könyveivel híressé vált író – aki szakértőként is megszólal a filmben  – ebben a művében levelek és visszaemlékezések alapján mutatja be az impresszinizmus atyjának is nevezett, legendás festő portréját és legemlékezetesebb művészi vállalkozása, a „Grandes Decorations” történetét. 
A filmben megismerhetjük azokat a csodálatos tájakat, ahol alkotott és amelyekből ihletett merített. Köztük kiemelt szerepet kap Monet Giverny-ben lévő kertje, amelyet ma is az ő eredeti elképzeléseinek megfelelően gondoznak. A film különleges archív felvételeket is felvonultat az alkotó, vagy épp kertészkedő Mesterről, valamint ízelítőt nyújt a párizsi Musée de l'Orangerie, a Musée Marmottan, a Musée d'Orsay és a Musée des Impressionnismes Giverny páratlan gyűjteményéből.
A látványos ismeretterjesztő alkotás Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is vetítik. A vetítési helyszínek teljes listája a https://www.facebook.com/AMuveszetTemplomai/ oldalon olvasható.
 

2. Mary Shelley - Frankenstein születése - Április 4-től a mozikban
angol-luxemburgi-amerikai életrajzi dráma, történelmi film, 120 perc, 2018

Életrajzi dráma Mary Shelley, eredeti nevén Mary Wollstonecraft Godwin (Elle Fanning) történetéről, aki 18 évesen megalkotta a világ legismertebb gótikus regényét, sokak szerint az irodalomtörténet első horror művét Frankenstein, avagy a modern Prométheusz címmel.


3. Ferenc pápa - Egy hiteles ember - Április 18-tól a mozikban
svájci-amerikai dokumentumfilm, 96 perc, 2018

A három Oscar-díjra jelölt Wim Wenders filmjében Ferenc pápa utazásaiba és vallással kapcsolatos nézeteibe nyerhetünk betekintést, miközben az egyházfő olyan általános témákkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre ad őszinte, komoly, olykor humorral fűszerezett válaszokat, mint a halál, a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, a bevándorlás, az ökológia, valamint a család szerepe.4. A művészet templomai: Leonardo 500 - Május 9-től a mozikban, április 25-től premier előtt az Urániában
színes, olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő bemutatója az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója alkalmából. A film elsősorban Leonardo tudományos feljegyzéseit és találmányait tartalmazó művére, az ún. Da Vinci-kódexekre fókuszál, ezek megfejtését kísérli meg, egy egészen új nézőpontból vizsgálva és értelmezve ezt a monumentális művet.

Részletes filmismertető és előzetes honlapunkon: http://www.pannonia-entertainment.hu


További művészeti vetítések az Urániában

Salvador Dalí - A halhatatlanság nyomában
Április 1. 12:00
http://urania-nf.hu/film/a-muveszet-templomai-salvador-dali-a-halhatatlansag-nyomaban

Művészeti Filmklub a Várkert Bazárban

Az immár 2014 óta zajló művészettörténeti filmsorozatunk korábbi népszerű részei ismét mozivásznon láthatók a Várkert Bazárban, a Testőrpalota vetítőtermében megrendezett filmklub-vetítéseken.
TECHNIKAI FEJLESZTÉS - A nézői visszajelzések alapján több fejlesztés is megvalósult a vetítések kapcsán: áprilistól nagyobb méretű vásznon láthatóak a filmek, és a magyar felirat ezentúl a vászon tetején látható, hogy a hátsóbb sorokból is egyformán jól lehessen látni.

A VÁRkert Mozi következő vetítései

Klimt és Schiele: Amor és Psyche - Bécs aranykora és a szecesszió születéseÁprilis 2. 18:00, április 13. 16:00, április 30. 18:00
https://varkertbazar.jegy.hu/program/klimt-es-schiele-amor-es-psyche-a-szecesszio-szuletese-varkert-mozi-101195

Van Gogh - Búzamezők és borús égbolt
Április 6. 16:00, április 16. 18:00
https://varkertbazar.jegy.hu/program/van-gogh-buzamezok-es-borus-egbolt-kozott-varkert-mozi-95867

David Bowie arcai
Április 9. 18:00
https://varkertbazar.jegy.hu/program/david-bowie-arcai-varkert-mozi-95306

Firenze és az Uffizi-képtár
Április 23. 18:00
https://varkertbazar.jegy.hu/program/firenze-es-az-uffizi-keptar-varkert-mozi-72285

Caravaggio - Vérről és lélekről
Április 27. 16:00
https://varkertbazar.jegy.hu/program/a-muveszet-templomai-caravaggio-verrol-es-lelekrol-varkert-mozi-98965

Salvador Dalí - A halhatatlanság nyomában
Május 4. 16:00, május 18. 16:00, május 25. 16:00
https://varkertbazar.jegy.hu/program/salvador-dali-a-halhatatlansag-nyomaban-varkert-mozi-102600