2019. március 31., vasárnap

Megjelent a MúzeumCafé legújabb száma

SI
Portré
A magyar múzeumi világ legendáira emlékezik a MúzeumCafé folyóirat idei első, dupla száma.
Vezetők, akik a hatvanas évektől meghatározó szerepet töltöttek be az intézményrendszer alakításában és működtetésében: a Magyar Nemzeti Múzeuman Fülep Ferenc (Debreczeni-Droppán Béla), a Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban Mojzer Miklós (Gréczi Emőke), a Hatvany Lajos Múzeumban Kovács Ákos (György Péter), a szentendrei Skanzenben Füzes Endre (Sári Zsolt), Éri István Veszprém megyében (Buzás Gergely), Bándi Gábor Vas megyében és Ikvai Nándor Pest megyében (Kálnoki-Gyöngyössy Márton), Mezősi Károly Kiskunfélegyházán (Odler Zsolt). A „hősök csarnoka” ma is aktív szereplői is helyet kaptak a lapban: Kabdebó Lóránt a Petőfi Irodalmi Múzeum Hangtárának első évtizedeire emlékezik, interjú készült Ormos József fotórestaurátorral (Karácsony Ágnes), Filep Antal néprajzkutatóval, a sárospataki múzeum egykori vezetőjével (Berényi Marianna), Dományszky Gabriella és Bakó Zsuzsanna művészettörténészekkel (Basics Beatrix) és Kecskeméti Tiborral, a természettudományi muzeológia doyenjével (Karácsony Ágnes).
Az idei MúzeumCafé díjat Frazon Zsófiának és a …NYITOTT MÚZEUM… projekt tudós közösségének ítélte a lap kuratóriuma, a laudáció mellett a díjazottal készült beszélgetés is olvasható (Berényi Marianna).
A Szemlében Kövesdi Veronika a Kettős beszéd című tanulmánykötetet, P. Szűcs Julianna pedig az új Vajda Lajos monográfiát ismerteti. A Módszertan rovat Ruttkay Zsófia két, a digitális múzeum témájában rendezett nemzetközi konferencián szerzett tapasztalatait közli. A Kutatás rovatban Regős Csilla Alphonse Mucha Szláv-eposzáról, Juhász Sándor a Tanácsköztársaság idején köztulajdonba vett műkincsek kiállításáról, Nagy László pedig arról az értékes itáliai mintakönyvről ír, amely Bischitz Gyula gyűjteményéből került a Szépművészeti Múzeumba.
A Híreket Magyar Katalin, a Kalendáriumot Basics Beatrix állította össze. A portréfotókat Szilágyi Lenke készítette. A lapterv – a címlapon Vajda Lajos önarcképének felhasználásával – Pintér József munkája.
http://muzeumcafe.reblog.hu/
http://muzeumcafe.hu/hu/
https://www.facebook.com/MuzeumCafe/

2019. március 26.