2019. február 14., csütörtök

Az Artézi Galéria kiállítása 14 festő Békéscsabáról


SI

MEGHÍVÓ


az Artézi Galéria szeretettel meghívja Önt a

14 festő

Békéscsabáról


című kiállítás megnyitójára
A megnyitó időpontja: 2019. február 23. (szombat) 17:00
A kiállítást megnyitja: dr. Cs. Tóth  János, művészeti író
A kiállítás látogatható: 2019. február  23. - 2019. március 14. előzetes bejelentkezés után (+36303423551)
Helyszín: Artézi Galéria, 1037 Budapest, Kunigunda útja 18.

Honlap:
www.artezi.hu


14 festő Békéscsabáról
 
Az óbudai Artézi Galéria 2018. novemberében ünnepelte fennállásának 5. évfordulóját. Kortárs magyar képzőművészek egyéni és csoportos kiállításai mellett bemutatkoztak a bécsi Rearte Gallery művészei és négy művész Szlovéniából. Németh Géza festőművész, az Artézi Galéria alapító tulajdonosa most, 2019 februárjában békéscsabai képzőművészeket hívott meg. Az anyagot válogatta és a kiállítást rendezte Lonovics László festőművész, aki 1951-ben Békéscsabán született, ma is ott él, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának docense. 1976 óta vesz részt műveivel országos és nemzetközi kiállításokon.
A kiállító művészek a Békéstáji Művészeti Társaság Békéscsabán élő festőművészek tagjai. 13 férfi és 2 nő, különböző generáció tagjai. Mindegyiküknek két-két munkájával találkozhat a látogató. A katalógus előszavában felteszi a kérdést Cs. Tóth János művészeti író (egyben a kiállítást megnyitó személy is), hogy beszélhetünk – csabai festészetről, netán csabai iskoláról, vannak –e közös nyelvi, kifejezésbeli elemek a más-más korosztályhoz tartozók műveiben? Nehéz kérdés a lokális vizuális kötődés, különösen, ha olyan képzőművészek kapcsolódtak Békéscsabához, mint Munkácsy Mihály, Perlrott-Csaba Vilmos, Jankay Tibor, Schéner Mihály, Klimó Károly.
A kérdésre egyértelmű a válasz: semmilyen szempont alapján nem lehet egységesíteni az itt kiállító művészeket. A mai magyar képzőművészetre jellemzően különféle szemléletűek, különböző irányzatok képi nyelvét használják, az alkalmazott technikák, kivitelezési módok is sokfélék. A hagyományos tájképtől a geometrikus absztraktig, a festmény kereteiből kilépő objet-től a szürrealizmusig találhatók művészi kötődések.

Rajkó Andrea Fenya

A kiállítás megtekinthető 2019. március 14-ig.

Az alkotások és a katalógus letölthetőek.

A kiállítás honlapja:
http://www.artezi.hu/