2018. december 31., hétfő

A Szépművészeti Múzeum programjai, kiállításai

SI


A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
2019. január 10. csütörtök, 18.00-22.00
2019-ben is folytatódik a nagy sikerű Múzeum+ sorozat, amely 9 alkalommal, hosszabbított nyitva tartás keretében várja a látogatókat. A több mint 10 éve működő programsorozat hónapról-hónapra megújult témákkal, de hasonló felépítéssel várta az érdeklődőket: minden alkalommal tárlatvezetések, workshopok, vendégfellépők vezetései, zenei koncertek, tánc-performanszok, irodalmi előadások, finom ételek és különleges borok segítették a gyűjtemények megismerését, felfedezését.
 Az elmúlt évektől eltérően a következő Múzeum+ alkalmak ingyenesek lesznek, amellyel a brit múzeumi esték mintáját szeretnénk követni. Kezdjétek nálunk az estét, szervezzétek hozzánk a randitokat, járjátok be a múzeum megújult gyűjteményeit, töltsétek fel magatokat új élményekkel.
TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából
LOUNGE BAR – Zsuffa Peti rádiós Dj, Jazz-Jedy-vel,
Zsuffa Peti 1998 óta készít jazz-rádió műsorokat. Kitartó munkájának eredményeképpen ma már több országban, több frekvencián, hálózatszerűen jelennek meg műsorai, melyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a jazz ne csak egy szűk társadalmi réteghez, hanem szélesebb hallgatói közönséghez eljusson.
Helyszín: Márvány Csarnok
MEGÚJULT KIÁLLÍTÁSOK – POP UP TÁRLATVEZETÉSEK A GYŰJTEMÉNYBEN
Az este folyamán sok-sok izgalmas és érdekes tárlatvezetés segíti a látogatókat az újrarendezett és megújult gyűjtemények megismeréséhez, felfedezéséhez.
18.30 és 20.15 Kevély Flóra: Az Osztrák-Magyar Monarchia első és egyetlen régészeti missziója (Egyiptomi kiállítás)
18.30 és 20.15 Varga Viola: Terry Gilliam múzsái – Manierizmus és mitológia (Régi Képtár)
18.30 és 20.30 Cser Judit: Rákóczitól a fényfestészetig (Magyar Barokk Gyűjtemény)
18.45 és 20.45 Mertus Ágnes: Bűnök és erények – Tárlatvezetés a németalföldi gyűjteményben (Régi Képtár, XXIII. terem, A műfajok önállósodása Németalföldön a 16. században)
18.45 és 20.45 Lovass Dóra: A misztikus extázis festője: El Greco művészete (Régi Képtár)
19.15 és 21.00 Dembitz Gabriella: Az istenek lecsendesítése és szolgálata – templomi kultusz az ókori Egyiptomban (Egyiptomi kiállítás)
19.15 Bencze Ágnes: Utazás az ókori Itáliában (Antik Gyűjtemény)
19.30 és 20.30 Halász Rita: A jó, a rossz és a csúf (Régi Szobor Gyűjtemény)
20.15 Süvegh Eszter: Ezerarcú mitikus lények (Antik Gyűjtemény)
21.00 Endreffy Kata: Egyiptom az Antik kiállításon (Antik Gyűjtemény)

GUIDED TOUR IN ENGLISH
9 pm „What happened to the female body? – A guided tour in the Sculpture Collection”
KEDVENC MŰTÁRGYAM
20.00 Csőre Gábor színművész mesél kedvenc Szépműs műtárgyáról
WORKSHOP – Kreatív sziget: Téli varázs!
Színezzük ki Grimmer „ A Tél” című képét! A hóval borított városkából varázslatos módon eltűntek az emberek. Színekkel keltsük életre a fehér tájat.
A foglalkozást Deme Edina vezeti, helyszín: Román Csarnok
MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR az Antik Gyűjteményben
Ókori személyek ruhájába és szerepébe bújt színészek mesélnek az antik kiállítás műtárgyairól, valamint rajtuk keresztül a saját életükről és az adott korszakról is.
18.30 Találkozás egy athéni rabszolgalánnyal (Manyasz Erika)
19.30 Találkozás egy római szobrászmesterrel (Boros Ádám)
KULTÚR BONBON – zene, tánc, költészet és impró a gyűjteményekben
Az este folyamán a képtárakban meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire illene egy műtárgyhoz egy füledbe csengő dallam, egy vers, vagy egy mozdulat, ami kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? A gyűjteményekben az este folyamán fel-fel csendülnek érdekes dallamok, jól ismert költemények, megelevenednek mozdulatok, amelyek a színesítik, gazdagítják, kiegészítik a képtárak gyűjteményét.
Regisztrálni helyben, vagy előzetesen az alábbi  weboldalon lehetséges


#2 Mama, nézd!

Helyszín: Régi Képtár
Múzeumba járni babával is jó! A nagysikerű Mama nézd! a várandósság, a szülés és az anyaság témáit helyezi a középpontba.

#3 Mama, nézd!

Helyszín: Régi Képtár
Múzeumba járni babával is jó! A nagysikerű Mama nézd! a várandósság, a szülés és az anyaság témáit helyezi a középpontba.

#4 Mama, nézd!

Helyszín: Régi Képtár
Múzeumba járni babával is jó! A nagysikerű Mama nézd! a várandósság, a szülés és az anyaság témáit helyezi a középpontba.

#5 Mama, nézd!

Helyszín: Régi Képtár
Múzeumba járni babával is jó! A nagysikerű Mama nézd! a várandósság, a szülés és az anyaság témáit helyezi a középpontba.

#6 Mama, nézd!

Helyszín: Régi Képtár
Múzeumba járni babával is jó! A nagysikerű Mama nézd! a várandósság, a szülés és az anyaság témáit helyezi a középpontba.
2019. május 09. 10:30 - 11:30


Szakmai programok

Művészeti témák, korszerű megközelítések és egyéni értelmezések: előadások, viták és kurátorokkal való eszmecserék a képzőművészet iránt érdeklődőknek.
Gazdag kínálattal szolgálunk mindazok számára, akiknek a múzeumlátogatás több, mint szenvedély és szórakozás, akiket hivatása köt a múzeumi szférához.
Egész évben szoros együttműködésben dolgozunk a különböző területekről érkező szakemberekkel, így pedagógusokkal és idegenvezetőkkel is, ezért különösen fontos számunkra, hogy évente egy-egy napot arra szánjunk, hogy megbeszéljük közös dolgainkat.
Műkedvelő közönségünknek is biztosítunk lehetőséget arra, hogy művészettörténeti előadásokon mélyítse el tudását.
Mi több, azok számára, akik szívesen ki is vennék részüket a Szépművészeti Múzeumban végzett ismeretterjesztő munkából, az Önkéntes Tárlatvezetői Program keretében biztosítunk átfogó művészettörténeti és kommunikációs képzést.

Önkéntes Tárlatvezetői Program

Vegye ki a részét belőle, hogy legyen mit továbbadni!
Szívesen hallgatna angol nyelvű művészettörténeti témájú előadásokat? Érdekli, hogy a Szépművészeti múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményei hogyan illeszkednek az egyetemes és a hazai művészet szövetébe? Szeretné a tudását másokkal is megosztani? Ebben az esetben szeretettel várjuk önkéntes tárlatvezetőink közé! Az angol nyelvű önkéntes tárlatvezető-képzés sikeres elvégzése után lehetősége nyílik arra, hogy intézményeink állandó kiállításaiban kalauzolja a kíváncsi turistákat. Nem szükséges művészettörténeti háttér tudás, az intenzív szakmai tanfolyam során a leendő önkéntes tárlatvezetők elmélyítik a művészeti ismereteiket, fejlesztik interpretációs és kommunikációs készségüket.
Ha csak az előadások iránt érdeklődik, arra is van lehetősége, hogy alkalmanként váltson jegyet. A 2018 őszi félévének a programja itt olvasható.

https://www.szepmuveszeti.hu/programtipusok
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/egyiptomi-allando-kiallitas/
https://www.szepmuveszeti.hu/mutargyak/udzsat-szem-disz/