2018. november 25., vasárnap

MNG és Szépművészeti Múzeum kiállításai

SI
Ismerje meg a kiállításainkat különböző nézőpontokból, interaktív módon tárlatvezetőink segítségével.
Foglaljon most tárlatvezetést állandó gyűjteményeinkben vagy időszaki kiállításainkra! Az előre egyeztetett időpontok mellett havonta rendezünk Múzeumi Sétákat is, amelyekre rendhagyó és aktuális témákkal készülnek a múzeumpedagógusaink. A múzeumi akadálymentesítés jegyében speciális igényű látogatóink számára is biztosítunk tárlatvezetéseket.

A múzeumpedagógusok minden korosztályhoz szólnak: nem tanítani akarunk, hanem lelkesíteni! Beszélgetést kezdeményezünk, játékokat használunk és alkotásra buzdítunk!  Ki mondta, hogy az alkotás öröme a múzeumban csak a gyerekeket illeti meg? A fiatal és felnőtt korosztálynak szóló kreatív művészeti programjaink rajzról rajzra, kollázsról kollázsra bontják le azt a tévhitet, miszerint a múzeumpedagógia csak a gyerekeknek érdekes.
Lepje meg szeretteit egy Kreatív Szülinappal, vagy feledkezzen bele a művészetekbe olyan izgalmas programokkal, mint a szépműhely, vagy a Kreatív-kör!

Az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény kiemelt darabjaiból nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

December 7-én az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény kiemelt darabjaiból nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában: a több mint két évszázadot felölelő, jelenkori alkotásokat is bemutató új nemzetközi válogatás tervezésében fontos szempont volt, hogy a jól ismert remekművek mellett a tárlat számos újdonságot tartogasson a látogatóknak. Új szerzemények, frissen restaurált művek, ritkán bemutatott alkotások hívják fel a figyelmet a kollekció gazdagságára, változatosságára, a gyűjtemény keretében folyó munka dinamizmusára.
A kiállítás két fő kronológiai egységből áll. A 19. századi termek a késő romantikától a szimbolizmusig terjedő időszakról adnak áttekintést. A francia impresszionizmus nagy alakjai – Cézanne, Pissarro, Monet – mellett osztrák, német, belga, skandináv alkotók (Lenbach, Leibl, Meunier, Gallén-Kallela) művei is jelen lesznek, komplex és árnyalt képet mutatva a korszak európai művészetéről.
A 20. századi és kortárs szekciók különféle tendenciák és kérdésfelvetések köré szerveződnek, az elmúlt évtizedek néhány fontos nemzetközi áramlatát bemutatva, például a kinetikus – azaz a mozgásra alapuló – művészet, az Op art és a geometrikus absztrakció fontos alkotóit (Günther Uecker, Victor Vasarely, Josef Albers, Peter Halley). Kiemelt hangsúlyt kapnak majd az utóbbi évek szerzeményei (Michelangelo Pistoletto, Erwin Wurm, Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Vera Molnar, Simon Hantaï), jelezve a gyűjtemény alakulásának és bővülésének főbb irányait.
Az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény izgalmas tervei
A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesítésével a Gyűjtemény jelentős átalakulások, kihívások előtt áll.
A soklépcsős, több éven át tartó folyamat még 2015-ben indult, amikor a Szépművészeti Múzeum épületében elkezdett rekonstrukcióval az osztály állandó kiállításai is bezártak. Mivel a 2018-as újranyitásától kezdve a Szépművészeti Múzeum az ókortól a 18. század végéig terjedő művészeti korszakok otthona lesz, elindultak az előkészületek a Gyűjtemény kiköltözésére.
Az elkövetkező hónapokban a Szépművészeti Múzeum raktáraiban őrzött 19-20. századi és kortárs nemzetközi anyag elhagyja a Hősök terét. A mintegy 2300 darabból álló műtárgyegyüttes a Liget Projekt keretében 2019-ben elkészülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) új épületébe költözik, ahol a legkorszerűbb körülmények között lesz tárolva. Az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény modern külföldi művei végső soron – a Magyar Nemzeti Galéria hasonló korszakot átfedő magyar műtárgyaival együtt – egy új múzeumban, az Új Nemzeti Galéria épületében lesznek láthatók.
A gyűjtemény a várbeli vendégeskedés alatt itt böngészhető.

Múzeum+ FÉNY

december 13. 18.00

Idén utoljára hosszabbított nyitvatartással, a Fény tematikájára épülő programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Múzeum+ a Magyar Nemzeti Galériában. A fény az emberi kultúra egyik örök szimbóluma, a művészetnek pedig örök problémája. A fény téma és eszköz is. Meg lehet festeni a fényt, de lehet fénnyel is festeni. E két megközelítést „világítja meg” előadásaiban egy művészettörténész és egy restaurátor. Egy pazar installáció révén színes fénybe öltöznek a múzeum terei. Az éjszakáról és a fényről, a világosság és sötétség ellentétéről szólnak tárlatvezetéseink, a kupolatérben pedig egy fénylő hangú énekesnő koncertjét élvezhetjük.
És mindehhez jó borok, jó teák és lámpáskészítő workshop, hogy a karácsonyról se feledkezzünk el.

KONCERT - Wolf Kati
7 évesen már a Vuk címadó dalát énekelte, de igazán csak a hazai X-faktor első szériájának köszönhetően vált ismertté a magyar közönség számára. 2011-ben ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ”Szerelem, miért múlsz?’’ című dalával. Ezen az estén kiszenekaros felállással láthatja majd őt a közönség a Galéria első emeleti kupolatermében.

Barokk KAMARAZENE
Purcell, Bach, Handel és Caccini barokk áriái szólalnak meg a gótikus szárnyasoltárok termében Szklenér Roberta (ének), Megyery Noémi (barokk hegedű), Vályi Csilla (barokk cselló) és Fehér Nóra (csembaló) tolmácsolásában.

LALUZ FÉNYINSTALLÁCIÓ
Fényfestés a múzeum belső tereiben

ELŐADÁSOK
A varázslatos fény
Bellák Gábor művészettörténész előadása
A Fény az európai festészet egyik állandó témája, örök problémája és az egyik leggazdagabb, legárnyaltabb jelentéssel bíró szimbóluma. Előadásunk az európai művészet példáin keresztül próbálja értelmezni, hogy mit is jelent a Fény például Rembrandt és Caravaggio drámaian megvilágított képein, Turner és a német romantikusok misztikus alkotásain, az impresszionisták fényben úszó tájképein. Mit jelent a Fény a betlehemi jászol fölött világító csillag képében, vagy éppen Csontváry napút-festészetében. S a teljesség kedvéért a Fény „árnyoldalairól” is szót ejtünk majd...

Égbe törő gótikán megcsillan a körmöci arany
Szentkirályi Miklós előadása a Gótikus szárnyasoltárok termében

TÁRLATVEZETÉSEK
FÉNY AZ ÉJSZAKÁBAN - Koós Nikolett tárlatvezetése az állandó kiállításban
Modern idők és az Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye

ANGYALOK ÉS DÉMONOK - Sepsey Zsófia tárlatvezetése az állandó kiállításban
Templomok ékessége és Késő-gótikus szárnyasoltárok

LUX/US A KÉPTÁRBAN: Festmények régi és új fényben a fáklyától a LED-ig - Krasznai Réka, a kiállítás kurátorának tárlatvezetése 19. századi művészet: a reformok korától a századfordulóig.
Amióta csak képtárak léteznek a festmények elhelyezése ("akasztása") és megvilágítása az egyik legproblémásabb és legvitatottabb kérdés múzeumi és művészkörökben. A főúri gyűjtemények gyertyavilágításos termeitől kezdve a 19. század végének modernnek számító "felülvilágításos" terein át napjaink korszerű világítástechnikáig hosszú út vezetett. Ahogyan a mozaikszerűen, már-már zsúfolásig tele aggatott falaktól addig a letisztult képakasztási módszerig is, amely lehetővé teszi, hogy minden műtárgyat saját jogán, önálló terében és új fényben szemlélhessünk.  A 19. századi gyűjteményünk úgynevezett "szalon-fala" előtt most felelevenedik a múlt: ezen az estén képeink régi és új fényben pompáznak.

BACON, FREUD ÉS A LONDONI ISKOLA FESTÉSZETE
Fehér Dávid, a kiállítás magyar kurátorának tárlatvezetése a Bacon Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállításban

Múzeum Café tárlatvezetés
György Péter és Albert Ádám tárlatvezetése a Bacon Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállításban

BEAUTY AND LIGHT REGAINED - Gothic High Altars in Medieval Hungary - Ágnes Mertus

WORKSHOP Lámpás készítő műhely
Fényt és melegséget csempészünk a múzeumba a papírlámpás készítő workshopon

BOR  Hangavári Pincészet

TEAHÁZ  Big Ben


A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!
mng.hu