2018. november 27., kedd

MKVM programjai kiállításai

SI


 

Időszaki kiállítások

Fürdőélet a Nagy Háborúban


2018.11.27. – 2019.03.31.
 

Az időszaki kiállítás a boldog békeidők hangulatos fürdőéletének változását mutatja be az első világháború alatt. A katonák és a polgárok fürdőélete ezer szállal fonódott össze békében és háborúban, a magas társadalmi presztízzsel rendelkező katonatisztek hozzátartoztak a fürdőhelyek mindennapjaihoz. A fürdőhelyek idegenforgalma a kezdeti visszaesés után emelkedett. Ebben szerepet játszott a átlagosnál jobb élelem ellátásuk. Kialakult a „menázsi” turizmus: külföldiek és fővárosiak valóságos hízókúrát vettek. 1917-ben a háború sújtotta vidékeken megjelent a „csatatér” turizmus. A fürdőhelyi bazárokban háborús propaganda és ajándéktárgyakat is árusítottak. A háború vége felé a reklám jövedelmező dobját nyugati mintára hangosan kezdték verni. A fővárosban büszkén hangoztatták: „ma a legnagyobb divat Pesten idegent forgatni.”

A kiállítás az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával jött létre.

Vásárolunk…

A XVIII. Nemzetközti Magyar Fotószalon D kategóriájának válogatott fotói


2018.10.30. – 2019.01.27.
 

Mindennapi kenyerünk beszerzése, csak az alap vásárlási tevékenységünk, de valójában ennél sokkal szerteágazóbb aktivitásunkról beszélünk, ha ezt a szót halljuk.

A javak és szolgáltatások magunkévá tétele már-már rítusszámba menő napi cselekedetünk, sokszereplős társasjáték ez, amiben a „gazdálkodj okosan” szabályai mellett izgalmas játszmákba is gabalyodunk egymással.
Lenyomata ez társadalmi szerepvállalásunknak, globalizálódó világunkban félelmetes mérteket ölt ez a méta, ahol az adok-kapok, és az adogatás néha véresen komollyá fajul.

Vigyázzunk hát magunk és őrizzük meg emberi méltóságunkat!


Gellért 100


2018.09.27. – 2019.03.03.
 

A főváros egyik legpatinásabb szállodája századik születésnapját ünnepli. Az alapokat még a béke éveiben ásták ki, de a falat már az első világháború közepette rakták. Alighogy megnyílt, birtokba vették a megszálló román csapatok, majd Horthy foglalta el főhadiszállásnak. A húszas évektől nagy bálok, díszvacsorák helyszíne, Gundel Károly keze alatt világhírű lesz a konyha, tízezreket vonz a gyógyvíz, a hullámfürdő. Az ostrom alatt német katonai bázis, a pincében szükségkórház működött. A rommá lőtt hotel újjáépítése szakaszosan, évtizedek alatt zajlott le. Ma egyszerre mutatja a magyar szecesszió legszebb arcát, az 1960-70-es évek belsőépítészetének „retro” jegyeit és a 21. századi vendéglátás minden erényét. Gellért, pincétől padlásig: fáradjanak beljebb!

A handlétól a grand caféig

Zsidók az 1867 és 1918 közötti
magyar kereskedelemben és vendéglátásban

 

2018.09.20. – 2019.02.03.
 

A magyarországi zsidóságot polgári jogaikban egyenjogúsító 1867. évi törvény után hazánk zsidósága a gyorsan fejlődő országgal együtt gyarapodott. Számuk ugrásszerűen megnőtt a kisebb-nagyobb kereskedők és vendéglátósok körében is. Kiállításunk a dualizmus boldog békeévtizedeinek világába repít, és esettanulmány jelleggel mutatja be többek között Mauthner Ödön történetét, aki a századforduló talán legjelentősebb vetőmag nemesítője és kereskedője volt, de ismertetjük a Budapest első modern áruházát megvalósító Goldberger család történetét is, ahogy a közelmúltban a múzeumba került, nagykőrösi Kőrösi F. Péter vaskereskedő élete is megelevenedik a tárlaton. A látogatók ezen kívül láthatnak, és olvashatnak érdekes dolgokat az 1890-es évek legnagyobb mulattatójáról, Somossy Károlyról, és megidézzük az olyan híres “kávéházasokat” is, mint a New Yorkot üzemeltető Harsányiékat vagy a kávés dinasztiának tekinthető Steuer családot. A felsoroltakon kívül több bemutatott egyedi példa alapján a kiállítás rendezői azt szeretnék érzékeltetni, hogy az 1867 utáni magyar zsidóság hogyan vált a magyar ipar- és vendéglátás történetének legjelentősebb rétegévé.

Kultea programok

RETRO kocsma
A Retroll zenekar koncertje


2018. november 30.,
péntek, 19:00-22:00

 
Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket.

Zenél a Retroll zenekar.

Támogatói belépő: 200 Ft

Társasjáték-klub

2018. december 5.,
szerda, 17:00-20:00


Várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt! Gyerekeket már 6 éves kortól várunk – számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retró játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent.
Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.


Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület

Belépő: 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család

Szindbád-szalon
Márai Sándor: A négy évszak
felolvasószínház
Miklós Marcell színművész előadásában


2018. december 5.,
szerda, 18:00

 
Márai mestere volt a rövid lélegzetű, mindig filozofikus hangvételű, tömör írásoknak. Három önálló kötetben találjuk meg őket, közülük a legismertebb a Füves könyv. Ma divatosan nevezhetnénk ezeket az írásokat meditációnak, gyógyító gondolatoknak. Márai tudta, hogy az emberi elmét tisztítani kell, tudta, hogy taoista bölcsességekre, buddhista mesékre, néhány perces elvont gondolkodásra olyan szükség van, mint a falat kenyérre. Tudta azt is, hogy az író hivatása a gondolat megteremtése – azok helyett, akik nem tudják megformálni, ő a szavak szobrásza. A négy évszak a Füves könyv előzménye és kiegészítője. Mindkét kötet tökéletes stílusművészettel, erkölcsi igényességgel, rezignált bölcsességgel megírt „prózai epigrammák” gyűjteménye az élet apró és sorsdöntő jelenségeiről. Az először 1938-ban megjelent A négy évszak még erősebben lírai fogantatású, mint a Füves könyv vagy a sorban harmadik Ég és Föld. Ahogy lllyés Gyula írta: „igen sok darabja… tökéletes prózavers. Baudelaire és Rimbaud ilyenfajta művei közt volna a helye.”

Támogatói belépő: 200 Ft

Dámosy Géza: Budapesti Anziksz
könyvbemutató


2018. december 6.,
csütörtök, 17:00

 
Dámosy Géza grafikusművész sokat utazik, eddig több mint 120 országot látogatott meg. Mindenütt útirajzokat készít, élményeiről könyveket ír.
E könyvecskéjében az érdeklődőt kézen fogva vezeti végig fővárosunk utcáin, itt-ott megállva; emlékeit saját rajzaival, s főleg gazdag gyűjteményéből régi, sokszor századfordulós képes-levelezőlapokkal („anzikszokkal”) illusztrálja. Géza saját műfaji meghatározása: Figyelem: eme írás nem szakirodalom, inkább talán egy „Képesmeséskönyv”.

A szerzővel Kiss Imre igazgató beszélget.


A belépés díjtalan.

Régi idők karácsonya
adventi tárlatvezetés


2018. december 6.,
csütörtök, 17:00

 
Barangolás a békeidők kirakatai, karácsonyi vásárai, hófehér utcái és meghitt otthonai közt.
Ajándékok, ünnepi készülődés és különös karácsonyi szokások Budapest aranykorából.

A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.
Regisztráció szükséges: Németh Ádám, 1/375-6249; nemeth.adam.mkvm@gmail.com


További időpontok: december 13. és 20., csütörtök, 17:00

Szorgoskodó I.
Családi kézműves délelőtt


2018. december 9.,
vasárnap, 10:00-12:00

 
Tudod már, hogy mit ajándékozol szüleidnek vagy testvérednek?
Esetleg rajzolsz valami szépet és bekeretezed?
Készíts velünk VARÁZSKÉPET ajándékba.

Részvételi díj: 1000 Ft/ fő

A férőhelyek korlátozott száma és a nyersanyag kalkuláció miatt, kérjük, hogy feltétlenül regisztráljanak!

Regisztráció 2018. december 8-ig Miszné Korenchy Anikónál a 375-6249-es számon, vagy e-mailben: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com

Szorgoskodó II.
Családi kézműves délelőtt


2018. december 16.,
vasárnap, 10:00-12:00

 
Adj a mézeskalácshoz csokoládét és mennyei édességet kapsz.
Készíts belőle karácsonyfadíszt!
Meglepően egyszerű.
Kipróbálhatod, ha ellátogatsz múzeumunkba ünnepi kézműves foglalkozásunkra.

Részvételi díj: 1500 Ft/ fő

A férőhelyek korlátozott száma és a nyersanyag kalkuláció miatt, kérjük, hogy feltétlenül regisztráljanak!

Regisztráció 2018. december 8-ig Miszné Korenchy Anikónál, vagy e-mailben: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com

Hírek

Csoportok fogadása a szombati munkanapokon

 
A kiállítási tereink korlátozott méretei miatt a szombati munkanapokon (december 1. és 15.) délelőtt KIZÁRÓLAG múzeumpedagógiai foglalkozásra vagy tárlatvezetésre ELŐRE REGISZTRÁLT CSOPORTOKAT tudunk fogadni. Kérjük, hogy múzeumpedagógiai foglalkozás, családi program, csapatépítő program megrendeléseiket, legyenek szívesek legkésőbb december 8-ig leadni! Ellenkező esetben nem tudjuk garantálni, hogy képesek leszünk minden kérést teljesíteni. Egyéni látogatókat természetesen ezeken a napokon is fogadunk.
Köszönjük megértésüket.


Novemberi Kortárs cukrászat – a regisztráció lezárult

 
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a nobember 28-i Kortárs cukrászat programunkra minden férőhely betelt. Több regisztrációt nem áll módunkban fogadni. Megértésüket köszönjük! 


Cipősdoboz akció

 
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban ebben az évben is leadhatja cipősdoboz-ajándékcsomagját a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciója keretében. A részletekről honlapunkon olvashat. Vasárnaponként kedvezményes belépés a családoknak

 
Múzeumunk a Családok évéhez kapcsolódva kedvezményes belépéssel várja vasárnaponként a családokat. A rendelet szerinti minden hónap harmadik, ingyenes vasárnapján túl minden vasárnap féláron válthatnak családi belépőjegyet látogatóink. Ezen felül a megváltott családi belépővel két felnőtt és legfeljebb három 6-18 év közötti gyermek helyett: négy felnőttet (pl. szülők és nagyszülők) és korlátlan számú gyereket fogadunk.

MKVM blog


Az MKVM blogján érdekességeket olvashatnak kollégáink tollából a múzeum életéről, különleges műtárgyakról, újabb szerzeményekről.