2018. november 7., szerda

A BÁV 2018. őszi aukciója

SI
Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV aukció sztártétele

60 millió forintról indul a legdrágább festmény, 6,5 millió forintról a legmagasabb árú ékszer


Közel 600 tétellel, köztük művészettörténeti csemegékkel készül november 13-14-i őszi aukciójára a BÁV. Az árverés sztártétele Rippl-Rónai József 60 millió forintról induló Kékruhás lány virágos kalapban című mesterműve lesz. Valódi szenzációnak számít Aba-Novák Vilmos Ebédelő cigánycímű festményének a felbukkanása. A „barbár zseni” egyik utolsó olajfestményén szereplő karaktert később egy nagyobb kompozícióban is megfestette, de a ma már csak fekete-fehér fotóról ismert temperakép megsemmisült. A szakértők a műtárgykollekcióba többek között ritka Zsolnay dísztálakat, Hieronymus Hackel vadászpoharát, valamint patinás fegyvereket is beválogattak.  Az árverés ékszernapja egy eredeti pillangószárnyakkal készült melltűvel, nagyméretű briliánsokkal és színes drágakövekkel ékített befektetési ékszerekkel várja az érdeklődőket.

A 73. Művészeti aukció festménykollekciója a magyar festészettörténet szinte teljes palettáját felvonultatja. A történelmi fontosságú alkotások sorából Barabás Miklós Degenfeld Anna grófnőrőlkészített megkapó szépségű biedermeier portréja emelkedik, ki, amely az 1836 és 1925 között élt arisztokrata hölgyet ifjú feleségeként ábrázolja.  A 20. század történelmi viharait szerencsésen túlélő, Barabás Miklós egyik legjobb korszakából származó, eddig ismeretlen nagyméretű portré 22 millió forintos kikiáltási árról indul az árverésen. Szintén kiemelkedik az anyagból Barabás gróf Batthyány Lajostábrázoló portréja, amelynek érdekessége, hogy Bárcziházi Bárczy István híres gyűjteményéből származik.

A festménynap sztártétele Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című 1910-es évek elején keletkezett alkotása. A színpompás festmény eredeti címe nem ismert. A képről az első reprodukció 1943-ban egy aukciós katalógusban jelent meg Merengő nőcímmel, e szerint a kép a művész francia feleségét, Lazarine Baudriont ábrázolja. A későbbi árveréseken azonban már Kékruhás nőmegnevezéssel bukkan fel a festmény, idővel pedig Kékruhás lány virágos kalapbanlett a kép címe, elfeledtetve azt, hogy pontosan ki is volt a modellje: Lazarine vagy éppen a házaspár fogadott lánya, Anella. A Rippl-Rónai legnépszerűbb, kukoricás korszakából származó, lírai szépségű festmény az árverés legmagasabb kikiáltási áráról, 60 millió forintról fog indulni.


A festményanyag másik szenzációja 12 millió forintos kikiáltási árral Aba-Novák Vilmos egyik utolsó olajképe, az 1930-ban keletkezett Ebédelő cigány, amely tökéletesen reprezentálja Aba-Novák közmondásosan kiváló portréfestészetét. A festményt annyira jól sikerültnek találhatta a művész, hogy érdemesnek látta egy nagyobb kompozíció főszereplőjévé is tenni. Így készülhetett el 1931-ben a Muzsikus cigány ebédjecímű nagyméretű temperaképe, amely azonban megsemmisült, ma már csak egy fekete-fehér reprodukcióról ismert. Bár a mester minden általa kedvelt műfajban zseniális sorozatokat alkotott, portréi művészi ereje még e remekművek közül is kimagaslik. A névvel is azonosítható képmások mellett megörökített néhány, ma már feledésbe merült, s ily módon azonosíthatatlan modellt is. Ezek közé tartozik a most aukcióra kerülő cigány férfi képmása is, amely kvalitásban semmivel sem marad el a ma már nem létező nagyméretű temperakép mellett.

A második világháború utáni anyagból Gyarmathy Tihamér Kisvároscímű alkotását kell kiemelnünk, amely nem csupán az életmű, de a magyar absztrakt festészet egyik meghatározó alkotása is egyben. Gyarmathy művészi alapállása szerint a műalkotás elsősorban érzelmi síkon működőképes, a racionális megközelítés tévútra vezet. A most aukcióra kerülő 1953-as remekműve tökéletesen példázza ezt, hiszen stiláris vonatkozásban legközelebb Paul Klee festészetével rokonítható, akinek művészetére gyakorolt hatását Gyarmathy is elismerte. A kép az életmű fontos darabja, amely mind az ötvenes évek összeurópai absztrakt művészetben elfoglalt helyét, mind pedig elsőrendű művészi kvalitását, valamint ritkaságát tekintve is kiemelt figyelmet érdemel.

Hincz Gyula egy nagyméretű fekvő aktja is Gundel Takács Gábor kalapácsa alá kerül az aukción. A közelmúltban felkutatott, a festő titkos kapcsolatából származó festmény felbukkanása azért is különleges, mert a művész hasonló méretű alkotásai szinte kivétel nélkül múzeumi gyűjteményben vannak.

Az őszi műtárgykollekció változatos gazdagsága már a karácsonyi szezont jelzi előre.  A különlegességek közé tartozik az orientalista festészet egyik legnagyobb hazai alakja, Tornai Gyula szecessziós szalonszekrénye. A ritkaságok közül meg kell említeni Hieronymus Hackel cseh üvegművész vadászpoharát és a hozzá tartozó úti evőeszközkészletet. A Zsolnay gyűjtők olyan csemegék közül válogathatnak, mint egy rákkal küzdő kígyót ábrázoló eozinmázas dísztál vagy a Klein Ármin dekorterve alapján készült menyecske-portrés tál. A militária anyagban a különböző kardok, egy pallos és egy pisztoly mellett egy pazarul díszített pesti szablyát is szerepel, ez utóbbi valószínűleg egy tisztet szolgált egykoron. Feltehetően a Magyar Királyi Testőrség egyenruhájának a része volt az az 1760 körül készült, gazdagon cizellált mentecsat, amelyre 2,4 millió forintról lehet majd licitálni.


Az ékszerkollekció egyik szenzációját a BÁV szakértői által évek alatt összegyűjtött gyönyörű pillangós melltűk jelentik. Az ötvösművészet virtuozitását példázza az a 385 briliánssal, rubinokkal és zafírokkal ékített sárga- és fehérarany pillangó, amely 1,5 millió forintért kerül kalapács alá, de egy eredeti pillangószárnyakkal díszített ritka kitűzőért már 150 ezer forinttól is harcba szállhatunk. Ez utóbbi különleges ékszertípus olyan ritkán bukkan fel a magyar és a nemzetközi ékszerpiacon, hogy biztosan lehetünk benne, hogy sokan szeretnék magukénak tudni majd.  A karácsonyi eljegyzést tervezők és a befektetési célú ékszervásárlók ismét válogathatnak a nagyméretű briliánsokkal ékített szolitergyűrűk és nyakékek között. Azokat, akik extravagánsabb eljegyzési gyűrűt vagy éppen egy karácsonyi ajándéknak is tökéletes ékszert keresnek, a nagy karátszámú smaragddal, zafírral vagy tanzanittal ékített gyűrűk, fülbevalók és nyakékek széles választéka várja. Utóbbiak közül kerül ki az ékszernap legdrágább tétele is, egy 6,5 millió forintról induló nyakék, amelyet többek között egy 3,12 karátos briliáns, és egy 1,55 karátos smaragd ékít. A modern kiegészítők kedvelői olyan cégek luxusékszerei közül válogathatnak kiváló áron, mint a Bulgari, a Fope, a Cartier vagy a Korloff.

Az őszi anyag több múzeumba kívánkozó tételt is felvonultat, például egy teknőcberakásos arany szelencét, amelyet minden részletében lenyűgöző kidolgozása kora ötvösművészetének egyik európai csúcsdarabjává teszi. A 19. században, Bécsben készült mestermű tetején kristályból metszett Aphrodité látható puttók társaságában, amelyet gyémántokkal kirakott szalagcsokor és babérág keretez. A kivételes darab 2 millió forintos kikiáltási árról indul majd az aukción. Az asztali ezüstök kedvelői többek között egy empire és egy Tiffany boroskancsóra is licitálhatnak majd.


Az árverés jótékonysági tétele Medveczky Jenő Nő hegedűvelcímű akvarellje lesz, amelynek bevételét a BÁV a Csodalámpa Alapítvány támogatására ajánlja fel.

Az aukció kiállítását november 11-ig ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). Az árverésre november 13-án és 14-én, 18.00 órakor kerül sor a MOM Kulturális Központban. További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio