2018. október 9., kedd

Az MKVM programjai

SI

Orrunk alá a…

Borsdarálók Kirsteuer Ferenc gyűjteményéből


2018.10.01. – 11.04.
 

A citromfacsarók és termoszok után most megtalálták a borsdarálókat a Kultea Galéria kurátorai, akik a legkülönösebb tárgyakról bizonyítják be évről évre, hogy képesek a hétköznapi design témakörében a figyelmet felkelteni. A só után legnépszerűbb fűszerünket többnyire darált állapotában használjuk ételeink izésítésére hosszú évszázadok óta, s bizony az a legjobb, ha frissen daráljuk felhasználás előtt. Na, ezért van szükség ezekre a darálókra, s mivel sokszor az asztalon a helyük, értelemszerűen kiemelten fontos a design szerepe.
Éljünk vele…, és ne feledjük: kicsi a bors, de erős!

Kiállításunk a Design Hét Budapest programsorozat hivatalos eseményeként valósul meg.


Gellért 100


2018.09.27. – 2019.03.03.
 

A főváros egyik legpatinásabb szállodája századik születésnapját ünnepli. Az alapokat még a béke éveiben ásták ki, de a falat már az első világháború közepette rakták. Alighogy megnyílt, birtokba vették a megszálló román csapatok, majd Horthy foglalta el főhadiszállásnak. A húszas évektől nagy bálok, díszvacsorák helyszíne, Gundel Károly keze alatt világhírű lesz a konyha, tízezreket vonz a gyógyvíz, a hullámfürdő. Az ostrom alatt német katonai bázis, a pincében szükségkórház működött. A rommá lőtt hotel újjáépítése szakaszosan, évtizedek alatt zajlott le. Ma egyszerre mutatja a magyar szecesszió legszebb arcát, az 1960-70-es évek belsőépítészetének „retro” jegyeit és a 21. századi vendéglátás minden erényét. Gellért, pincétől padlásig: fáradjanak beljebb!

A handlétól a grand caféig

Zsidók az 1867 és 1918 közötti
magyar kereskedelemben és vendéglátásban

 

2018.09.20. – 2019.02.03.
 

A magyarországi zsidóságot polgári jogaikban egyenjogúsító 1867. évi törvény után hazánk zsidósága a gyorsan fejlődő országgal együtt gyarapodott. Számuk ugrásszerűen megnőtt a kisebb-nagyobb kereskedők és vendéglátósok körében is. Kiállításunk a dualizmus boldog békeévtizedeinek világába repít, és esettanulmány jelleggel mutatja be többek között Mauthner Ödön történetét, aki a századforduló talán legjelentősebb vetőmag nemesítője és kereskedője volt, de ismertetjük a Budapest első modern áruházát megvalósító Goldberger család történetét is, ahogy a közelmúltban a múzeumba került, nagykőrösi Kőrösi F. Péter vaskereskedő élete is megelevenedik a tárlaton. A látogatók ezen kívül láthatnak, és olvashatnak érdekes dolgokat az 1890-es évek legnagyobb mulattatójáról, Somossy Károlyról, és megidézzük az olyan híres “kávéházasokat” is, mint a New Yorkot üzemeltető Harsányiékat vagy a kávés dinasztiának tekinthető Steuer családot. A felsoroltakon kívül több bemutatott egyedi példa alapján a kiállítás rendezői azt szeretnék érzékeltetni, hogy az 1867 utáni magyar zsidóság hogyan vált a magyar ipar- és vendéglátás történetének legjelentősebb rétegévé.

Mit vásárolt Jucika?
Nők a szocialista reklámban


2018.06.19. – 2018.11.04.
 

A kiállítás a szocializmus időszakának (1947-1989) rekláméletét idézi meg, valamint az ebből kiolvasható női ideálkép, szerepkör változásait. A tárlat a reklám fejlődésének folyamatosságát és dinamikáját mutatja be, mindeközben feltárulnak a szocialista kereskedelmi plakátok készítésének „kulisszatitkai”, felcsendülnek a mozgóképes hirdetések közismert szlogenjei és dalai. A szocialista reklámtörténet általános ismertetésén túlmenően a kiállítás tárgyalja azt is, hogy mindebben milyen szerep jutott a nőknek az egyes időszakokban, és a nőket ábrázoló reklámok milyen társadalmi szerepek lenyomatai. A látogatók választ kapnak arra, hogy „mi mindent vásárolt Jucika”, Pusztai Pál grafikusnak a Ludas Matyiban több évtizeden át megjelentetett figurája, az akkori modern nő karikatúrája. 

Kultea programok

RETRO kocsma
RETROLL koncert

2018. október 12.,
péntek, 18:30-22:00


Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket. Zenél a Retroll zenekar.

Támogatói belépő: 200 Ft

Múzeumok Őszi Fesztiválja
Mesterségek Napja


2018. október 13.,
szombat, 09:00-14:00


Szakmai gyakorlati bemutatók szakmánként (cukrász,
szakács, sommelier, pincér, turisztikai szervező, szállodai recepciós, eladó, kereskedő, logisztikai ügyintéző és sok más)

Iskolák bemutatkozása rövid prezentációkkal
Tesztek, kérdőívek, amelyek segítenek a pályaválasztásban


További információ:
Miszné Korenchy Anikó, Tel: 375-6249, 30/280-7265
E-mail: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com
Németh Ádám
nemeth.adam.mkvm@gmail.com

Ingyenes, de egy regisztrációnak örülünk!

Résztvevő iskolák:
BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolája,
BGSZC-től Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnázium,
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola,
Varga István Szakgimnázium,
Harsányi János Szakgimnázium és Szakközépiskola
valamint egyéb szakemberek, szakiskolások.

Ősz a Krúdy-negyedben
 

2018. október 14.,
vasárnap, 10:00-19:00


Múzeumunk a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik az Ősz a Krúdy-negyedben rendezvény helyszíneihez. Zene, irodalom, kiállítás, vendéglátás, fiáker utazás, kvíz, tárlatvezetések és számos más program várja a Krúdy-negyedbe látogatókat. Az MKVM kiállításai ezen a napon díjtalanul látogathatók, a programokon való részvétel szintén ingyenes.

 AZ MKVM PROGRAMJAI:

10.00-18.00 között: Fiákeres utazás a Krúdy-negyed utcáin
Üljön be egy valódi, elegáns fiákerbe és lássa Óbuda varázslatos utcáit a ringatózó bársonyülésről egy igazi századfordulós polgár szemével!

10.00-18.00 között: Élő kiállítás – A Mare Temporis programja
Kiállításainkban a múlt század hétköznapjai elevenednek meg a fényes kávéházak, nyüzsgő szállodák és zsúfolt utcák szereplői által. Gyere, próbáld!, kérdezz, játssz!

11.00-18.00 között: A handlétól a grand caféig című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó kvízjáték
Milyen valójában, és hogyan alakult át a zsidók szerepe a XIX. században? Úgy érzed, tudod, vagy csak szeretnéd tudni? Gyere és próbáld ki kvízjátékunkat!

12.00-18.00 között: Kóstolja meg a tipikus zsidó ételeket!
Hangulatos kertünkben sör és üdítőitalok mellett sóletet és flódnit kóstolhatnak vendégeink a Mókus Étterem vendéglátásával.

17.00-19.00 között: Hallgassa meg a „diango-pop” és klezmer zene stílusát és ritmusát!
17.00 – 18.00 között: Pankastic  zenekar
A Pankastic!! már fennállásának első éve után kimagasló sikereket ért el, kuriózumnak számító hangzásukkal hiánypótló színfoltként tűntek fel a magyar könnyűzenei palettán. „diango-pop” névre keresztelt stílusuk a boldog békeidők jazzes hangzásvilágát elegyíti a modern pop és világzene egyediségével.
18.00 – 19.00 között: Babel Klezmer Band
Meglepetés zenekar!

Tárlatvezetések:

11.00 Mit vásárolt Jucika? Nők a szocialista reklámban című időszaki kiállítás
Tárlatvezető: Kulich Julianna

14.00 „Nekem soha nem volt otthonom…” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállítás
Tárlatvezető: Dr. Saly Noémi

15.00 A handlétól a grand caféig – Zsidók az 1867 és 1918 közötti magyar kereskedelemben és vendéglátásban című időszaki kiállítás
Tárlatvezető: Kulich Julianna

16.00 Gellért 100 című időszaki kiállítás
Tárlatvezető: Dr. Saly Noémi

 A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes.

Az Ősz a Krúdy-negyedben további programjaiért kattintson a képekre, vagy az Óbudai Társaskör oldalára!

Társasjáték-klub

2018. október 17.,
szerda, 17:00-20:00

Várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt! Az MKVM-ben havonta kétszer, szerdán este találkozhatnak egymással a játék, játszás iránt érdeklődő felnőttek és családok. Gyerekeket már 6 éves kortól várunk – számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retró játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent.
Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.

Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület


Belépő: 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család

Füles szalon Tóth József Fülessel

2018. október 17.,
szerda, 18:00


Füles meghívott vendége: Osskó Judit

Osskó Judit Ybl-díjas, Príma Primissima-díjas építész, televíziós szerkesztő. Számos portréfilmben mutatta be hazánk és a világ legkiválóbb építészeinek munkásságát, Unokáink is látni fogják vagy Az én váram című televíziós műsorai egy országot szögeztek a képernyők elé. A ma is aktív Osskó Judit ez alkalommal nevezetes riportalanyairól mond el pár érdekes történetet, majd Apponyí Geraldine-ról, a magyar származású albán királynéról mutat be egy filmet.

Tóth József Füles a magyar reklámfotózás megkerülhetetlen alakja. Profizmusának, úttörő ötleteinek és látásmódjának köszönhetően hosszú éveken át bizonyította, hogy helye van a szakmában. Tehetségéhez szórakoztató egyéniség és humor is társul, mellyel hamar a társaság középpontjába kerül, és mindenkit levesz a lábáról. Szalonunkban Füles meghívott vendégeivel beszélget és emlékszik vissza az elmúlt évtizedekre.

Támogatói belépő: 200 Ft

Bohém-klub
A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

2018. október 18.,
csütörtök, 19:00


Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band októberi koncertjére.

Belépő:
2.000 Ft/teljes árú, ill. 1.500 Ft/kedvezményes (diák);
4 alkalmas bérlet az egész évadra: 6.000 Ft/fő, mely átruházható,
4 alkalmas kedvezményes bérlet diákoknak: 4.000 Ft/fő, mely átruházható.

Arany János Versszínház
LELKEM ARANYOM!

2018. október 19.,
péntek, 19:00


Történelmi idők, történelmi barátsága vagy egy kivételes nemzeti sorspillanat? Az 1848-49-es történések után 10 esztendővel március 14-éről 15-ére virradó éjjel Arany és Petőfi szelleme különös beszélgetésbe kezd barátságról, hazáról, hűségről, LÉLEKről.
Turek Miklós “kétszereplős” versszínházi monodrámája Arany Jánosról és Petőfiről az Arany János Emlékbizottság és a HUAWEI támogatásával.
Az Arany János Versszínház a Versszínház™ produkciója.

Támogatói belépő: 200 Ft

Múzeumok Őszi Fesztiválja
Szubjektív tárlatvezetések
a Mit vásárolt Jucika? kiállításban


2018. október 20.,
szombat, 16:00


A kiállítás a szocializmus időszakának (1947-1989) rekláméletét idézi meg, valamint az ebből kiolvasható női ideálkép, szerepkör változását. A vezetéseken egy-egy közszereplő saját szemszögéből mutatja be a tárlatot.

Tárlatvezető: Bendes Bianka stylist

Bendes Bianka 2009 óta dolgozik stylistként különböző fotózásokon és forgatásokon egyaránt. Részt vett számos magazin címlapjának és divatanyagának elkészítésében, image fotózásokon, "vörös szőnyeges" események alkalmával ismert emberek stylingolásában, illetve több nemzetközi projektben is kipróbálhatta magát. Ezen kívül film, videoklip és reklámfilm forgatásokon szerzett szakmai tapasztalatot. Filmekből, művészetből és az aktuális divatból inspirálódik, de gyakran visszanyúl korábbi évek ikonikus trendjeihez is. A tárlatvezetésen saját szemszögéből mutatja be ezt az időszakot és a kiállítást.

A programon múzeumi belépővel lehet részt venni, amelyhez regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon.További időpontok:
október 27., 16.00 Musimbe Dennis humorista, Dumaszínház
november 3., 16.00 Tóth József Füles reklámfotós

Hírek

Vasárnaponként kedvezményes belépés a családoknak

 
Múzeumunk a Családok évéhez kapcsolódva kedvezményes belépéssel várja vasárnaponként a családokat. A rendelet szerinti minden hónap harmadik, ingyenes vasárnapján túl minden vasárnap féláron válthatnak családi belépőjegyet látogatóink. Ezen felül a megváltott családi belépővel két felnőtt és legfeljebb három 6-18 év közötti gyermek helyett: négy felnőttet (pl. szülők és nagyszülők) és korlátlan számú gyereket fogadunk. A Családok évéről bővebben ITT olvashatnak.

MKVM blog


Az MKVM blogján érdekességeket olvashatnak kollégáink tollából a múzeum életéről, különleges műtárgyakról, újabb szerzeményekről. A cikkek elolvasásához kattintsanak IDE!