2018. szeptember 24., hétfő

Sajtókávéház a Műcsarnokban

SI
A Sajtókávéházat Demeter Judit vezeti.

Kutatók Éjszakája: könyvbemutatók, tárlatvezetések, épülő kiállítás


2018. SZEPTEMBER 28-án  17-23 óráig
17.00 Könyvbemutató - Petneki Áron: „Oh, az ecset nagy szónok” Jan Matejko és a magyarok című könyvét bemutatja Radnóti Sándor esztéta, professor emeritus
Előadóterem

18.00 MORPHológia – MORPH | Kalmár János, Mata Attila és Szabó Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészek az idei Kutatók Éjszakáján közös tárlatvezetést tartanak.
Kurátor: Reischl Szilvia
(Kiállítás : szeptember 21-től november 11-ig) Az alkotók a műtermi létbe, az alkotás folyamatának ismert, szavakkal leírható technikai, illetve személyes, gondolati mechanizmusába is betekintést nyújtó előadás, beszélgetés keretében találkoznak a közönséggel.

19.00 Huszárik könyvbemutató / Előadóterem
A Műcsarnokban 2018. szeptember 30-ig látható az ELÉGIA című kiállítás, amely Huszárik Zoltán filmrendező rajzaiból válogat. A tárlat finisszázs-hetében, szeptember 28-án este 7 órai kezdettel könyvbemutatót tartunk a mélyföldszinti Előadóteremben: a
Talán mindenütt voltam  Huszárik Zoltán című, közelmúltban megjelent művet ajánljuk vendégeink figyelmébe. E kötet kapcsán beszélget Lukácsy György kritikus, újságíró Gelencsér Gábor filmesztétával, a könyvben publikált ‒ Huszárik Zoltán filmes életművét monografikus igénnyel áttekintő ‒ tanulmány szerzőjével és Mohi Sándor operatőr-rendezővel, a Huszárik Zoltánt megidéző interjúkat DVD-mellékletben közreadó dokumentumfilm alkotójával. Vendégünk lesz Markovics Ferenc fotóművész, a Csontváry című film standfotósa.
20.00 Kulisszák mögött – Bepillantás az épülő Rejtett történetek c. kiállításba Dr. Németh András kurátor tárlatvezetése
21.00 Gaál József: Vezeklések kora című kiállításExkluzív tárlatvezetés Szurcsik József DLA Munkácsy-díjas képzőművésszel
Gaál József (1960) képzőművész, művészeti író, a Képzőművészeti Egyetem tanára.
A tárlaton – melynek címét egy korai műcsoporttól, az 1991-ben készült háromrészes litográfia sorozattól kölcsönöztük – bemutatott kulcsdarabok a bőrből készült fejek, a Marszüasz-figurák, a Hermák, a Macula- és Imagio-sorozat, illetve a Bello Brutto és a Transhuman Fetish darabjai.
22.00 Kulisszák mögött – Bepillantás az épülő Rejtett történetek c. kiállításba
Szegő Györggyel, a Műcsarnok művészeti igazgatójával és
Ertsey Attilával, a kiállítás látványtervezőjével

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Kutatók Éjszakája keretében tervezett programok:
Szeptember 30. péntek, 18 órától 24 óráig
18 órakor Sipos Mihály, a Muzsikás együttes prímása és Kardos Mária (gardon) zenés tárlatvezetése Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor kiállításán.
Hegedűszó mellett végigsétálunk a kiállításon, egyes szobroknál megállunk. Olyan muzsika szólal meg, amely a szobrok keletkezésekor az alkotóknak is igen kedves lehetett.
19 és 21 órakor: Kortárs művészeti könyvtár és archívum
A kortárs magyar művészet kutatói számára az egyik legalkalmasabb kutatóhely a Műcsarnok gondosan rendezett könyvtára. Rövid tárlatvezetésünk a kutatási lehetőségeket mutatja meg, majd filmválogatás következik a Balázs Béla Stúdió kortörténeti jelentőségű kísérleti filmjeiből (a Műcsarnok-BBS Archívumból, ahol ezen filmek digitális másolatát őrzik).
20 órakor Keserü Katalin tárlatvezetése a Természetművészet-változatok kiállításon.
20.30 órakor Turcsány Villő: Csomag III., performansz.
Hangmontázs: Nagy András HSC
A hanganyag Samuel Beckett: A játszma vége és A megnevezhetetlen című munkáiból tartalmaz részleteket.
Előadók: Turcsány Villő és Buday Enikő
22 órakor Magyar Mozdulatművészeti Társulat és Magyar Mozdulatkórus: Hosszú promenád, mozdulatpanoptikum.
Koncepció és koreográfia: Fenyves Márk, Pálosi István

Néhány programunk a férőhelyek száma miatt regisztrációköteles.
Az estre a belépés ingyenes