2018. szeptember 27., csütörtök

BACON, FREUD ÉS A LONDONI ISKOLA FESTÉSZETE a Magyar Nemzeti Galériában

SI
BACON, FREUD ÉS A LONDONI ISKOLA FESTÉSZETE
2018. október 9. - 2019. január 13.
Magyar Nemzeti Galéria
A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása, amely a 20. századi brit festészet egyik rendkívül meghatározó, összefoglalóan Londoni Iskolának nevezett vonulatát ismerteti meg a magyar közönséggel, a 20. század második felének angol figurális festészetére fókuszál. Francis Bacon, Lucian Freud és a Londoni Iskola festészetéből első ízben láthat a budapesti közönség rendkívül gazdag, az egyes művészeket kiemelt főművekkel reprezentáló válogatást. A tárlat a londoni Tate Britainnel való együttműködésben valósul meg
A közel kilencven képet bemutató kiállítás a Londoni Iskola olyan kulcsfontosságú alkotóit állítja középpontba, mint Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach és Leon Kossoff, kitekint azonban a tendencia előzményeire és a kortárs brit festészetre gyakorolt hatására is: bemutatja a brit figurális festészet a 20. század elejétől napjainkig ívelő történetének egyik legfontosabb szálát. A kiállításra jelentős festményeket kölcsönöznek európai és tengerentúli magángyűjtők és közgyűjtemények, és számos mű érkezik a londoni Tate Britain gyűjteményéből is.
mng.hu

Múzeum+ Test

2018. október 11. csütörtök
Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. A Múzeum + októberi témája a Test. A test, aminek ábrázolása a művészet örök problémája mind a mai napig. A test, ami a lélek földi burka. A test, ami elpusztul, miközben a lélek örökké él. A test, ami csábít és izgat. A test, ami formája és szimbóluma minden érzékileg megfogható dolognak: illatoknak, hangoknak, ízeknek, színeknek. A test, ami Francis Bacon, Lucian Freud és az 1950-es évektől formálódó Londoni iskola festőinek is központi témája volt. A test, ahogyan azt egy festőművész, egy pszichiáter, és egy táncművész látja. A test, ahogyan azt a frissen megnyílt Londoni Iskola című kiállításunk is bemutatja. A test, ahogyan a művészettörténet foglalkozik vele. A test: erről szól a mai est.
És mindehhez jó borok, jó teák, workshop a test és kép kapcsolatáról, jó zene a The Bits együttessel.

TÁNC | Emberi, túlságosan is emberi
“Akármilyen valószerűtlenül is hangzik, minden képemet, amelyen épp dolgozom, az egyetlen képnek akarom tudni. Kicsit tovább gondolva, az egyetlen kép legyen, amelyen valaha dolgoztam, és még tovább haladva az egyetlen kép legyen, amit bárki valaha is elkészített.” (Lucian Freud - interjú részlet.)
Lucian Freud szavai felfedik azt a könyörtelen elköteleződést, amivel ezek a festőóriások a lehetetlent megcélozva, a lehető legvilágosabb boncasztalra helyezik bolygónk legtitokzatosabb lényét, az embert, hogy megismerhessék és leleplezhessék saját magukat.
A másik és önmaguk mérhetetlen mélységekig hatoló analíziseinek lenyomatait láthatjuk a festményeken.
A kimerevített testbe zárt, mégis folyton mozgó, rezdülő, vergődő lélekről készült röntgenképek ezek.
Az előadásunk épp erre az átvilágításra tesz kísérletet, a másikban felfedezhető önmagunkkal való konfrontálódásra, hogy a test felszínén zajló események mögül, a bőr alól felderenghessen a lélek tajtékos tombolása.
És ehhez nem is lehetne jobb címet választani, min, amit Nietzsche engedett meg magának, hisz ez olyannyira emberi, túlságosan is…
Előadók: Fejes Ádám és Gergye Krisztián
Koncepció, rendezés, látvány: Gergye Krisztián

KONCERT | The Bits
Ki ne ismerné a Beatlest? A zenekar, mely a 60-as években beírta magát a történelembe, mi több egyedüliként a történelem könyvekbe és gyökeresen megváltoztatta a könnyűzenét.
A The Bits 4 éves fennállása alatt a közép-európai régió egyik legjelentősebb Beatles emlékzenekarává vált. Nívós hazai (Sziget fesztivál, Kapolcsi Művészetek Völgye) és jelentős külföldi fesztiválok (Beatles Week - Liverpool (Anglia), Beatlesday - Belgium, Big Rivers Festival - Hollandia) mellett 2015 júniusában egy maratoni koncerten száz Beatles dalt adott elő budapesti koncertjén. Augusztusban a világ legnívósabb Beatles fesztiválja, a liverpooli Beatles Week közel 70 fellépője közül egyedüliként mutatta be az 50 éves Help! nagylemez teljes anyagát a Beatles mekkájának számító, legendás Cavern Clubban, ahová a szervezők 2017-ben is visszahívták az együttest.
A Múzeum+ esten, a galéria kupolaterében olyan örökzöldek csendülnek majd fel a The Bits előadásában, mint a She loves you vagy a Let it be.

ELŐADÁS | Lucian Freud találkozása a lehorgasztott fejű lánnyal – széljegyzetek új könyvem margójára - Gerevich József előadása
A Berlinben, Sigmund Freud legkisebb, építészmérnök gyermeke középső fiaként született Lucian Freud 1933-ban került Londonba, amikor a Freud-család a fasizmus elől Angliába menekült. Jelentős művészeti képzés után tagja lett az elsősorban figuratív képeket készítő, un. Londoni Iskolának, többek között Francis Bacon, Frank Auerbach, Michael Andrews társaságában. A kezdeti expresszionista és szürrealista hatások feldolgozása után viszonylag gyorsan alakította ki saját, mindenki mástól jól megkülönböztethető, önkritikus, önmarcangoló, és környezetét, valamint a prüdériájáról közismert angol közvéleményt folyamatosan ingerlő stílusát, amelyben azért megtalálhatjuk Stanley Spencer közvetlen hatását is. A bulvársajtó sokat foglalkozott kusza magánéletével, telhetetlen nemi étvágyával, amelyet egyesek a karizmatikus nagypapa szexualitás-elméletével hoztak összefüggésbe. Nagy a valószínűsége annak, hogy a don-juanizmus ismérveit kimerítő imágóját tudatosan építette ki. A nála harminchét évvel fiatalabb „lehorgasztott fejű lánnyal”, Celia Paullal 1978-ban találkozott és ez a találkozás tíz éves festői korszak kezdetét jelentette. Kettejük története rávilágít arra, milyen fontosak a találkozások a művészetben.


TÁRLATVEZETÉSEK
Fehér Dávid a kiállítás kurátorának tárlatvezetése a Bacon, Freud és a Londoni iskola című kiállításban
A Test, mint nemzeti szimbólum, Bellák Gábor tárlatvezetése az Állandó kiállításban
Testről és lélekről, Krasznai Réka, művészettörténész tárlatvezetése az Állandó kiállításban
A művész szemével – Radák Eszter tárlatvezetése a Bacon, Freud és a Londoni iskola című kiállításban
English Guided Tour (Docent) Late Gothic Winged Altarpieces


WORKSHOP
Test-kép

TEAHÁZ Big Ben

AZ ESTE FOLYAMÁN IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSAINK IS LÁTOGATHATÓK!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 3800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2800 Ft mng.hu