2018. augusztus 8., szerda

Mesék, rajzok - ruhákkal Lesznai Anna motívumai és Zoób Kati találkozása a Vaszary Galeriaban

SI

Lesznai Anna, a huszadik század magyar kultúrtörténetének egyik legérdekesebb alakjának sokrétű művészetét bemutató kiállítása nyílik meg a Vaszary Galériában. Egy emancipált, eseménydús életet élő nő, aki nem csupán lenyűgöző személyiséggel, de szerteágazó művészi tehetséggel és kimagasló intellektuális képességekkel is rendelkezett.
A tárlat különlegessége, hogy Zoób Kati, divattervező-iparművész majd egy évszázad távlatából nyújt kezet Lesznai Annának, hiszen motívumaira illetve meséire alapozva új ruhakollekciót alkotott.
A nagyszabású és látványos kiállítás eljátszik a „mi lett volna, ha”-gondolatával, és Zoób Kati – részben Lesznai Anna meséi által inspirált – ruhái mellett tárgyiasítja az alkotó soha meg nem valósult terveit, képekké váltja meséit, verseit, bemutatja életművét és életútjának állomásait, valamint megidézi kortársait.
A tárlat ki-be jár a műfajok között, szavakkal, szövegekkel, textilekkel, szőttesekkel, ruhákkal idézi meg Lesznai Anna sajátos életművét.
Lesznai Anna (1885–1966) jellegzetes hangú költő volt, aki lírájában a természettel való mély azonosulásról szól. Felnőtteknek és gyerekeknek írt meséket, a magyar népies szecesszió stílusában készített hímzéseket valamint címlapterveket, többek közt Adynak, Bartóknak és Balázs Bélának. A művészet tanítása is foglalkoztatta, de festett is, merthogy képzőművész is volt. Elsősorban természeti elemeket: burjánzó virágokat, tekergő növényi indákat rajzolt. Ornamentális műveivel, meseillusztrációival és a paraszti életet ábrázoló festményeivel több kiállításon vett részt. Friss hangú pateista lírája, sokoldalú képzőművészeti tevékenysége sajátos egységet alkot.

A Petőfi Irodalmi Múzeumból, a Hatvany Lajos Múzeumból valamint további köz- és magángyűjteményekből származó alkotásokat bemutató látványos, inspiráló tárlat megnyitóját augusztus 11-én, 19.30-kor rendezik Balatonfüreden, a Vaszary Galériában.
Balatonfüred, Honvéd u. 4-6.
kurátorok: Török Petra és Szilágyi Judit
forrás:
Simon Erzsébet Balatonfüred Város Önkormányzata Művelődési, Oktatási, Sport és Idegenforgalmi Osztály

kultura.balatonfured.hu