2018. június 10., vasárnap

Kiadványbemutató és vetítés az Uránia moziban

SI

"És a halottak újra énekelnek..." - kiadványbemutató és vetítés

A 89. Ünnepi Könyvhét keretében jún. 8-án és 11-én

2018. június 8. - 2018. június 11.

Helyszín: Díszterem
Először lát napvilágot nyomtatásban Eisikovits Miksa máramarosi haszid zsidó zenei gyűjtése (1938-1939)

A 89. Ünnepi Könyvhétre (jún. 7-11.) a Dánielfilm kiadásában jelenik meg az „És a halottak újra énekelnek…” című magyar-angol nyelvű, illusztrált kottaalbum. Ebben keletkezése után 80 évvel, először lát napvilágot nyomtatott formában annak a négy iskolás kottafüzetnek immáron megfejtett és megmentett teljes tartalma, amelyet Eisikovits Miksa 1938-39-ben Máramarosban a haszidok között lejegyzett: összesen 160 dal és táncdallam.
Az Erdélyben élő és alkotó Eisikovits Mihály Miksa (1908–1983) zeneszerzőként, népzenekutatóként, tanárként a romániai kulturális élet meghatározó személyisége volt. Az erdélyi zsidó zenei folklór területén végzett gyűjtőmunkája mindmáig ismeretlen anyagokkal gazdagította a haszid tradícióról való tudásunkat. A gyűjtemény jelentősége Bartók és Kodály magyar népdal gyűjtéséhez mérhető.
A zenei anyag szcenírozott ősbemutatójára Elek Judit rendezésében, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül, a MÜPA megbízásából kerül sor 2017. október 22-én. A kottát megfejtette és a zenét betanította: Melis László †
Az előadásról azonos címmel koncertfilm készült, amely hűen az immár megfejtett zenéhez- idézi meg azt a világot, melynek egyik utolsó tanúja Eisikovits volt.
A kottaalbum bemutatója az Urániában lesz június 8-án, és ehhez kapcsolódóan két alkalommal vászonra kerül a koncertfilm is: június 8-án délután, valamint június 11-én, hétfőn.

Részletes program:

2018. június 8., péntek
14:30  
Uránia kávézó
Könyvbemutató
Moderátor: Váradi Júlia
Helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig.


15:30   Díszterem

És a halottak újra énekelnek... Az ősbemutatóról készült azonos című koncertfilm vetítése magyar felirattal. Tovább a jegyváltáshoz.

2018. június 11., hétfő
19:00   Díszterem

És a halottak újra énekelnek...
Az ősbemutatóról készült azonos című koncertfilm vetítése magyar felirattal. Tovább a jegyváltáshoz.

A könyvbemutató és a koncertfilm bemutatója alkalmából június 8-án egybecsomagolva, 20%-os kedvezménnyel lesz kapható az illusztrált kotta album és a koncertfilm DVD változata. A 89. Ünnepi Könyvhét ideje alatt a Vince Kiadó standjánál lehet megvásárolni mindkét kiadványt.
Az Albumot Roman Vishniac világhírű fotóművész Eisikovits gyűjtésével egy időben készített, a kárpátaljai zsidóság életét bemutató, Magyarországon most először megjelenő fotói díszítik. Az Albumhoz mellékletként tartozó CD lemezen a szcenírozott ősbemutató koncert teljes zenei anyaga hallható.

További részletek a koncertfilmről:
Eisikovits az 1930-as évek végén, minden technikai segítség nélkül írta le a haszid zsidóság körében énekelt dallamokat, és mivel nem tudott sem héberül, sem jiddisül, sem arameus nyelven, fonetikusan jegyezte le a hallott szövegeket. Az És a halottak újra énekelnek – hűen az immár megfejtett, lejegyzett zenéhez – eleveníti meg a színpadon azt a világot, melynek egyik utolsó tanúja Eisikovits volt. Az előadást Elek Judit Mondani a mondhatatlant – Elie Wisel üzenete című dokumentumfilmjéből vetített archív mozgóképrészletek teszik teljessé.
Az ősbemutató koncert a MÜPA megbízásából a 2017. évi CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül valósult meg.
A kottát megfejtette és a zenét betanította: Melis László

Szólisták
: Nógrádi Gergely kántor, Melis Márta brácsaművész
Énekesek: Ágoston Béla, Bánky Mátyás, Gradsach Zoltán, Laborfalvi Soós Béla, Najbauer Lóránt, Philipp György, Raáb Gábor, Rosenfeld Dániel, Varga Donát, Vincze Miklós
Rendező-producer: Elek Judit

Jegyinformáció: teljes áru jegy - 1500 Ft, nyugdíjas/diák/pedagógus - 1100 Ft.
www. ünnepi könyvhét 89