2018. május 20., vasárnap

Új könyvbemutató: Klemen Terézia Az évszázad Manonja, Házy Erzsébet

SI

Klemen Terézia Az évszázad Manonja, Házy Erzsébet című könyvét mutatta be
László Zsuzsa aranytollas újságíró ünnepélyes keretek között 2018. május 17-én a
Kolta Galériában.
A Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny ötletgazdája, szervezője tapasztalta, hogy a pozsonyi születésű énekművésznő pályáját kevesen ismerik. Becsületbeli ügynek tartotta, egy olyan könyv megírását, ami közelebb hozza őt a 21. századi komolyzene rajongóihoz. 
Kortársait, pályatársait szólaltatja meg a könyvben, hónapokon keresztül gyűjtötte az anyagot, neveket, újságcikkeket, képeket. Olyan emberekkel beszélgetett, akik tanúi voltak az Operaház fénykorának, aranykorának, egy híres korszak szereplői, társai a művésznőnek. 
„Így készült a könyv Házy Erzsébetről az évszázad Manonjáról.”-írja a szerző.
A pályatársak, kollégák, művészetszerető emberek emlékeznek rá, közelebb hozva a művésznőt szerepeiben és magánéletében.
Az előszót Szinetár Miklós írta: „ A budapesti Operaházban a magyar operajátszás fénykorait mindig nagy énekesek fémjelezték. Ez a könyv segíti az emlékezést, felidézi azt, ami felejthetetlen. „

A visszaemlékezéseket számos eredeti fénykép egészíti ki, amiket főleg Mezey Béla készített. A könyvben Házy Erzsébet operaházi és filmszereplései mellet, teljes diszkográfia található, szlovák, angol, német nyelvű összefoglaló egy Manon kotta részlettel, amibe az énekesnő írta a bejegyzéseit.

https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zy_Erzs%C3%A9bet
http://kulturalis.blogspot.hu/2018/05/laszlo-zsuzsa-mutatja-be-hazy-erzsebet.html