2018. május 14., hétfő

Múzeum+ RETUS

S

Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. Májusi témánk a Retus, és minden, ami ehhez kapcsolódik: a retusálás, javítás, restaurálás – és természetesen a szépítés, a finom módosítások művészete, valamint a hibák és hiányok eltüntetése. Szinte minden előadásunk, beszélgetésünk és tárlatvezetésünk ezeket a kérdéseket járja körül a középkori oltároktól kezdve egészen a kortárs művészetig. Apropója, hogy idén 70 éves a restaurátorképzés Magyarországon, így programjainkat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékével együttműködve alakítottuk ki.
Végre megsejtünk valamit M.S. mester gyönyörű oltárképének titkaiból, és szembesülünk a kortárs művészet restaurálási problémáival is. Beleshetünk a kulisszák mögé, és a gyakorlatban is ízelítőt kapunk a restaurátorok munkájából egy kifejezetten a látogatóknak berendezett "restaurátorműhelyben", s megtudjuk, hogy legtöbbször már maga a művész is retusál, hiszen a festészetben semmi nem egészen úgy van, mint a valóságban…
És mindehhez jó borok, jó teák, jó zene társul Váczi Eszter kvartettjének előadásában azoknak, akik szeretnének megismerkedni a restaurálás titkaival. Szép este lesz, ami után bizonyosan nem lesz szükség az emlékeink retusálására.

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK
Jelenkori kihívások – Filp Csaba DLA, egyetemi docens, tanszékvezető, Munkácsy-díjas festőművész, Szokán Erika festményrestaurátor és Százados László, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének munkatársa közös tárlatvezetést tart a Lépésváltás című kiállításban

SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN
Retusált valóság – Bellák Gábor tárlatvezetése a Modern idők című állandó kiállításban
Fénykép helyett – Művészek és műtárgyak, kép és valóság – tárlatvezetés Mertus Ágnessel a Gótikus és a 19. századi gyűjteményben
„Istent szépnek nevezzük” – Cser Judit tárlatvezetése a Templomok ékességei és a későgótikus szárnyasoltárok című kiállításban

Re:store – Guided tour in English with Zsofia Albrecht in the permanent exhibition of Shifts – Hungarian Art after 1945

ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS
Az oltárképtől a csoki-kameráig – Beszélgetés a restaurálás műhelytitkairól
A múzeumi munka egyik legfontosabb – és egyben talán legtitokzatosabb – része a műtárgyak állagmegóvása, a sérült műtárgyak helyreállítása, a rajtuk-bennük keletkezett hibák kijavítása, vagyis a restaurálás. És persze ahány műtárgy, szinte annyi egyedülálló probléma: hiszen más munkát kíván a restaurátortól egy 13. századi megrepedt fa oltárkép összeillesztése és a repedésnél lepattogzott festékréteg pótlása, mást egy megsérült ötvös-remek, vagy éppen egy videó-installáció helyreállítása, és megint mást, ha a csokoládéból készített műalkotás felszínén kirakódik a kakaóvaj. És persze az is kérdés, hogy vajon hogyan lehet tanítani ezt a gyakorlatilag végtelen számú problémát felvető művészeti munkát? A Retus című múzeum+ esten erről az izgalmas múzeumi területről kérdezzük szakértő vendégeinket.
A beszélgetés résztvevői: Gippert László, a Magyar Nemzeti Galéria Restaurátori Főosztályának vezetője, Kónya Béla restaurátor, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főrestaurátora és Heitler András festőrestaurátor, egyetemi adjunktus, a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor tanszékének vezetője, oktatási rektorhelyettes.
Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

ELŐADÁS
MS MESTER: A Vizitáció titkai – Menráth Péter restaurátorművész, professor emeritus, a Restaurátor Tanszék egykori vezetőjének előadása
Az M S monogrammal ellátott Mária és Erzsébet találkozását ábrázoló táblakép a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének emblematikus műalkotása. A Selmecbányáról származó, késő középkori festmény restaurálása 1990 és 1996 között valósult meg Menráth Péter és Hernády Szilvia restaurátorművészek által. Művészettörténészek és restaurátorok egyéni és közös kutatómunkájának eredményeképp számos történeti adalék és készítéstechnikai érdekesség segít feltárni a műtárgy keletkezésére és attribuálására vonatkozó információkat.

ÉLŐ GYŰJTEMÉNY / LIVING COLLECTION - Múzeumi szobrok / Kortárs reflexiók No.7
Megnyitó
A Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött közel ötezer szobor közül csak néhány száz kerül a közönség elé az állandó és az időszakos tárlatokon. Új kiállítási projektünkkel szeretnénk élőbbé és láthatóbbá tenni ezt a rejtett múzeumi anyagot. Kortárs szobrászok bevonásával a jelenleg raktárban lévő művekből inspirálódva új műalkotások születtek.
A  projektsorozat hetedik szoborpárja Goldman György: Munkás – Rabóczky Judit Rita: Királynő.

KULISSZÁK MÖGÖTT – Restaurátorműhely-bemutató és workshop
A Galéria Báltermében ideiglenesen felállított mini restaurátor-állomásokon betekinthetünk a szakma műhelytitkaiba. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében található műtárgyak sokfélesége a restaurátor szakma sokszínűségében is megjelenik, ahány anyag, annyi szakterület restaurátorai mutatják majd be a látványosabb munkafolyamatokat.
Festménytisztítás - Szutor Katalin festő-restaurátor
Szobor, fa, levél, faragás - Dabrónaki Béla faszobrász restaurátor
Keretaranyozás, restaurálás - Sztojanovits Márton és Molnár László keretrestaurátor
Fém, ékszer, iparművészeti tárgyak restaurálása, forrasztása, hiányzó alkatrészek pótlása - Nagy Lea fém-ötvös restaurátorművész
Márvány, gipsz restaurálása - Hering Zoltán kőszobrász-restaurátor
Papíröntés - Zelenák Orsolya papírrestaurátor

KONCERT
Váczi Eszter & Quartet
Eszter saját projectjének negyedik, Egy perc című lemeze újraértelmezi a klasszikus vokális jazz magyar szabványait azzal a céllal, hogy a hallgató észrevétlenül, az érzelmei által vezérelve csöppenjen bele egy magasabb zenei-kulturális térbe. A 2014-ben az Artisjus év szövegírója díjjal jutalmazott énekesnő szövegei olyan szimbiózisba kerülnek Schneider Zoltán és Gátos Iván szerzeményeivel, hogy szinte filmszerűvé elevenedhet a zenehallgatás. Gátos Bálint basszusgitár-játéka hol Gyenge Lajos, hol Kaszás Péter dobolását alátámasztva együtt lüktet "Kerkyrán", latinosan swingel Szimonetta gömbölyű mosolyával, vagy éppenséggel "Egy perc" rockot kölcsönöz egy jó pohár bor mellé.
Váczi Eszter – ének, Gátos Iván - zongora, keyboards, Gátos Bálint – basszusgitár, Schneider Zoltán – gitár, Gyenge Lajos - dob

WORKSHOP
Retus előtt, retus után
Nehéz a dolga a restaurátornak? Próbálja ki Ön is! Sérült, hiányos festmények reprodukcióit hozzuk rendbe a workshop keretében.

BOR - Kovács és Lánya Borászat (Mátra)

TEAHÁZ - Big Ben
A programváltozás jogát fenntartjuk!
Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Jegyárak:

*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

Következő időpontok:
július 4., 11., 18., 25. Borszerdák (MNG)
augusztus 1., 8. Borszerdák Vasarely Múzeum)
szeptember 15. SZO Viva la Mexico!
október 11. CS M+ Modern
november 15. CS M+ Klasszik (Szépművészeti Múzeum)
december 13. CS M+ Karácsony