2018. május 15., kedd

Beszélgetés a restaurálás műhelytitkairól a Magyar Nemzeti Galériában május 17. 18 óra

SI
Élő MúzeumCafé 109.
2018. május 17., csütörtök, 18:00 óra
Magyar Nemzeti Galéria
Múzeum+ Retus

Az oltárképtől a csoki-kameráig – Beszélgetés a restaurálás műhelytitkairól

A múzeumi munka egyik legfontosabb – és egyben talán legtitokzatosabb – része a műtárgyak állagmegóvása, a sérült műtárgyak helyreállítása, a rajtuk-bennük keletkezett hibák kijavítása, vagyis a restaurálás. És persze ahány műtárgy, szinte annyi egyedülálló probléma: hiszen más munkát kíván a restaurátortól egy 13. századi megrepedt fa oltárkép összeillesztése és a repedésnél lepattogzott festékréteg pótlása, mást egy megsérült ötvös-remek, vagy éppen egy videó-installáció helyreállítása, és megint mást, ha a csokoládéból készített műalkotás felszínén kirakódik a kakaóvaj. Így aztán az is kérdés, hogy vajon hogyan lehet tanítani ezt a gyakorlatilag végtelen számú problémát felvető művészeti munkát? A Retus című Múzeum+ (http://mng.hu/latogatas/muzeum-122496)  esten erről az izgalmas múzeumi területről kérdezzük szakértő vendégeinket.

A beszélgetés résztvevői:
Gippert László, a Magyar Nemzeti Galéria Restaurátori Főosztályának vezetője,
Kónya Béla restaurátor, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főrestaurátora és
Heitler András festőrestaurátor, egyetemi adjunktus, a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor tanszékének vezetője.
Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

A program a Magyar Nemzeti Galéria szokásos csütörtök esti Múzeum+ rendezvényének része, így azon az estre megváltott múzeumi belépőjeggyel lehet részt venni, amellyel 22:00 óráig az összes többi program is látogatható.
A beszélgetést szokás szerint rögzítjük, és az a későbbiekben az interneten megtekinthető lesz a www.muzeumcafe.hu weboldalon.

2018. május 14.


Lévay Zoltán
Szépművészeti Múzeum