2018. március 29., csütörtök

MÁV zenekar koncertjai 2018. április

SI
Kedves Közönségünk!

Szeretettel várjuk Önöket áprilisban is a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjeire!

KONCERTEK
Április 6-án 18:00-kor Festetics-bérletünk keretében a Budapesti Vonósok vendégszereplését láthatják-hallhatják Pálfy András harsonaművész közreműködésével, valamint Csaba Péter vezényletével.

Műsor:
Corelli: Concerto grosso F-dúr, Op.6, No.2
Albrechtsberger: B-dúr harsonaverseny
Mozart: D-dúr Divertimento
Dvořák: Szerenád

Közreműködik: Pálfy András (harsona) és a Budapesti Vonósok
Vezényel: Csaba Péter
Április 10-én 19:30-kor a Zeneakadémián a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében "Mikor megyek Galícia felé" címmel emlékkoncertet hallhatnak az I. világháború lezárásának 100. évfordulója alkalmából.
A Honvéd Együttes a Nagy Háború kirobbanásának 100. évfordulójára egy öttételes férfikari kantáta megírására kérte fel az „Ötöket”, azaz Csemiczky Miklóst, Gyöngyösi Leventét, Orbán Györgyöt, Selmeczi Györgyöt és Vajda Jánost. A kantáta szimfonikus zenekarra, énekhangra és férfikarra íródott, az egyes tételekhez a zeneszerzők magyar vonatkozású, az első világháborút idéző szövegeket használtak fel.
Most, a háború lezárásának 100. évfordulója alkalmából ismét hallható lesz ez az igazán szuggesztív műsor.

Műsor:
„Mikor megyek Galícia felé” – kantáta
Gyöngyösi Levente : Katonasirató
Selmeczi György: Te Deum 1914
Csemiczky Miklós: De Profundis
Vajda János: Memento 1914
Orbán György: Versus Psalmi

Közreműködik: Kun Ágnes Anna, Kersák Edina, Bolya-Papp Nikolett, Busa Gabriella, Stefanik Márta, Uitz Orsolya – ének, Oberfrank Pál – próza, Honvéd Férfikar
Vezényel: Strausz Kálmán
Április 14-én 11:00 órakor Varga László-bérletünk soron következő előadásán nemzetközileg is elismert külföldi vendégművészek csatlakoznak Zenekarunkhoz. Alexandre Dubach, svájci hegedűművész, valamint Daniel Boico karmester vendégszereplésével szólalnak meg Rossini, Paganini és Rimszkij-Korszakov művei.

Műsor:
Rossini: Tell Vilmos nyitány
Paganini: a-moll hegedűverseny
Rimszkij-Korszakov: Seherezádé

Közreműködik: Alexandre Dubach (hegedű)
Vezényel: Daniel Boico
Április 14-én 17 órakor folytatódik Kamarazenei bérletünk az Olasz Kultúrintézetben. Ezúttal is a MÁV Szimfonikusok művészei nyújtanak betekintést a kamarazene-irodalom kincsestárába.

Műsor:
Kodály: Duó hegedűre és csellóra Op.7
Mérész Ignác: Divertimento
Kodály: Epigrammák No.1., 2., 3., 4., 5.

Közreműködik: Tarkó-Nagymengyi Dóra, Rittner Róbert – hegedű; Gyurkovics Csaba – brácsa; Vincze Ágota, Vámos Marcell – cselló; Székely Edit – fuvola; Fügedi Judit, Rajnai Mariann – oboa
Április 17-én 19:00 órakor a Budapest Kongresszusi Központban kerül megrendezésre Erdélyi Miklós és Lukács Miklós-bérletünk összevont záró előadása. Mindig öröm a Zenekarnak, amikor tiszteletbeli karmesterünkkel, Kobayashi Ken-Ichiro-val koncertezünk, a Mester lendülete és muzikalitása nagy hatással van a muzsikusokra. Ezen az estén az ifjú tehetség, Devich Gergely játékában is gyönyörködhet a közönség.
A koncertet a Bartók Rádió élőben sugározza.

Műsor:
Berlioz: Római karnevál nyitány
Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára
Dvořák: IX., e-moll szimfónia (Az Újvilágból)

Közreműködik: Devich Gergely (cselló)
Vezényel: Kobayashi Ken-Ichiro


Miskolcra is ellátogat a Zenekar, április 19-én 19:00-kor a Művészetek Házában is együtt játszunk Kobayashi Ken-Ichiroval és Devich Gergellyel. A koncert az április 17-i előadásunk ismétlése, azonos műsorral.
Április 26-án 19:30-kor a Müpában igazi különlegességet kínálunk Önöknek. Szőke Tibor-mesterbérletünk keretében világhírű vendégművészek, és egy igazán különleges hangszer, a pedálzongora fog bemutatkozni. A hangszert a pedálzongora mesterének tartott Roberto Prosseda szólaltatja meg, az est karmestere Günter Neuhold.

Műsor:
Gounod: Concerto pedálzongorára
Gounod: Danse Romaine
C. Franck: d-moll szimfónia

Közreműködik: Roberto Prosseda (pedálzongora)
Vezényel: Günter Neuhold
CSALÁDI KONCERTEK
Április 21-én 10:00 órakor kerül sor Zene-Tér-Kép Plusz című hangszerbemutató sorozatunk negyedik előadására. Ezen az alkalmon az ütőhangszerek és a hárfa kerülnek bemutatásra.
A legősibb, a legtöbb hangszert tartalmazó hangszercsalád az ütősöké. Fémből, fából, bőrből, illetve más anyagok kombinációjából készült hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, sőt ki is próbálhatják őket!
A foglalkozás a Zenekar Múzeum utcai próbatermében kerül megrendezésre, Székely Edit zenepedagógus, Zenekarunk fuvolaművésze vezetésével.
A már megszokott módon, havonta kerülnek megrendezésre családi koncertjeink, április 24-én 16:30-kor kezdődik Búgócsiga elnevezésű zenés foglalkozásunk babákkal érkező családok számára, rögtön utána 18:00 órakor pedig várandós kismamákat és kísérőiket várjuk szeretettel Szeretethang koncertünkre.
A foglalkozásokat szintén Székely Edit szervezi, vezeti.
KÜLFÖLDI KONCERTEK
Áprilisban is folytatódik közös turnénk napjaink egyik legismertebb tenor énekesével, Andrea Bocellivel. A márciusi bécsi nagy sikerű koncert után április 7-én Münchenben az Olympiahalle Munich-ben, április 21-én pedig Hamburgban a Barclaycard Arena Hamburgban játszunk együtt a világhírű énekessel. A koncerteken híres operaáriák, illetve filmzenék szólalnak meg, a karmester mindkét alkalommal Marcello Rota lesz.


Üdvözlettel:

MÁV Szimfonikus Zenekar
 

Tájékozódjanak honlapunkon: http://www.mavzenekar.hu/