2018. március 24., szombat

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó Múzeum programjai

SI

Időszaki kiállítások

Lásd a természet ízeit
gasztrofotó-kiállítás


2018.03.08. – 2018.04.29.


Alkotók: Halmos Monika food stylist és Vass András fotográfus

Legtöbbször az egészen pici dolgok teszik nagyszerűvé a világot: mint ahogyan az aprócska ibolyavirágok a mindennapok konyháját emelhetik a legmagasabb gasztronómiai élmények csúcsára. Egészen pici dolgok, amelyeket olykor észre sem veszünk, elmegyünk mellettük, míg egy értő szem észreveszi, fölemeli, és magasztosan tárja elénk kertünk és a mező ehető növényeit.

Saját kertből származik a zöldség, a levél, a vadnövények, az ehető virágok, amelyeknek Halmos Mónika az egyetlen hazai szakértője. Vass András a kamera mögött áll, ő festi meg fényekkel a kompozíciókat, az ő perspektívájából láthatjuk mindazt, amit szeretnének a világ elé tárni.

Együttműködő partnerek:
Rózsakunyhó

Budapest Art Week

cím-lap-fotó 1976-2006
Tóth József Füles kiállítása


2018.03.02. – 2018.04.29.


Tóth József Füles 1960 és 2000 között a magyar reklámfényképezés meghatározó alakja. Szerteágazó tevékenységét, több száz plakát, naptár, prospektus és egyéb kiadvány fémjelzi. Az MKVM mostani kiállítása az 1976 és 2006 között készített, számos folyóirat és magazin címlapjaiból nyújt bőséges válogatást.

Együttműködő partner:
Budapest Fotó Fesztivál

IBUSZ ...mert úton lenni jó!


2018.03.01. – 2018.09.02.


Idegenforgalom, beszerzés, utazás, szállítás. Egyszóval: IBUSZ. A kulcsszavak mögött a cég feladatköre ettől lényegesen többrétű volt. Jelentőségét mutatja, hogy tulajdonképpen ezzel a vállalattal kezdődött a magyar turizmus története, ami még a szocializmus időszakában is – szinte egyedülállóként – részvénytársasági formában működhetett. Neve ez idő tájt egybeforrt az idegenforgalommal.

A kiállítás a lehető legszínesebben igyekszik bemutatni ennek a nagy múltú cégnek az elmúlt több mint 100 évét, amelyben megidézzük az 1930-as évek turistaparadicsomának számító Budapestet épp úgy, mint az 1970-es évek baráti társasutazásait.

Együttműködő partnerek:
IBUSZ
Magyar Turisztikai Ügynökség

Az Ínyesmester

Magyar Elek emlékezete

 

2017.12.08. – 2018.04.01.


Hogyan mutassuk be? Hősünk nevét leginkább csak a sajtótörténészek vagy Budapest szerelmesei ismerik: a Magyarország napilap jeles szerkesztőjét és a Pesti históriák szerzőjét tisztelik benne. És ha azt mondjuk, a legnagyobb magyar Dante-kutató kisöccse, a Telefonhírmondó első bemondója, fogházviselt párbajhős, százkezű újságíró, a kormányzó kitüntetettje, férj és apa…? Még mindig semmi? Akkor jöjjön a varázsszó: Az Ínyesmester! Jaj, hát persze, ott volt nagyanyáink, anyáink konyhapolcán, meg is van még, darabokra hullva, pecsétesen, de a múltkor is abból csináltuk a nyulat… Na ugye.
Új kiállításunkon egy ember lép elénk, a vállán háromnegyed viharos évszázad történelmével, körülötte az átalakuló várossal, írógépében minden idők legirodalmibb magyar szakácskönyvének kéziratlapjával. A családban őrzött bútorok, tárgyak, fényképek és kazalnyi apróbb-nagyobb relikvia segítségével idézzük fel Magyar Elek, az Ínyesmester emlékét.

Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig


Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása


2017.06.20. – 2017.10.15.


MEGHOSSZABBÍTVA 2018. ÁPRILIS 8-IG!
Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik legújabb kiállításunk, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be.
Látogatóink megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.

Mesék mindenkinek
A Pervinka Népmeseszínház előadása


2018. március 25., vasárnap, 11:00


9-99 éves korig

Ne gondoljátok, hogy a mesék csak gyerekeknek szólnak!

Mi úgy mesélünk és játszunk nézőinknek társulatunkkal, ahogy eddig még senki! Nem „mesét mondunk”, hanem saját lélek- és formanyelvünkön tárjuk fel a történeteket – ahogy a keleti mesék tanítják. Képeket jelenítünk meg, melyek szimbólumok, megfejtendő titkok. Színházunk a jel-lét varázsával dolgozik, az „itt és most”-ban megszülető rögtönzés erejével.
A nézők választhatnak mesét. Talán húznak egy kalapból? Talán előre megadott mesék közül választanak? Talán ők hozzák meséiket?
Minden mesének más-más mesemondója lesz közülünk, ki hol a nézőtéren ül majd, hol dúdolós-éneklős zenészeink közül szólal meg, hol pedig a játszók között tűnik fel, talán egy kút mellett – és onnan mesél, onnan merít: mindannyiunk lelke mélyéből.
Olykor az ő hangja köti csak csendben, kopogósan össze a szereplők párbeszédét, egy másik mesénél meg zenei motívumok kísérik szavait, ahogy éneklős-dúdolós zenészeink improvizálva kísérik a mesemondót – vagy lehet, hogy nem is szavakkal, hanem a zenei hangok útján halad előre a történet, sejtelmesen…

A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.

Borvirág Borklub
Töltl Pincészet – Sopron

 

2018. március 27., kedd, 19:00


Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk

Vendég: Töltl Pincészet – Sopron
Házigazda: Borvirág Zenekar


Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft
Bejelentkezni a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen lehet.

Kortárs cukrászat
terefere kóstolóval


2018. március 28., szerda, 18 óra

 

Folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.
 
Az ínycsiklandó kérdések felelősei:
Kiss Imre múzeumigazgató és Wessely Márta a Mirelle gasztroblog szerzője
Vendégek:
Két különleges cukrászat munkásságát ismerhetik meg az est látogatói.
Oblat Dávid a La Mimosa tulajdonosa. Újlipócia. Aki mostanában a hazai, de főleg a budapesti gasztronómiát figyelemmel kíséri, ismerős neki ez a városrész, amely a XIII. kerület belső része. Egy különleges kulináris világ folytonos mozgásának, alakulásának lehetünk tanúi. Pékségek, sarki fűszeresek, teaboltok, cukrászdák nyílnak, az itt lakók nagy örömére. A gasztrobloggerek, városszeretők, retro és designkeresők egyik kedvenc célpontja e hely. Ez a környezet szinte csábítja a piaci résztvevőket, az üzletek tulajdonosait, hogy nap, mint nap újdonságokkal csalogassák be a látogatókat. Esetünkben nemcsak a két hanem a négylábúakat is.
Németh Polly és a Pixie Pie már nevében is rejtélyes, ha városban keresik, bizton nem találják. A virtuális világban jártasok azonban hamar ráakadnak, éppúgy mint vendégei. Ismerkedjenek meg a cukrászdák egy új világával, amelyet az ízek, színek és formák tesznek kívánatossá. A hangulatot mindenki otthon varázsolja olyanná, amilyenné szeretné...

Belépő: 1.000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött! A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!
Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen,  március 27-ig, vagy a férőhelyek beteltéig.

Cantanti Credenti
Húsvétváró kamarakórus-koncert

 

2018. március 29., csütörtök, 18:30


A Cantanti Credenti klasszikus hangzásvilágú, drámajátékkal egybekötött koncertjén a résztvevőknek igazi időutazásban lehet részük! A színpadon a Biblia szereplői szemtanúként számolnak be a húsvéti eseményekről. Az elhangzó kórusművek és kamaradarabok egyaránt az ünnepre való ráhangolódást segítik. Zongorán közreműködik az amerikai származású Michael Frueh zeneszerző és zongoraművész.

Belépő: 500 Ft
mkvm.hu