2018. február 9., péntek

TÁRLATVEZETÉSEKKEL ZÁR A MADARÁSZ-KIÁLLÍTÁS A MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN

SI
 
Még tíz napig, február 18-ig látható „A TEREMTŐ LÁNGÉSZ” – Egy kultuszkép története című kamarakiállítás, mely Madarász Viktor (1830–1917) halálának centenáriuma alkalmából került bemutatásra a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat olyan publikálatlan, párizsi levéltárakban frissen végzett kutatásokra épül, amelyek nyomán Madarász Viktor egyik kultikus fő művét új megvilágításban tárhatjuk a nagyközönség elé legproduktívabb, párizsi korszakának bemutatásával.
A kora „francia romantikájának légkörében” festett Hunyadi László siratása emblematikus fő műve nemcsak a Madarász-életműnek, de a 19. századi magyar történeti festészet egészének is. A „magyar Pietà”-ként aposztrofált festmény a nemzeti „passiótörténet” egy fejezetét ábrázolja, s mint ilyen, a 19. században fontos szerepet töltött be a nemzeti öntudat megerősítésében. A kiállítás ezt a művet járja körül az elmúlt évek kutatási eredményei alapján. Az alapos restaurálásnak köszönhetően a műtárgy hosszú idő után először látható újra teljes pompájában.
A kiállítás érdekessége Madarász Viktor francia mesterének, Léon Cogniet-nak az orléans-i Musée des Beaux-Arts-ból kölcsönzött festménye, amely szintén egy siratás jelenetet ábrázol (Briszéisz Patrokloszt siratja). Madarász Párizsban elnyert érme most először látható a Magyar Nemzeti Galériában a festmények mellett, amelyeknek a festő a díjat köszönhette.
A kiállítás kurátora: Krasznai Réka
Helyszín: I. emelet, kamara terem
A KIÁLLÍTÁS ZÁRÓ HÉTVÉGÉJÉN TÁRLATVEZETÉSEKKEL VÁRJUK A LÁTOGATÓKAT
2018. február 16. péntek 16.30
Krasznai Réka, a kiállítás kurátorának tárlatvezetése a Madarász-kiállításban
2018. február 18. vasárnap 14.00
Tárlatvezetés a Madarász-kiállításbanFIRKASZOMBAT
Firkálj velünk szombatonként a Magyar Nemzeti Galériában! Derítsük ki együtt: kerülhet firka a felhőkre, az akváriumba, a király koronájára, a szoba falára, a rét pipacsaira?!
2018. február 10. szombat, 14.00 Álarc/kép
Életkor: 6–10 éveseknek

Részvételi díj: 900 Ft / első alkalom, majd 3600 Ft / bérlet (4 alkalom)
Találkozási pont: Magyar Nemzeti Galéria, B épület, porta (személyzeti bejárat)
Előzetes jelentkezés szükséges a muzeumpedagogia@mng.hu címen

RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉS A KERETEK KÖZÖTT CÍMŰ KIÁLLÍTÁSON
Petrányi Zsoltnak, a kiállítás kurátorának tárlatvezetései a kiállításban
2018. február 10. szombat 16.00 órátólBelépőjegy a kiállításra és a tárlatvezetésre:
Teljes árú: 2500 Ft, Kedvezményes: 1400 Ft (azok számára, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják.)

Találkozási pont: a program előtt az információs pultnál.
Jegyek korlátozott számban kaphatók a www.jegymester.hu oldalon, illetve a múzeum jegypénztárában. Maximális létszám: 30 fő.

FILMKLUB

KERETEK KÖZÖTT CÍMŰ KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐPROGRAMJA2018. február 11. vasárnap 16.00-18.30
NEHÉZ EMBEREK
A dokumentumfilm olyan feltalálókat, mérnököket szólaltat meg, akik jelentős innovatív fejlesztéseken dolgoznak, alkotásaik minden bizonnyal, ill. elismerten jelentős gazdasági fejlődést eredményeznek, mégis rendszerszintű akadályokba ütköznek érvényesülésükben. Korrajz a társadalom önérvényesítő erejének féken tartásáról.
Bevezető: Standeisky Éva történészmng.hu