2018. február 12., hétfő

Remekművekkel gyarapodott a Nemzeti Galéria

SI
REMEKMŰVEKKEL GYARAPODOTT A NEMZETI GALÉRIA
A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria a Kieselbach Galéria legutóbbi aukcióján – élve elővásárlási jogával – három páratlan értékű alkotás megvásárlásával gyarapította modern magyar festészeti gyűjteményét.
A modern magyar képzőművészet egyik kiemelkedő jelentőségű műve Berény Róbert 1911-es portréja barátjáról, Weiner Leó zeneszerzőről. A kép Füst Milán gyűjteményének volt része, majd később a Füst Milán Fordítói Alapítvány tulajdonába került. A festmény a nagysikerű Nyolcak című kiállítás egyik kiemelkedő darabja volt.
Az erdélyi magyar avantgárd meghatározó alakja volt Szántó György. Budapesti építészeti tanulmányait az első világháború szakította félbe, a fronton elszenvedett sebesülése folytán Szántó előbb az egyik szemére, majd néhány évvel később a másik szemére is megvakult. Az Öröm című képe a művész egyik utolsó alkotása, hiszen ekkor, 1921-ben, huszonnyolc évesen veszítette el örökre látását. A festmény az erdélyi magyar avantgárd művészet egyik legfontosabb alkotása. 
A nagybányi művészek neós nemzedékének kiemelkedő mestere Ziffer Sándor. 1907 körüli, úgynevezett fauve-os korszakából csupán kevés alkotása van a Nemzeti Galéria gyűjteményében, sőt önarcképei közül is csupán egy időskori portrét őriznek. Több szempontból is kiemelkedő tehát ennek a korai, Önarckép zöld falú nagybányai műteremben című képnek a jelentősége. A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán. 


A képek az alábbi linkről tölthetők le: 
http://mng.hu/sajtoszoba/remekmuvekkel-gyarapodott-a-nemzeti-galeria-122912


BERÉNY RÓBERT (1887-1953):
Weiner Leó arcképe, 1911
Olaj, vászon, 63 x 79 cm
SZÁNTÓ GYÖRGY (1893 – 1961)
Öröm, 1921
Olaj, vászon, 110 x 160 cm
ZIFFER SÁNDOR (1880-1962)
Önarckép zöld falú nagybányai műteremben, 1907 körül
Olaj, vászon, 60,5 x 46,5 cm
mng.hu