2018. január 31., szerda

Thury Levente kerámikus emlékkiállítása az Artézi Galériában

SI

"Thury Levente keramikus volt, pályája a 60-as években indult, amikor a kerámia műfaja és az iparművészet egyéb területei felértékelődtek. Nagyobb murális munkái óvodákba, otthonokba, egészségügyi intézményekbe kerültek, örömöt, érdekes színfoltot jelentettek a napok egymás utáni szürkeségében. Színes mázakat használt, de ami kulcsot jelenthet e munkáknál számunkra, az a tárgyak játékossága és személyes varázsa, a személyesítésük..." /Szilágyi Gábor művészettörténész/
 

„Gondolom és olvasom, hogy a világ mindig elromlik. Aztán mindig a hangyák építik fel az új világokat.”
2018. január 27-én nyílt meg Thury Levente kerámikus emlékkiállítása az Artézi Galériában. Most lenne 77 éves, tíz éve halott. 1971-től több egyéni bemutatkozása volt itthon és külföldön egyaránt, 1968-tól számos csoportos kiállítás szereplője, művei itthoni és nemzetközi közgyűjteményekben is megtekinthetők. Egyedi kerámiaszobrokat, elementáris domborműveket és különleges térelválasztókat készített. Munkáiban megőrizte a kézművesek kötődését a legősibb matériákhoz, a földhöz, agyaghoz, ugyanakkor a dolgok szellemi tartalmai, bonyolult jelentéstartományai foglalkoztatták.
A nyolcvanas évek elejétől központi témájává vált a gólem, a középkori prágai zsidó misztikában életre keltett agyagszobor. Ehhez a Löw rabbi teremtette emberszerű lényhez Thury Leventét saját családjának legendáriuma is hozzá kötötte. Tradíció, mítosz, mágia – agyag és vér keverékéből gyúrt lények az asszír-babilon kultúrából a mai napig szerves tartozékai, kísértő lényei az emberi képzeletnek.
A „Thury77” címet viselő kiállítás február 15-ig látogatható az Artézi Galériában.

Artézi Galéria

artezi.hu
gezanemeth.eu