2018. január 9., kedd

MNG 2018. januári programjai

SI


TÁRLATVEZETÉSEK
2018. január 11., csütörtök, 16.00
MúzeumCafé tárlatvezetés
2018. január 13. szombat, 16.00Vendég-tárlatvezetőnk: Szüts Miklós festőművész, akivel Martos Gábor, a MúzeumCafé szerkesztőbizottságának tagja beszélget a kiállításban sétálva.

A MúzeumCafé tárlatvezetésen a kiállításra megváltott belépőjeggyel lehet részt venni, találkozás január 13-án, szombaton 16:00 órakor a Nemzeti Galéria A épületének földszintjén.
A tárlatvezetéseken a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. Maximális létszám 30 fő. Regisztráció a vezetés előtt érkezési sorrendben az információs pultnál. Találkozási pont: MNG "A" épület, információs pult
2018. január 20., szombat, 16.00

BESZÉLGETÉS
2018. január 11., csütörtök, 17.00
Művészetről könyvek között - Múzeumi beszélgetés-sorozat az Írók Boltjában
Résztvevők: Petrányi Zsolt, a kiállítás kurátora, Somlai Tibor, a kiállítás belsőépítésze, Gimesy Péter művészettörténész
Helyszín: Írók Boltja, Budapest, Andrássy út 45.

FILMKLUB

2018. január 14. vasárnap 16.00-18.30
A filmvetítés- és előadássorozat a kiállításban bemutatott korszak életterét szemlélteti a film műfajain keresztül. Szándékosan nem játékfilmeket mutatunk be, hanem kis- és dokumentumfilmes válogatásokat azzal a céllal, hogy a kiállításon látható elsősorban képzőművészeti alkotásokhoz értelmezési keretet nyújtsunk a korszak építészetére, divatjára, zenei világára, modernizmusára, társadalomi és politikai folyamataira, szociológiai vetületeire reflektálva. Az egyes vetítéseket olyan előadók vezetik be, akik szakterületük szubjektív megközelítéséből teszik plasztikusabbá a filmes összeállításokat. (A filmeket angol nyelvű felirattal vetítjük.)
A vetítéssorozat kurátora Kodolányi Sebestyén.

OTTHON


Cigányok / Gipsies, r:/dir: Sára Sándor, ff./bw., 35mm, 17 min., 1962, gy/prod: Balázs Béla Stúdió
Riport egy új lakótelepről / Report of a New Housing Estate, r:/dir: Kornis Gábor, ff./bw., 35mm, 18 min., 1960, gy/prod: Budapest Filmstúdió
Ma vagy holnap / Today or Tomorrow, r:/dir: Kovács András, ff./bw., 35mm, 32 min., 1965, gy/prod: Hunnia Filmstúdió
Miénk a világ / The World Belongs to Us, r:/dir: Kardos Ferenc, ff./bw., 35mm, 13 min., 1963, gy/prod: Balázs Béla Stúdió
A napló / Diary / Kovásznai, György, r:/dir: szín./col., 35mm, 10 min., 1966, gy/prod: Pannónia Filmstú
Helyszín: A Magyar Nemzeti Galéria előadóterme (B épület).
Belépőjegy: 500 Ft. Jegyek korlátozott számban kaphatók a jegypénztárban, illetve a www.jegymester.hu oldalon.

Múzeum+ Kultusz

A Magyar Nemzeti Galériában már szinte kultusza van annak, hogy havonta egyszer hosszú nyitva tartással, speciális tárlatvezetésekkel, előadásokkal, zenével és borokkal rendezünk tematikus esteket Múzeum + címmel. Idei első ilyen rendezvényünk témája a Kultusz. Kultusz, vagyis minden amire rendszeresen különös figyelmet fordítunk, amire lelkileg is rákészülünk, amit már-már szinte ünnepnek tekintünk, s aminek szimbolikus jelentőséget tulajdonítunk. 
Az este folyamán mindkét időszaki kiállítás (Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon illetve Korniss Péter – Folyamatos emlékezet) nyitva tart.
 
VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK
18.30 Gothár Péter Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, jelmez- és díszlettervező
20.30 Kemény Zsófi író, költő, slammer és Simon Márton költő, slammer
 
SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN
18.45 és 20.30 „Kép és kultusz” - Lovass Dóra vezetése a Lépésváltás című kiállításban 
18.00 és 19.30 Kultikus alakok a két világháború közötti művészeti életben - Tárlatvezetés a Modern Idők című kiállításban Mácsay Krisztinával 
18.15 Outlived by Fame: Mihály Munkácsy's Status Among the 19th Century Painters - Guided tour in English with Fatima Rébay in the exhibition of Mihály Munkácsy and the Realism of the Fin-de-Siécle.
 
19.30 KÖTŐDÉSEK
Különleges, irodalmi est Ugron Zsolnával, Tóth Krisztinával és Szöllősi Mátyással, Korniss Péter Folyamatos emlékezet kiállításában, amelyet Kézdy Luca kísér hegedűvel.
 
18.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS
Festők, múzsák, sorsok
Két olyan könyv is napvilágot látott nemrégiben, amelyekben a szerzők különböző művészek és az őket inspiráló nők sorsát mindenekelőtt a „közösen” készült művek vizsgálata alapján dolgozza fel: Gerevich József immár a második kötetét jelentette meg a festők és múzsáik kapcsolatát pszichológus-szemmel feldolgozó sorozatának, míg Rockenbauer Zoltán alaposan kibővítve adta ki újra a Csinszkáról szóló monográfiáját. Az év első múzeum+ estjén, az év első Élő MúzeumCafé-megjelenésén ezúttal művészek és múzsák kapcsolatáról, egymásra hatásáról, közös sorsáról faggatjuk vendégeinket.
A beszélgetés résztvevői:
Dr. Gerevich József elmeorvos, művészetterapeuta, a Teremtő vágyak című könyvek szerzője, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Műcsarnok kurátora, a most második, bővített kiadásban megjelent Csinszka, a halandó múzsa című könyv szerzője és Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa.
 
Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.
 
19.30 ELŐADÁS
Egy kultusz képe – egy kép kultusza. Madarász Viktor és a Hunyadi-kultusz – Krasznai Réka művészettörténész előadása
 
Hunyadi László alakját valóságos kultusz övezte a 19. században: számos, hitelesnek tekinthető történelmi forrás mellett irodalmi feldolgozások tömkelege – drámák, balladák, versek, elbeszélések – örökítették meg a nemzeti hőst Bessenyei György és Vörösmarty Mihály színműveitől kezdve Petőfi versén és Arany János balladáján keresztül Erkel Ferenc operájáig. Madarász Viktor Párizsban festett fő műve, a Hunyadi László siratása ebbe az élő Hunyadi-kultuszba ágyazódott. A festmény az elmúlt másfél évszázad alatt beépült a magyar kultúrtörténetbe, nemzeti identitásunkat is meghatározó magyar képi emlékezetbe: maga is kultuszképpé vált.
 
Hunyadi-kultusz, hőskultusz, halottkultusz, 1848 kultusza kapcsolódnak egybe ezen az előadáson, de azt is meg tudjuk, hogy hogyan lesz egy festményből kultuszkép.
 
20.00 KONCERT
The Bits
Ki ne ismerné a Beatlest? A zenekar, mely a 60-as években beírta magát a történelembe, mi több egyedüliként a történelem könyvekbe és gyökeresen megváltoztatta a könnyűzenét.
 
A The Bits 4 éves fennállása alatt a közép-európai régió egyik legjelentősebb Beatles emlékzenekarává vált. Nívós hazai (Sziget fesztivál, Kapolcsi Művészetek Völgye) és jelentős külföldi fesztiválok (Beatles Week - Liverpool (Anglia), Beatlesday - Belgium, Big Rivers Festival - Hollandia) mellett 2015 júniusában egy maratoni koncerten száz Beatles dalt adott elő budapesti koncertjén. Augusztusban a világ legnívósabb Beatles fesztiválja, a liverpooli Beatles Week közel 70 fellépője közül egyedüliként mutatta be az 50 éves Help! nagylemez teljes anyagát a Beatles mekkájának számító, legendás Cavern Clubban, ahová a szervezők 2017-ben is visszahívták az együttest.
 
A Múzeum+ esten, a galéria kupolaterében olyan örökzöldek csendülnek majd fel a The Bits előadásában, mint a She loves you vagy a Let it be.
 
WORKSHOP
Ragadjunk tollat! - Üzenetek a papíron
 
Egyedi nyomdával készült képeslap,melyet saját készítésű bélyeggel és egy személyes üzenettel látunk el.
 
BOR Laposa Borbirtok (Badacsony)
TEAHÁZ Big Ben
 
A programváltozás jogát fenntartjuk!
 
Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!
 
Jegyárak:
Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft
 
*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.
 
Tervezett további időpontok és témák 2018-ban:
2018. február 17. SZO               Retro parti (finisszázs)
2018. március 8. CS                  M+ A NŐ
2018. április 14. SZO                 stART Fesztivál 2.0
2018. május 17. CS                   M+ Gasztro
2018. július 5., 12., 19., 26.       Borszerdák (MNG)
2018. augusztus 1., 8.                Borszerdák (Vasarely Múzeum)
2018. szeptember 15. SZO       Viva la Mexico!
2018. október 11. CS                 M+ Modern             
2018. november 15. CS             M+ Klasszik (SZM)
2018. december 13. CS            M+ Karácsony

2018. január 14., 16.00

Pettendi Szabó Péter fotográfus tárlatvezetése
Találkozási pont: a program előtt az információs pultnál. Maximális létszám: 30 fő


2018. január 27., 16.00
Korniss Péter fotóművész tárlatvezetése a kiállításban.
Találkozási pont: a program előtt az információs pultnál. Maximális létszám: 30 fő
mng.hu