2018. január 29., hétfő

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum programja

SI


Időszaki kiállítások

Az Ínyesmester

Magyar Elek emlékezete


2017.12.08. – 2018.04.01.


Hogyan mutassuk be? Hősünk nevét leginkább csak a sajtótörténészek vagy Budapest szerelmesei ismerik: a Magyarország napilap jeles szerkesztőjét és a Pesti históriák szerzőjét tisztelik benne. És ha azt mondjuk, a legnagyobb magyar Dante-kutató kisöccse, a Telefonhírmondó első bemondója, fogházviselt párbajhős, százkezű újságíró, a kormányzó kitüntetettje, férj és apa…? Még mindig semmi? Akkor jöjjön a varázsszó: Az Ínyesmester! Jaj, hát persze, ott volt nagyanyáink, anyáink konyhapolcán, meg is van még, darabokra hullva, pecsétesen, de a múltkor is abból csináltuk a nyulat… Na ugye.
Új kiállításunkon egy ember lép elénk, a vállán háromnegyed viharos évszázad történelmével, körülötte az átalakuló várossal, írógépében minden idők legirodalmibb magyar szakácskönyvének kéziratlapjával. A családban őrzött bútorok, tárgyak, fényképek és kazalnyi apróbb-nagyobb relikvia segítségével idézzük fel Magyar Elek, az Ínyesmester emlékét.

Társasjáték-klub
 

2018. február 7., szerda, 17:00-20:00


Várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt!
Az MKVM-ben havonta kétszer, szerdán este találkozhatnak egymással a játék, játszás iránt érdeklődő felnőttek és családok. Gyerekeket már 6 éves kortól várunk - számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retró játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent. Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.

Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület

Belépő: 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család

Szindbád-szalon
Márai Sándor: Áldozó Judit
monodráma

 

2018. február 7., szerda, 19:00


Márai Sándor három regényéből és naplójából színpadra írta: Lászlóffy Csaba
Előadja: Havas Judit
„...Műveltség? … Nagy szó! Tudja ön asszonyom – s közben látom, amint tűnődön felemeli mutatóujját –, tudja ön egyáltalán, mi is az a műveltség? … Vörösre kegyeskedik lakkozni a lábujján a körmét, ugyebár! … És olvasni is tetszik délután vagy elalvás előtt, valamilyen szép könyvet?! És a zeneművek hangján is méltóztatik andalogni, nemde? … nem, asszonyom, a műveltség más. A műveltség, igen tisztelt hölgyem, reflex!” Úgy látszik, nagy áron tanuljuk meg, hogy a műveltség az, amikor egy ember, vagy egy nép megtelik valamilyen nagy örömmel… Azt mondják, a görögök valamikor műveltek voltak, mert az egész nép örült valaminek. A fazekasok is, akik a kis szobrokat csinálták, meg az olajkereskedők, s mind a népség és a katonaság és a bölcs mesterek, akik a piacon arról vitáztak, mi a szép vagy az erkölcsös. Képzeld el, egy nép, amelynek az életében öröm van! És ez az öröm a műveltség … De aztán eltűnt az a nép, és maradtak helyében az emberek, akik görögül beszélnek … ez már nem ugyanaz …”

Támogatói belépő: 200 Ft

TSz szubjektív tárlatvezetése
az Ez sör!
A sernevelőtől a sörgyárig
kiállításban

 

2018. február 11., vasárnap, 16 óra


Talán kevesen tudják, hogy a Szomszédnéni Produkció Irodából ismert Tóth Szabolcs „TSz” (Dumaszínház,) a színpad mellett a Tompa utcai Pepin Kézműves Söröző tulajdonosa is. Ezen a délutánon a hagyományos vezetésektől eltérő módon, saját történetekkel gazdagított, élménydús  tárlatvezetéssel segíti a kiállítás felfedezését.

Belépő: 1.500 Ft
Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249.es telefonszámon.