2017. december 6., szerda

A Kiscelli Múzeum programjai 2017. december hónapban

SI
ADVENT KISCELLBEN DECEMBER 10-ÉN:


FASHION REVOLUTION
Csodák a gardróbból - Pop up kiállítás és tárlatvezetés december 10. 11:00

Horn Enikő divattervező családjának emlékei a szecessziótól a forrónadrágig bemutatják a 20. század divatváltozásait, ezen kívül a darabok egy család nőtagjainak életéről is tanúskodnak, a nagymama, az anya és a lány ruhadarabjait egy divatszalont vezető szabónő rokonuk készítette. Az Enihorn néven alkotó divattervező által a Kiscelli Múzeumnak adományozott kollekció a MAKE SMTHING Week keretében egy pop-up kiállításon mutatnak példát a ruha-újrahasznosítás igényes lehetőségeire.
A pop up kiállítás 2017. december 10-én tekinthető meg

11.00 Szatmári Judit Anna, a Kiscelli Múzeum textilgyűjteményének vezetője beszélget Horn Enikő tervezővel és a Fashion Revolution képviselőjével, Szentesi Rékával.
13.00 Divat a művészetben címmel divattörténeti tárlatvezetés a Kiscelli Múzeum állandó gyűjteményében

Részvételi díj: 1600 Ft/800 Ft


ADVENT KISCELLBEN
december 10. 15:00

Karácsony előtt szeretnénk megajándékozni látogatóinkat és munkatársainkat egy igazi családi múzeumi élménnyel. A délután során a Ledpuppets világítós bábszínháza varázsolja el a látogatókat, lesznek ajándékkészítő és lámpatervező workshopok kicsiknek és nagyoknak, a tárlatvezetések során pedig a Kiscelli Múzeum minden érdekes zugát bejárjuk szakértők vezetésével.

Programok:
15:00 Workshop - Lámpatervező foglalkozás a LÁMPA! Egy design ikon a kortárs művészet fényben című kiállításhoz. A lámpák fóliái hazavihetők és ablakdíszként ajándékozhatók vagy használhatók. Mindemellett színezhetünk, ragaszthatunk, díszíthetünk apró, karácsonyi ajándékdobozokat is.
15:00 Müchen-Párizs-Budapest – tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó gyűjteményében
16:00 Zseblámpás kriptatúra és épületséta
17:00 Ledpuppets – Fény-báb-színház a Kiscelli Múzeum templomterében


A délután folyamán a DJ Panda zenél.
A Hélix Félix étterem jóvoltából sütikkel és forralt borral fokozzuk a hangulatot.

Részvételi díj: 1600 Ft/800 Ft, családi kedvezmény 4000Ft (2 felnőtt és gyerekek). KIÁLLÍTÁSUNK:


LÁMPA! EGY DESIGN IKON A KORTÁRS MŰVÉSZET FÉNYÉBEN

szeptember 29. és december 31. között a Kiscelli Múzeum Oratóriumában

A tárlaton jelentős nemzetközi alkotók vad, energikus, ironikus újraértelmezései láthatóak az ikonikus Bauhaus lámpáról.

A válogatásban magyar munkák, többek között Batisz Miklós, Farkas Anna, Forgács Péter, Lakos Dániel és Szabó Eszter erre az alkalomra készített lámpa-átiratai is szerepelnek.
A designtörténeti mérföldkőnek számító 1924-es tárgyat és a kortárs értelmezéseket a Kiscelli épület egykori tulajdonosa, Schmidt Miksa bútorgyáros által megrendelt, lámpaterveket ábrázoló akvarellsorozattal együtt mutatjuk be. Az osztrák és a magyar polgári lakáskultúrába leszivárgó ízlésvilágot bemutató, 1910-es, 1920-as évekbeli látványrajzok kiemelik, ellenpontozzák a WA 24 merész újszerűségét.
A mintegy 50 asztali és mennyezeti lámpát, falikart és csillárt ábrázoló vázlat és terv még sohasem volt kiállítva.
Kurátor: B. Nagy Anikó (Fővárosi Képtár) és Ingo Claus
Részvételi díj: 1600 Ft/800 Ft.