2017. október 2., hétfő

Magyar Nemzeti Galériában Korniss Péter Folyamatos emlékezet új kiállítás

SI


KÉPZŐMŰVÉSZET – IRODALOM – SZÍNHÁZ
INSPIRÁCIÓ – KREATIVITÁS – MŰHELYMUNKA
A Szépművészeti Múzeumban, majd a Magyar Nemzeti Galériában 2014 óta zajló nagysikerű összművészeti előadássorozat 2017-ben is folytatódik. Idén is a Magyar Nemzeti Galéria ad teret képzőművészet, irodalom és színház találkozásának. Az alapötlet (képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben s időben) változatlan: 10 neves kortárs magyar szerző írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, 10 színművész tolmácsolásában, 6 esti előadás alkalmával. Az idei produkció újdonsága, hogy nem egységes rendezői koncepció alapján kerülnek színre a jelenetek, hanem Bagossy László rendezőnek, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakos osztályának instrukciói alapján valósul meg egy-egy mini darab, a jelenetek vizuális világát pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatói tervezik.

Előadások:
október 17. kedd 19.00
október 24. kedd 19.00
november 7. kedd 19.00
november 14. kedd 19.00

Részletes program és jegyvásárlás

Korniss PéterFolyamatos emlékezet2017. szeptember 29. – 2018. január 7.
A Magyar Nemzeti Galéria a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotójának, Korniss Péternek rendez életmű-kiállítást. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll. A szeptember végétől látható Folyamatos emlékezet című kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek az egész életmű legfontosabb szellemi ívét adják.
Tárlatvezetések októberben a kiállításhoz kapcsolódóan:
október 5. (cs) / október 19. (cs)
A tárlatvezetésen a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. Maximális létszám: 30 fő. Regisztráció a vezetés előtt, érkezési sorrendben, az információs pultnál.Sokat vagy úton? Szeretsz fotózni? Akkor az "Úton" fotópályázatot neked találtuk ki!
A Korniss Péter fotógráfus munkásságát bemutató, Folyamatos emlékezet című kiállításnak a MOL kiemelt támogatója. A kiállításra és Korniss Péter munkásságára a MOL és a Magyar Nemzeti Galéria egy online fotópályázattal is szeretné felhívni a figyelmet. A művész fotói inspirációként szolgálhatnak azoknak, akik szeretnék megnyerni az Úton című fotópályázat díjait.
A fotópályázat 2017. október 5-ig tart. Részletek a http://fotojatek.mng.hu/ oldalon. A díjátadóra 2017. október 12-én a Múzeum + program keretében kerül sor.
Fődíj a zsűri döntése szerint: 100.000 Ft értékű MOL vásárlási utalvány kártya, Magyar Nemzeti Galéria Baráti Kör éves Partner tagsága, dedikált kiállítási katalógus.
Közönségdíj a beérkezett szavazatok alapján: 50.000 Ft értékű MOL vásárlási utalvány kártya, Magyar Nemzeti Galéria Baráti Kör éves egyéni tagsága.
MOL Fresh Corner különdíj „Útravaló” kategóriában: 50.000 Ft értékű MOL vásárlási utalvány.A projekt első szoborpárja Borsos Miklós (1906–1990) Alvó lány (1971), illetve Majoros Áron Zsolt (1982) 2017-ben készült Korlát című kortárs reflexiója. Az első szoborpár október 8-ig látható a 20. századi művészet 1945 előtti gyűjteményegységben.
A kiállítási projekt ötletét az adta, hogy a Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött közel ötezer szobor közül csak alig több mint százat láthat a közönség. Ezért szeretnénk élőbbé és láthatóbbá tenni a múzeumi anyagot kortárs szobrászok, szobrászati tevékenységet folytató képzőművészek bevonásával. A kortárs alkotásokat és a forrásul választott múzeumi szobrokat együtt installálva egyfajta „gerillakiállításon” mutatjuk be, más-más kiállítási téregységekben, egy-egy hónapig. Havonta tehát egy kortárs alkotó művet a gyűjteményünkből választott szoborral együtt látható, változó helyszíneken. A projekt következő kiállítása október 12-én csütörtökön este a Múzeum+ esemény keretében nyílik meg.
 forrás:mng.hu