2017. október 25., szerda

A Magyar Nemzeti Galéria kiállításai, programjai 2017. november

SI


"Teremtő Lángész" – egy kultuszkép története
Kamarakiállítás Madarász Viktor halálának százéves fordulójára

Madarász Viktor (1830–1917) halálának centenáriuma alkalmából kamarakiállításon emlékezünk meg a magyar történelmi festészet egyik vezéralakjáról. A tárlat olyan publikálatlan, párizsi levéltárakban frissen végzett kutatásokra épül, amelyek nyomán Madarász Viktor egyik kultikus fő művét, a Hunyadi László siratása című festményét új megvilágításban tárhatjuk a nagyközönség elé legproduktívabb, párizsi korszakának bemutatásával.
További részletekért kattintson a linkre!

A kiállítási projekt ötletét az adta, hogy a Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött közel ötezer szobor közül csak alig több mint százat láthat a közönség. Ezért szeretnénk élőbbé és láthatóbbá tenni a múzeumi anyagot kortárs szobrászok, szobrászati tevékenységet folytató képzőművészek bevonásával. A projekt kapcsolódik ahhoz a kutatáshoz is, amelynek témája a kortárs (szobrász)- művészetben megfigyelhető klasszikus hatások, elsősorban a magyar szobrászati hagyományok továbbélése jelenkori szobrászatunkban. A projektsorozat második szoborpárja Somogyi József (1916-1993) Bányász című műve (1949), illetve Drabik István (1969) 2016-ban készült kortárs reflexiója. A második szoborpár november 12-ig látható a múzeum C épületének II. emeltén.
A projekt kurátora: Szeifert Judit művészettörténész
További részletekért kattintson ide!

Mini kiállításmegnyitó és könyvbemutató 2017. október 27-én, pénteken 18:00-kor.A szerző és az illusztrátor elmesélik a könyv születését, megismertetik a használatát és megmutatják a benne rejlő számtalan alkotási lehetőséget egy egyszerű, felnőtteknek szóló foglalkozáson keresztül. (Kedves múzeumpedagógusok, pedagógusok, szülők, elsősorban Benneteket várunk, de persze a gyerekeket is szívesen látjuk.)
Gyerekfoglalkozás 2017. október 28-án 11:00–12:30 között. 3-99 éves korig.Ragasztunk, kivágunk, átalakítunk és újragondoljuk a Magyar Nemzeti Galéria ikonikus alakjait. Felöltöztethetitek Mátyás királyt és feleségét, Beatrix királynét, majd megismerkedhettek a kubizmus technikájával.

Múzeumi szünetelő – Játékos vezetések gyerekeknek az őszi szünetben, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.
2017. október 31. (kedd)
2017. november 2. (csütörtök)
2017. november 3. (péntek)
A vezetések 11.00-kor kezdődnek, időtartam 45-50 perc.
A tárlatvezetést 7–11 éves korú gyerekeknek ajánljuk.
Belépés gyerekeknek díjtalan. Amennyiben a szülők/kísérők váltanak belépőjegyet, a vezetés ideje alatt egyénileg megtekinthetik a tárlatot.
Maximális létszám 30 fő
Regisztráció a vezetés előtt érkezési sorrendben személyesen az információs pultnál.


Művészetről könyvek között – múzeumi beszélgetéssorozat az írók Boltjában
2017. november 2., csütörtök, 17.00Korniss Péter fotóművésszel, Jerger Krisztina művészettörténésszel, a kiállítás kurátorával és Szalóky Károllyal, a Várfok Galéria tulajdonosával Cser Judit beszélget.
Helyszín: Írók Boltja, 1061 Budapest, Andrássy út 45.
A beszélgetésen való részvétel ingyenes.
Tárlatvezetés a Korniss Péter – Folyamatos emlékezet című időszaki kiállításon2017. november 4., szombat, 16.00-17.00A tárlatvezetésen a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. Regisztráció szükséges a  tárlatvezetés előtt az információs pultnál! Maximális létszám 30 fő.
mng.hu