2017. szeptember 6., szerda

Magyar Nemzeti Galéria programajánló, változások a borfesztivál alatt

SI
Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Budavári Palota környezetében hagyományosan megrendezésre kerülő Fesztivál rendezvény idején főbejáratunkhoz (Duna felőli oldal, C épület kupolája alatt) csak a rendezvényre érvényes belépővel lehet eljutni.
Azokat a kedves látogatóinkat, akik ebben az időszakban csak a Galéria kiállításait szeretnék megtekinteni, az ’A’ épület bejáratán át tudjuk fogadni, mely a Dísz tér felől, illetve a Siklóval érkezve közelíthető csak meg: a Hollós kaputól a Palota épülete mellett leválasztott külön sáv vezet a bejárathoz. Más irányból érkezve a rendezvény elfoglalja a Palotához vezető utakat.2017. szeptember 14., csütörtök, 18.00-22.00
Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. A nyári szünet utáni első Múzeum+ témája az avantgárd. A kifejezés eredetileg a 20. század elejének formabontó művészeti törekvéseit jelentette. Avantgárd volt minden, ami elsőre érthetetlen, zavarba ejtő, meghökkentő, s szemben áll a megszokott kifejezési formákkal. Az avantgárd nem más, mint a művészet forradalma. Avantgárd volt Bartók zenéje, a Nyolcak festészete, az aktivizmus elvont művészete. Ezt a világot járják körül meghívott tárlatvezetőink, a szobrokat életre keltő táncbemutatónk, a Bartók zenéjét új hangzásokkal megszólaltató jazz-quartett, kitekintés a kortárs a művészetre és egy izgalmas beszélgetés a művészet érthetőségéről. S mindehhez borok, teák, kézműves foglalkozások és persze teljes erővel: Avantgárd! 
Részletes programért  kattintson ide!
2017. szeptember 7. csütörtök 17 óra
A programon ezúttal Baktay Ervin összegyűjtött Keleti levelei-ről, a frissen megjelent kétkötetes kiadványról és a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeumban folyó kutatómunkáról lesz szó. Beszélgetőtársak: Frazer-Imreg Mónika, Kelényi Béla, Pap Ágnes és Válóczi Róbert.
Baktay Ervin – Keleti levelek címen – folyamatosan tudósította a Magyarság című lap olvasóit első indiai utazása (1926–1929) során szerzett élményeiről, 1928-tól fogva pedig a Pesti Hírlapban folytatta a rendszeres tudósításokat. A kutatás során összesen nyolcvannégy Keleti levél került elő, melyek később alapul szolgáltak Baktay híres, India című, monumentális könyvéhez. A kötetek elsősorban ezeknek az eddig szinte teljesen ismeretlen írásoknak és az ekkor készült, jórészt először publikált fotóknak az összegzését kívánják bemutatni. Külön csemegét jelentenek a Baktay legjobb barátjához, Huzella Pál festőművészhez íródott „Keleti levelek”, melyekben az általa már megírt eseményeket sokkal személyesebb, ironikus nézőpontból is bemutatta. Ezekre Huzella egy-egy remek karikatúrával válaszolt, melyek ugyancsak megtalálhatók a most közreadott kötetekben.
mng.hu