2017. szeptember 13., szerda

Magyar Nemzeti Galéria - 2017 Szeptemberi programajánló

SI

2017. szeptember 14., csütörtök, 18.00-22.00
Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit aMagyar Nemzeti GalériaA nyári szünet utáni első Múzeum+ témája az avantgárd. A kifejezés eredetileg a 20. század elejének formabontó művészeti törekvéseit jelentette. Avantgárd volt minden, ami elsőre érthetetlen, zavarba ejtő, meghökkentő, s szemben áll a megszokott kifejezési formákkal. Az avantgárd nem más, mint a művészet forradalma. Avantgárd volt Bartók zenéje, a Nyolcak festészete, az aktivizmus elvont művészete. Ezt a világot járják körül meghívott tárlatvezetőink, a szobrokat életre keltő táncbemutatónk, a Bartók zenéjét új hangzásokkal megszólaltató jazz-quartett, kitekintés a kortárs a művészetre és egy izgalmas beszélgetés a művészet érthetőségéről. S mindehhez borok, teák, kézműves foglalkozások és persze teljes erővel: Avantgárd! 2017. szeptember 16., szombat, 11.00-12.30Szombati szemezgető
Játékos foglalkozás CSALÁDOKNAK – 1 alkalom, 1 műalkotás
Ingyenes, érdekes, különleges!


Film és Mítosz - Művészettörténeti és filmtörténeti előadássorozatJean Cocteau  Orfeusz-trilógiája 
Szeptemberben folytatódik a Magyar Nemzeti Galéria előadássorozata, mely a film és mitológia kapcsolatát szeretné feltárni izgalmas és ritkán látható filmek bemutatásával. Ebben az évben az Orfeusz - mítosz rendkívül összetett szimbolikájának Cocteau-féle értelmezésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A filmvetítések előtt minden alkalommal a korszak művészettörténeti és filmtörténeti vonatkozásairól tart előadást Gimesy Péter művészettörténész.
2017. szeptember 24., vasárnap, 16.00
Film: Jean Cocteau - Orfeusz 1949 (fekete-fehér, hangalámondásos, francia film, 95 perc, 1949)
Az Orfeusz- trilógia második része a modern világba helyezi a mítoszt. Az antik történet kiváló lehetőség Cocteau számára, hogy filmes eszközökkel érzékeltesse a realitáson túli világ betörését a mindennapokba.
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, B épület, előadóterem
Időtartam:  1,5–2 óra, (vasárnaponként, 16.00–18.00)
Belépőjegy: 500 Ft/főSzeptember 30. szombat, 10–13 óra
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának alkalmából összefogtunk néhány hazai és külföldi játékfejlesztővel – köztük olyanokkal is, akiket Victor Vasarely művei ihlettek meg –, hogy a múzeum fiatal látogatóinak különböző méretű és alakú összerakós játékokkal szerezzünk örömet. Ez egy vadonatúj módszer, amellyel élvezhetjük és felfedezhetjük Vasarely műveit. E játékok segítségével jobban megérthetitek, hogy Vasarely hogyan hozott létre geometrikus alakzatokból és saját vizuális ábécéjéből térbeli illúziókat
sík felületen.
Van kedved készíteni egy saját összerakós játékot?

Alkosd meg a hozzávaló elemeket és tervezd meg saját egyedi játékodat! Add oda családtagjaidnak vagy barátaidnak, és figyeld meg, milyen változatos módokon tudják összerakni.
Vasarely Múzeum
1033 Budapest, Szentlélek tér 6.
Felnőtteknek, tizenéveseknek és gyerekeknek
A belépés ingyenes
(100 Ft-os támogatói jegy vásárlásával hozzájárulhat jövőbeli ingyenes programjaink megrendezéséhez)
mng.hu