2017. augusztus 31., csütörtök

Újra mozikba kerül Az édes élet

SIFederico Fellini kultikus alkotása Marcello Mastroianni és Anita Ekberg felejthetetlen alakításával rövid időre visszatér a mozikba. A digitálisan restaurált filmklasszikust Budapesten kizárólag a Puskin Moziban vetítik, ahol premier előtt már augusztus 31-től látható, majd szeptember 7-től országszerte számos további filmszínház műsorra tűzi.

Az epizódszerű történetekből összeálló, erősen társadalomkritikus film főhőse Marcello (Marcello Mastroianni), aki valaha komoly írói ambíciókkal érkezett Rómába, ám végül egy harmadrangú bulvárlapnál kötött ki, és a fényűző, cinikus társasági élet ismert figurája lett. Noha a hamis csillogású filmipar sztárjainak orgiáin, a letűnt arisztokrácia, az értékválságba került értelmiség, a szenzáció- és pénzhajhász tömegkommunikáció szánalmas és kegyetlen "szertartásain" egyaránt teljes erkölcsi és érzelmi kiüresedést tapasztal, végül mégis ennek a világnak adja el magát.


Nehéz ma elképzelni, hogy Fellini egyik legismertebb filmje a bemutatása idején mekkora botrányt kavart Olaszországban. A pápa nyilvánosan elítélte és obszcénnek titulálta a filmet, a Vatikán a betiltását követelte  éppúgy, mint a polgári sajtó. Mindez az erőteljes társadalomkritikának köszönhető, amely áthatja a film minden kockáját: Az édes élet leleplezi a modern világ dekadenciáját, a sztárok és a médiaszereplők hatalmát, akik pár perc képernyőn töltött idő után ismertebbek az igazi művészeknél és értelmiségieknél.

A feldúlt hangú kritikák ellenére - vagy éppen azért - a film óriási sikert aratott, mérföldkő lett Fellini életműve alakulásában és egyúttal a modern európai filmművészetben is. Cannes-ban megkapta a Legjobb filmnek járó Arany Pálmát, később a Legjobb jelmez és díszlet Oscar-díját és világszerte kasszasiker lett, megdöntve az Elfújta a szél évtizedes nézettségi rekordját. Talán ez volt az első alkalom – Charlie Chaplint leszámítva – hogy egy rendezőből szupersztár válhatott. Az édes élet fogalommá vált: a szépség, a szerelem, az elzüllés, a bomlás szimbólumává. Az olasz paparazzi kifejezés például a film egyik szereplője, egy Paparazzo nevű fotós megjelenése óta használatos, a jelenet pedig, amikor Anita Ekberg a Trevi kútban pancsol, a mai napig a filmtörténet egyik legikonikusabb képévé vált. “A La Dolce Vita sokkal több, mint egy művészeti alkotás – valódi filmtörténeti mérföldkő, mely az olasz és európai társadalom legjelentősebb változásait ábrázolja.”- írta Peter Bondanella, az Olasz mozi története c. könyv szerzője. Az, hogy Fellini rátalált a hagyományos történetmeséléshez képest egy lazább, epizódszerű építkezésre, és dramaturgiája fő eszköze nem a lineáris történetvezetés, hanem az epizódok egymáshoz kapcsolása, a film „komponálása” lett, felszabadító erővel bírt sok más filmesre, a korszerű filmnyelvre magára is.

A édes élet a filmklasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában kerül ismét a hazai mozikba. Budapesten a Puskin Moziban már az országos premier előtt egy héttel, augusztus 31-től vetítik, majd szeptember 7-től országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén vetítik, digitálisan felújított kópiáról, eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítési helyszínek részletes listája a https://facebook.com/PannoniaEntertainment oldalon olvasható.


Sajtókapcsolat

Zsarnai Gábor

Letölthető nagy felbontású képanyag
 

Federico Fellini kultikus alkotása Marcello Mastroianni és Anita Ekberg felejthetetlen alakításával rövid időre visszatér a mozikba. A digitálisan restaurált filmklasszikust Budapesten kizárólag a Puskin Moziban vetítik, ahol premier előtt már augusztus 31-től látható, majd szeptember 7-től országszerte számos további filmszínház műsorra tűzi.

Az alábbi linkről letölthető a mozibemutató 1 oldalas összefoglaló sajtóközleménye és nagy felbontású képanyaga.
http://pannonia-entertainment.com/Dolce-Vita-SAJTOKOZLEMENY
http://pannonia-entertainment.com/Dolce-Vita-KEPANYAG

TOVÁBBI SZEPTEMBERI BEMUTATÓINK és FESZTIVÁLJAINK (újdonságok is!)

Reneszánsz Filmnapok az Urániában és Szegeden, Szolnokon - Szeptember 7-9.
Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Pannonia Entertainment együttműködésében első alkalommal kerül megrendezésre 2017. szeptember 7-9. között a Reneszánsz Filmnapok, amely a három évvel ezelőtt útjára indult művészeti ismeretterjesztő filmsorozat, A művészet templomai legnépszerűbb filmjeit teszi újra elérhetővé a mozinézők számára, betekintést engedve az itáliai reneszánsz páratlanul gazdag művészeti örökségébe.

David Gilmour Live in Pompeii - Szeptember 14-től a mozikban!
SAJTÓVETíTÉS szeptember 7-én 10:30-kor a Corvin Mozi Korda termében
A Pink Floyd legendás gitáros-énekesének monumentális 2016-os pompeji koncertjéről készült kétórás mozifilm
Angol nyelvű előzetes: https://vimeo.com/225448452 (Magyar feliratos előzetes néhány napon belül elérhető)
Filmismertető: http://pannonia-entertainment.com/David-Gilmour-koncertfilm-SZINOPSZIS

A halál 50 órája - Szeptember 15-től a mozikban!
Kenn Annakin háborús drámája Henry Fonda, Charles Bronson, Telly Savalas, Robert Shaw főszereplésével limitált vetítéssorozatban újra mozivásznon, digitálisan felújítva, magyar felirattal! A film csupán egy hétig lesz műsoron a Corvin Mozi Korda termében és vidéki művészmozikban
Royal Opera House - LIVE Cinema Season - Szeptember 20-tól
Világszínvonalú opera-és balettközvetítések a Covent Gardenből, szeptember 20-tól a Pesti Vigadóban, a Puskin Moziban és további 5 vidéki nagyvárosban!
Részletes évad-ismertető sajtóanyag: http://pannonia-entertainment.com/Royal-Opera-House-2017-18-SAJTOANYAG

Black Sabbath: The End of the End - Szeptember 28-tól a mozikban!
A legendás metálbanda 50 éves pályafutását lezáró búcsúturné utolsó, birminghami koncertjéről készült mozifilm
Angol nyelvű előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=lXLzMEpGP7M
Filmismertető: http://pannonia-entertainment.com/Black-Sabbath-koncertfilm-SZINOPSZIS

OKTÓBERI ELŐZETES - Részletes információk hamarosan!

British Museum: Hokuszai - A nagy hullámon túl
Exkluzív tárlatvezetés és lebilincselő ismeretterjesztő film a British Museum nagyszabású Hokuszai-életműkiállításáról, október 1-től az Uránia Nemzeti Filmszínház és országszerte további művészmozik műsorán
http://urania-nf.hu/kiallitas/british-museum-hokuszai-a-nagy-hullamon-tul

Hans Zimmer Live in Prague 2017 - Október 5-től a mozikban!
Lenyűgöző 2,5 órás koncertfilm a világhírű filmzeneszerző kritikusok által egekbe magasztalt turnéjának utolsó, prágai állomásáról, ahol 72 zenész, köztük egy teljes szimfonikus zenekar és egy kórus társaságában adta elő legismertebb filmzenéit, köztük a Gladiátor, Interstellar, A Da Vinci Kód, Karib-tenger kalózai, A Sötét lovag trilógia, az Oroszlánkirály Inception - Eredet, Az esőember, Miss Daisy sofőrje fülbemászó dallamait. Budapesten kizárólag a Corvin Mozi Korda termében!
  http://pannonia-entertainment.com