2017. augusztus 9., szerda

a Magyar Nemzeti Galéria programjai 2017. augusztusban.

SI

Számítógépén is nézheti a Magyar Nemzeti Galéria kincseit, képeit.
A  http://mng.hu/gyujtemeny/majalis-21260 oldalon találhatók a képek, érmek, szobrok.

A programok megtalálhatók itt:

Lapidáriumunk a Magyar Nemzeti Galéria legkorábbi emlékeit őrzi: szobortöredékeket, szobrászi értékű épületfaragványokat, valamint sírkőtöredékeket a magyarországi kőfaragás 11. századi kezdeteitől 1526-ig.
A késő reneszánsz és barokk művészet állandó kiállítása közel 250 év magyarországi és közép-európai művészetét tekinti át, az 1600 körüli évek Bécsben, Prágában, készült manierista alkotásaival kezdődően.
A 19. századi gyűjtemény a Nemzeti Galéria első emeleti központi tereiben, két kiállítási egységben tekinthető meg.

Külön teremsor mutatja be Munkácsy Mihály munkásságát, valamint a nyomdokain haladó, realista irányzatot követő magyar festők művészetét.

A felújított, második emeleti központi termében a századfordulótól a második világháború végéig terjedő időszak legfontosabb alkotói és törekvései ismerhetők meg.

Az 1945 utáni magyar művészet története egymáshoz kapcsolódó generációk, művészcsoportok és egyéni utat kereső alkotók munkásságának a láncolatából áll.

A felújítási munkák miatt három évre bezárt Szépművészeti Múzeum fő műveiből nyújt gazdag válogatást a Magyar Nemzeti Galéria kiállítása.
Szenvedély és irónia


Meller Péter (1923–2008) művészettörténészt ismeretlen oldaláról mutatja be a kiállítás. Kevesen tudják, hogy kutatómunkája mellett Meller szenvedélyesen rajzolt és a saját maga által kidolgozott technikával nyomatokat készített. A mostani tárlat legszebb grafikáit mutatja be: hagyatékából és magángyűjteményekből mintegy hetven alkotás látható a Magyar Nemzeti Galéria grafikai kiállítóterében.


Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Budavári Palota környezetében hagyományosan megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepe rendezvény idején főbejáratunkhoz (Duna felőli oldal, C épület kupolája alatt) csak a rendezvényre érvényes belépővel lehet eljutni.
2017. augusztus 17-20.
Azokat a kedves látogatóinkat, akik ebben az időszakban csak a Galéria kiállításait szeretnék megtekinteni, az ’A’ épület bejáratán át tudjuk fogadni, mely a Dísz tér felől, illetve a Siklóval érkezve közelíthető csak meg: a Hollós kaputól a Palota épülete mellett leválasztott külön sáv vezet a bejárathoz. Más irányból érkezve a Mesterségek Ünnepe rendezvény elfoglalja a Palotához vezető utakat.
mng.hu