2017. július 7., péntek

Kávé a szalonban | Porcelánok a Merényi-gyűjteményből a MűcsarnokbanA  Műcsarnok kiállítást rendez Merényi Gusztáv porcelán kávésedény-gyűjteményének legszebb darabjaiból. A tárlat a Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017 gazdag anyagához társul.
A kollekcióban képviselt, főleg európai porcelánmanufaktúrák között világhírű gyártók szerepelnek:  Augarten, Sevres, Limoges, Wedgwood, Meissen, Fürstenberg, Rosenthal, Robj, Carlton, Shelley,  Lenox, Noritake.
Számos bemutatásra kerülő kávéscsésze és -kanna a manufaktúrák és legendás tervezők együttműködésének eredménye, olyan meghatározó egyéniségek művei, mint Josef Hoffmann, Walter Gropius, Pavel Janák, Victor Vasarely, Marcello Morandini, Matteo Thun, Dorothy Hafner, Gianni Versace, Friedensreich Hundertwasser, Bjørn Wiinblad, Lutz Rabold, Ekler Dezső, hogy csak a legnevesebbeket említsük.
A kiállítás különlegessége, hogy több mint 200 év időívében mutatja be a kávéfogyasztás szertartásának eszközeit az empire, a biedermeier, a historizmus, a szecesszió és az art deco művészeti korszakain át napjainkig.
Kurátor: Medve Mihály
mucsarnok.hu