2017. június 23., péntek

Múzeumok éjszakája 2017. év

SI
https://muzej.hu/
Szemelvények a 2017. évi programból.

Idén 100 éves a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. Az intézmény az évforduló évében teljes megújuláson megy keresztül. Ennek talán legfontosabb momentuma, hogy újjászületik a múzeum több mint harminc éve változatlan formában látogatható állandó kiállítása. tovább
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Magyar Nemzeti Galéria
családi program, előadás, képzőművészet, koncert, Múzeumok Éjszakája, rendezvény, tárlatvezetés, szakvezetés
Az idei estén a Magyar Nemzeti Galéria épületében újragondolunk mindent! REprodukálás, REstaurálás a REmekművek között –ilyen és ehhez hasonló hívószavak alakítják az estét. Az alkotásokat új helyzetből láttatjuk, legyen az jógapózból szemlélve vagy megzenésítve, és megújult produkciókkal, formációkkal várjuk látogatóinkat. Ismert előadók új műsorral és ismert gyűjtemények vadonatúj szemszögből, ez vár azokra, akik minket választanak ezen az estén. Az est témáját az egyedi látásmódjáról ismert Georg Baselitz Újrajátszott múlt című kiállítása ihlette, mely ezen az estén is megtekinthető.

BELÉPÉS: Múzeumok Éjszakája karszalaggal 16.00-tól, mind az „A” (Hunyadi udvar), mind a „C” épület (Savoyai terasz) jegypénztára felől lehetséges.

A Múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. A programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): éjjel 1 óra. Javasoljuk, hogy látogatása tervezésekor látogasson el weboldalunkra (www.mng.hu) és FB oldalunkra. A programváltozás jogát fenntartjuk!


PROGRAMOK:

16.00 Képtári történetek – a Galéria által kiírt középiskolai irodalmi pályázat eredményhirdetése és díjátadó eseménye

RECITATIVO | Zenei programok

17.00 Spirita Társulat – Lépésváltás
A Spirita Társulat független, főként modernizált klasszikusokat bemutató színházi közösség, melynek állandó játszóhelye a budapesti Bethlen Téri Színház. Ez alkalommal a színészgárda (egy része) ikonikus világirodalmi monológokat ad elő, új értelmezésben - és arra keresi a választ, mit is jelenthet a színházművészetben a "lépésváltás".
Színészek: Czibere Krisztián, Krausz Gábor, Perényi Luca, Sipos András, Nagy Kata, Gulyás Ádám, Fekete Patricia és Egressy G. Tamás.

18.00 NÉPZENE – ÚJ MEGKÖZELÍTÉSBEN: Kodály Spicy Jazz
A 20. század elején Kodály Zoltán újra népszerűvé tette a népdalokat, most pedig az ő műveit igyekszik a szélesebb, fiatal közönség számára új megközelítésben eljuttatni a Kodály Spicy Jazz nevű zenei projekt, amit a zeneszerző halálának 50. évfordulója tiszteletére indít útjára a Music Fashion Kiadó. Kodály zenéjét gondolja újra - a jazz és a funk eszközkészletével - a fiatal zenészekből álló zenekar: Cséry Zoltán zongorista-producer, Görögh Dániel trombita, Szentgallay György basszusgitár, Köles Márk dobok.

20.00 Anna Mur
Szlávics Anna budapesti énekes-gitáros-dalszerző zenei utazó-cirkuszával hét év alatt bejárta Európa majd minden szegletét. Utcazenétől a legkülönfélébb színpadokon énekelte, játszotta dalait. Ezek lenyomata hat Cirkusz-KA lemezen jelent meg. A kalandozásokból készült a képzeletbeli road-movie, zenéjét 2016-tól új zenekara, az Anna Mur játssza. Anna dalai személyes történetek, játékos vallomások finom és kidolgozott popzenei környezetben, keserű-édes humorral, és a rá jellemző egyéni hanggal fűszerezve. A „Hold lapos”, a „szív csak egy poros porond”, a bor hol édes, hol keserű... a muzsika öröm.
Személyes popzene magyarul, trip-hop, downtempo, bossa nova ízekkel.

22.00 Barabás Lőrinc Live Act
Barabás Lőrinc trombitás-zeneszerző egyedi műsora a 2015-ben megjelent Elevator Dance Music és a 2013-ban megjelent Sastra című lemezek koncepcióira épül. A művész billentyűkön, trombitán és laptopon egyedül szólaltatja meg dalait, feldolgozásait. A groove-os, ritmusos tánczenétől a komolyzenei utalásokig a hangszínek és stílusok egyvelege, a ritmikus témák, arpeggiok egy sokoldalú zenei előadássá állnak össze. Mindez egy jazz-zenész kíváncsi szűrőjén keresztül.
Visual: Kitzinger Gábor

RELAX | GÓTIKUS CHILL-OUT ZONE a Gótikus Szárnyasoltárok között

21.00 és 22.30 JÁTÉK A HANGGAL – Pável Norbert hangpan-koncertje
A „Hang” elnevezésű hangszer első példánya 2000-ben látta meg a napvilágot a svájci Bernben. A Hang az acél rezgésén alapuló hangszer, melyet leginkább 8 templomi harang összehangolt játékához lehet hasonlítani. Különlegessége abban áll, hogy éteri dallamai megpendítenek az emberekben valami nagyon mély és transzcendens húrt.

RESPIRÁCIÓ – Kortárs meditáció a Baselitz kiállításban (’25)
Kivonnád magad egy kis időre az este forgatagából? Bújj ki a cipődből és ülj le hozzánk egy jógaszőnyegre Baselitz Zero Mobil címet viselő monumentális installációjával szemben és lélegezz! Az elmélyülésben szakképzett jógaoktatóink lesznek segítségedre.
Helyfoglalás érkezési sorrendben!

RETHINK| LEGO alkotások és foglalkozások a tekerd! csoporttal (16.00-24.00)

Látványos, LEGO kockákból épült képekkel és kreatív közösségi programokkal épül be a Múzeumok Éjszakájába a nyíregyházi tekerd! csoport. A LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás program támogatásával működő önképző és alkotócsoport izgalmas foglalkozásokkal készül: bárki megépítheti a jövő múzeumát, úszhat zöld kockatengerben vagy összerakhatja a legnagyobbat ugrató járgányt. Emellett a látogatók közösen összerakhatják majd LEGO kockákból a Nemzeti Galéria egy fontos alkotását.

REPEAT | ELŐADÁSOK:

• 17.30 RESTAURÁLÁS A restaurátor feladatok tartományának tágulása a kor haladtával – Gippert László, a Restaurátor Főosztály vezetője
• 19.00 ÚJRAFESTVE Átdolgozások, átértelmezések, stílusparódiák a festészetben – Bellák Gábor művészettörténész

REPLAY | TÁRLATVEZETÉSEK:

17:00 Festői reflexek, fényhatások és tükröződések a klasszikus művészetben – Tárlatvezetés a „Remekművek a Szépművészeti Múzeumból” c. kiállításon
17:30 Reminiszcenciák – Tárlatvezetés a 19. századi gyűjteményben.
18:00 Gótika újratöltve – Tárlatvezetés a Gótikus gyűjteményben.
18:30 Újratervezés a művészetben a XX. század elején – Tárlatvezetés a „Modern idők” c. kiállításban.
18:30 Redukció és revízió Georg Baselitz művészetében – Tárlatvezetés a „Baselitz – Újrajátszott múlt” c. kiállításon.
19:00 RE-peat, please! RE-thinking modernism – a fresh look on hundred years old paintings. – Guided tour in the permanent collections
19:30 Re-jtély és Re-ndületlenül – Tárlatvezetés az állandó gyűjteményben.
20:00 Újratervezés a művészetben a XX. század elején – Tárlatvezetés a „Modern idők” c. kiállításban.
20:30 A Reformáció századának festészete – Tárlatvezetés a „Remekművek a Szépművészeti Múzeumból” c. kiállításon.
21:00 Reminiszcenciák – Tárlatvezetés a 19. századi gyűjteményben.
21:30 Re-visiting Art History – Guided tour in the „Baselitz – Preview with Review” exhibition. 21:30 Gótika újratöltve – Tárlatvezetés a Gótikus gyűjteményben.
22:00 Mutasd az arcod, megmondom ki vagy –Tárlatvezetés az állandó gyűjteményben.
22:30 A bukfenc is mozgás, ráadásul jó móka is – Tárlatvezetés a „Baselitz – Újrajátszott múlt” c. kiállításon.

Gyűjteménytörténeti séták – A Magyar Nemzeti Galéria önkéntesei által tartott 30 perces bemutatók egy-egy kiállítási egységben:

19.00 – Munkácsy és a századvég realizmusa
20.00 – Barokk gyűjtemény
21.00 – Jelenkori gyűjtemény

WORKSHOP

19.00 - 22.00 Baselitz workshop - Upside down – nézőpontváltó gyakorlatok
Cser Judit és László Zsófi workshopja

18.00 – 21.00 Remix, retro, repertoár
Pogány Krisztina workshopja az állandó gyűjtemény művei alapján

ÖN/KÉPEK – önismereti játék

A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteménye inspirálta közös önismereti játék.
Barangolj a festmények között, keresd az saját utadat, járd végig az állomásokat, dönts lelkialkatod és ízlésed szerint, míg meg nem találod saját festmény-alteregódat.

ÉJSZAKAI PANORÁMA A KUPOLÁBÓL

Ismét megnyílik és egész éjjen át várja a látogatókat a Budavári Palota kupolája
(Feljárat a III. emeletről)
mng.hu
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.museum.hu/muzeum/1164/Holokauszt_Emlekkozpont/oktatas
Holocaust Emlékközpont Múzeumok Éjszakája

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

2017.06.21. - 2017.08.23.
Budapest
A Mű­csar­nok ki­ál­lí­tást ren­dez Me­ré­nyi Gusz­táv por­ce­lán ká­vés­edény-gyűj­te­mé­nyé­nek leg­szebb da­rab­ja­i­ból. A tár­lat a Kürü­löt­tünk. Ipar­mű­vé­szet és ter­ve­ző­mű­vé­szet. Nem­ze­ti Sza­lon 2017 gaz­dag anya­gá­hoz tár­sul.

A kol­lek­ci­ó­ban kép­vi­selt, főleg eu­ró­pai por­ce­lán­ma­nu­fak­tú­rák kö­zött vi­ág­hí­rű gyár­tók sze­re­pel­nek: Augar­ten, Sev­res, Li­mo­ges, Wedg­wood, Meis­sen, Fürs­ten­berg, Ro­s­ent­hal, Robj, Carl­ton, Shel­ley, Lenox, Nor­i­take.

Szá­mos be­mu­ta­tás­ra ke­rü­lő ká­vés­csé­sze és -kanna a ma­nu­fak­tú­rák és le­gen­dás ter­ve­zők együtt­mű­kö­dé­sé­nek ered­mé­nye, olyan meg­ha­tá­ro­zó egyé­ni­sé­gek művei, mint Josef Hoff­mann, Wal­ter Gro­pi­us, Pavel Janák, Vic­tor Vasa­rely, Mar­cel­lo Mo­ran­di­ni, Mat­teo Thun, Do­ro­thy Haf­ner, Gi­an­ni Ver­sace, Frie­dens­re­ich Hun­dert­was­ser, Bjørn Wi­in­blad, Lutz Ra­bold, Ekler Dezső, hogy csak a leg­ne­ve­seb­be­ket em­lít­sük.

A ki­ál­lí­tás kü­lön­le­ges­sé­ge, hogy több mint 200 év idő­ívé­ben mu­tat­ja be a ká­vé­fo­gyasz­tás szer­tar­tá­sá­nak esz­kö­ze­it az em­pire, a bie­der­mei­er, a his­to­riz­mus, a sze­cesszió és az art deco mű­vé­sze­ti kor­sza­ka­in át nap­ja­in­kig.

Ku­rá­tor: Medve Mi­hály
http://www.museum.hu/kiallitas/17530/Kave_a_szalonban