2017. április 2., vasárnap

Csőkígyó a Fővárosi Nagycirkuszban

SITavaly nyáron vízzel árasztották el a Fővárosi Nagycirkusz porondját, idén jeget varázsolnak a nyárba! A hamarosan felépülő új cirkuszművészeti központ tervezése és előkészítése folyamatába jól illeszkedik, hogy minden – korábban már kipróbált vagy kipróbálatlan – technikát megvizsgálnak, kipróbálnak, szükséges-e, beépíthető-e az új, modern épület manézsába.
Korábban is volt már jégrevü a Fővárosi Nagycirkuszban – legutóbb 2005-ben –, akkor azonban nem saját tulajdonú jégpáncélt építettek a manézsba, hanem bérelték a technikát.

A Fővárosi Nagycirkusz most próbálkozik először jégépítéssel. „Meg kell ismernünk a technológiát, a működtetés nehézségeit, valamint a folyamatok kezelését, hogy az új cirkuszművészeti központban a lehető legalkalmasabb berendezéseket alkalmazzuk a jég előállításához és kezeléséhez. Jelenleg megszerzett tapasztalataink segítségével könnyebben tudjuk leküzdeni a nehézségeket az üzemeltetés során. Ezt tettük tavaly a vízi cirkusz műszaki rendszerének felderítésével, s ez a célunk most a jéggel kapcsolatban.” – mondta el Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.
A Cirkuszi szomszédolás sikere után – melynek kapcsán 10 közép-európai ország döntött a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület létrehozásáról, most egy régi-új technikát próbál ki a cirkusz. Már épül a jég, a forró nyárban jégre teszik a nézőket a Fővárosi Nagycirkuszban, s a húsvéti ünnepeket és Cirkuszi világnapot már ezzel a programmal ünneplik az artistaművészek.

  A Cirkuszi világnap alkalmából nagyszombaton a családokat várják a cirkusz elé kedvenceikkel – kutyussal, cicával, hörcsöggel, tengerimalaccal, madárral vagy bármilyen más háziállattal –, ahol a szabadban felállított porondokon lehet majd bemutatni apró trükköket. A programon valamennyi résztvevőt ajándékkal jutalmaznak, a legjobbakat pedig meginvitálják a Fővárosi Nagycirkusz manézsába is. A Cirkuszi világnap alkalmából vidéken is bemutathatják gazdik és kedvenceik a produkciójukat, hiszen több utazó cirkusz is csatlakozott a kezdeményezéshez: Aréna Cirkusz (Székesfehérvár), Circus America (Tiszaújváros), Eötvös Cirkusz (Szeged), Exit Cirkusz (Kaposvár), Hungária Nagycirkusz (Zalaegerszeg), Magyar Klasszikus Nagycirkusz (Tapolca), Magyar Nemzeti Cirkusz (Debrecen), Mr. Gerald Show (Szentendre), Utazó Budapest Nagycirkusz (Previzda – Szlovákia).
Tudta Ön, hogy a jég építése során
• közel 2 km cső került lefektetésre a cirkusz manézsában?
• mintegy 1,5 m3 (= 1500 liter) fagyálló folyadék kering majd?
• 12500 liter víz folyna be az irodákba, ha felolvadna a jég? 


Kapcsolódó program:


Cirkuszi világnap: 2017. április 15. 10-19 óra
Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz