2017. február 7., kedd

Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum programjai

SI


Időszaki kiállítások

Fülesmester kalendáriumai 1966-2016


2017.02.08. – 2017.03.26.


A különböző formátumú és fajtájú naptárak megjelenésük óta nem csupán hasznos és szemet gyönyörködtető alkotások, hanem igen hasznos és népszerű reklámfelületet is jelentenek, akár egy kereskedelmi cég, akár egy város turisztikai szempontú megjelenésének.  A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítása, Fülesmester kalendáriumai címmel, Tóth József Füles fotográfus naptáraiból mutat be egy válogatást az 1960-as évektől égészen a közelmúltig. A naptárakhoz készült fotók nem csupán nosztalgiát ébresztenek és megmutatják a műfaj tematikai sokszínűségét, hanem az elmúlt 50 év fényképészeti ízlésvilágának változásait is megismertetik a látogatóval.

MEGNYITÓ: 2017. február 7., kedd, 16 óra
Facebook esemény

Elesettek
Dámosy Géza szociografikái

 

2017.01.12. – 2017.03.05.


Dámosy Gáza szociografikái egy ízig-vérig érzékeny magyar világutazó vibráló szellemiségének lenyomatai arról a máig is folyamatosan nyíló társadalmi olló alsó száráról, ahol az elesettek és kisemmizettek tömege feljajdul és igazságáért kiált a profitéhségtől zilált világunk ördögi táncában. Jobb lenne mielőbb meghallani és meghallgatni őket, mielőtt egy újabb világégésbe hajszoljuk magunkat, veszélyeztetve az emberi nemet.

Az ismeretlen görl
Huncutságok a pesti éjszakában

 

2016.12.09. – 2017.04.02.

MEGHOSSZABBÍTVA MÁJUS 7-IG!

 
Hol voltak Budapest szimplakertjei az 1930-as években? Mennyi pénzt mulatott el Pesten a wales-i herceg? Mennyit kerestek az őt szórakoztató táncosnők? Mely magyar arisztokraták keresték a lányok társaságát? A mulató (korabeli szép magyar kifejezéssel élve: dancing) volt a magyar arisztokrácia és a külföldiek szórakozó- és találkozóhelye, ahol pezsgő és műsor mellett lehetett élvezni egymás társaságát. Legendás időszak volt ez: a külföldi újságok Budapest éjszakai életét Londonnal, Párizzsal, New Yorkkal azonos rangúnak tartották.  Még ma is sokaknak ismerősen cseng a két hajdani luxusmulató, az Arizona, és a Moulin Rouge neve. A tárlat e korszak névtelen művészeinek és neves vendégeinek állít emléket. A kiállítás kurátora Molnár Dániel színháztörténész, aki 5 közgyűjtemény és 6 magángyűjtő eddig ritkán, vagy soha nem látott kincseiből állította össze a tárlatot.

MKVM 50

 

2016.09.23. – 2017.01.29.
MEGHOSSZABBÍTVA FEBRUÁR 26-IG!


A tárlat az 50 éves múzeum történetét, valamint gyűjteményeiben őrzött különleges tárgyakat ismerteti. Kiemelt tárgyakon keresztül mutatjuk be a múzeumhoz kötődő legfontosabb személyeket és intézményeket, valamint legsikeresebb kiállításainkat. A látogatók megtekinthetik többek között Görgei Artúr Franck kávé számláját, valamint a tizenegymillió-ötszázezredik Hubertusos üveget. A múzeum történetének ismertetése mellett bemutatásra kerülnek a múzeumi háttérmunka legfontosabb elemei restaurátorműhelytől kezdve a kiállításrendezésen át a múzeumpedagógiai programokig.

Kultea programok

Játék a múzeumban
társasjáték-klub

 

2017. február 15., szerda, 17.00-20.00


Társasjáték-klub indul a múzeumban! Minden hónap első és harmadik szerdáján várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt!

Nyitóbuli Irkafirkával, ajándéksorsolással | Nyerj egy társasjátékot! Az első klub résztvevői között a homoludens.hu Egyesület felajánlásából kisorsolunk egy társasjátékot.


Kiemelt játékunk: Activity Irkafirka
Rajzold-mutogasd-mondd, egy kis csavarral: amit rajzolsz, azt te nem látod, csak a többiek! Az Activity család több tagja kipróbálható. Megmutatjuk, hogy milyen, az Activityhez hasonló érdekes csapatjátékot lehet családban, baráti körben játszani, melyekhez csak papír, ceruza kell.

Minden hónap 1. és 3. szerdáján találkozhatnak egymással a játék, játszás iránt érdeklődő felnőttek és családok. Gyerekeket már 6 éves kortól várunk - számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retro játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent. Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.

A nyitó klubba a belépés ingyenes! (A továbbiakban 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család)

Különös tájakon sorozat
A világ luxusszállodái

 

2017. február 15., szerda, 18 óra


Sorozatunkban távoli, egzotikus, olykor különös, de mindenképpen különleges tájakra kalauzoljuk kalandozni és utazni vágyó vendégeinket. Vendégünk: Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő.

Belépő: 200 Ft

Tárlatvezetés
Az ismeretlen görl című kiállításban

 

2017. február 18., szombat, 15 óra

 
Molnár Dániel, színháztörténész, komikus, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést a kiállításban.

A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.


A vezetésen max. 30 főt tudunk fogadni. A részvétel érkezési sorrendben történik, kérjük, hogy a program előtt min. 10 perccel jelenjenek meg a helyszínen.

Híreink

Februártól folytatódik Kortárs cukrászok sorozatunk

Folytatódik múzeumunk és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról. Februári vendégeink Észak-Magyarországról érkeznek, és munkásságukat megismerve talán kicsit más szemlélettel fordulunk majd hazánk eme szeglete felé. A program részletei honlapunkon olvashatók.
mkvm.hu