2017. február 21., kedd

A MúzeumCafé legújabb száma 2017. február

SI

MúzeumCafé 57 – Judaika

Hogyan őrizhető meg, hogyan állítható ki és hogyan dokumentálható a zsidó kulturális örökség? Ez a fő témája a MúzeumCafé idei első számának.
Klein Rudolf a Salgótarjáni utcai temető építészeti csodáiról és reménybeli reneszánszáról ír, saját csodálatos fotósorozatával illusztrálva, Toronyi Zsuzsanna pedig a zsidó levél- és adattárak digitalizációs eredményeit foglalja össze. Basics Beatrix belső-Terézvárost mutatja be, Perczel Anna építész ennek megmentésére tett kísérleteiről beszél Karácsony Ágnesnek. Berényi Marianna tanulmánya az egyházi gyűjteményeknek és múzeumoknak a Kádár-rendszerben történt újraélesztésének állomásait tekinti át.
György Péter a bécsi Zsidó Múzeumban gondolkodott el „a vészkorszak előtt és után” bemutatásának problémáiról. Jankó Judit Rajk Lászlóval beszélgetett többek között az auschwitzi magyar kiállításról és a BTM egykori holokauszt-tárlatának tervezési folyamatáról. Gréczi Emőke S. Nagy Katalint faggatta a pályájáról, a zsidó képzőművészet létezésének kérdéseiről, Ország Liliről, Farkas Istvánról. Süveges Gréta három lengyel példát mutat be: a varsói Zsidó Múzeum (POLIN) mellett az Emigráció és a Szolidaritás Múzeumát.
Basics Beatrix Az első aranykor (Műcsarnok) kiállításon járt, Sipos Tünde a Sárospataki Képtár megújulásáról ír. Csala Ildikó egy 17. századi angol portré restaurálásának folyamatát mutatja be, Joó Julianna néhány kanadai múzeumban nézte meg, milyen „extrákkal” teszik emlékezetessé a látogatás élményét.
Magyar Katalin ezúttal nemcsak a Híreket szerkesztette, de a Kalendárium összeállítása is neki köszönhető. Fotográfusunk most is Szesztay Csanád volt, a lapterv – az Ország Lili ihlette címlappal – Pintér József érdeme.

2017. február 21.
 mng.hu