2017. január 31., kedd

ÉLMÉNYTELI KIÁLLÍTÁS A BAJOR GIZI SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

SI
        

                    
Immár négy hónapja látogatják az operabarátok, a kultúra kedvelői a 2016. szeptember 18-án nyílt Simándy József életútját bemutató kiállítást a budapesti Stromfeld Aurél utca 16. alatt a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Száz évvel ezelőtt született a 20. századi magyar operajátszás kiemelkedő alakja. Gyönyörű orgánumával, nagyszerű szerepformálásával, színpadi játékával nyújtott felejthetetlen élményt közönségének országhatárokon belül és túl. Neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán c. operájának címszerepévével.
A tárlat létrahozói árnyalni kívánták azt a képet amely Simándy Józsefet – érthető módon, - Erkel hősével azonosítja.
Akik végigjárják a bemutató termeket pontos képet kapnak a kiváló tenor hosszú életpályájának sokszínűségéről. Számos kiváló operai főszerep mellett oratóriumokkal, a dalirodalom remekműveivel, orgona-koncertek szólistájaként, klasszikus operettek megejtően tökéletes előadásával növelte rajongói táborát.
A kiállításba beépített interaktív elemek a fiatalabb korosztályok számára is érdekes információkat tartalmaznak.
E cikk írója hálás a sorsnak, hogy személyes kapcsolatot tarthatott Simándy Józseffel. Zenetörténészként számos koncertjének voltam műsorvezetője, sok tv-rádió-és újságcikkem készült a vele való közös munkánkról.
 A kiállítás kurátorai: a nagy tenor lánya Simándi Katalin és Sipőcz Mariann múzeológus valamint a színészmúzeum vezetője Szebényi Ágnes kértek fel arra, hogy nagyszerű operaénekesnőnkkel Tokody Ilonával tartsunk egy beszélgetős összejövetelt a kiváló tenorral való személyes emlékeinkről.
2017. február 23-án délután 16 órakor várjuk a múzeum látogatóit, az operabarátok népes táborát, hogy felidézzük, a korszak nagy előadásait, beszélgessünk Simándy személyiségéről.
Összejövetelünket színesítik felvételek, fotók és szívesen megosztjuk a közönség érdekes emlékeit is a jelenlévőkkel.
A kiállítás 2017. március 5-ig látogatható. ( Belépő: 500 Ft).
Természetesen a nagy művész emléke még sok - sok évig él az opera-rajongók szívében.

László Zsuzsa