2016. november 2., szerda

Könyvtárlat az Országos Széchényi Könyvtárban

SI
KÖNYVTÁRLAT VI. – TestesÉvad
2016. november 10. 17.00


* A LÁB *

Vegyük kézbe a lábunkat!
Ökológiai lábnyomozás


…avagy miként vegyük kézbe a „lábatlanságunkat”*?

Talán Comenius egykor korszerű példájának mai formájára kellene rálelnünk, hogy lábunk nyomának tarthatatlanságán segíteni tudjunk. Ahogy Comenius a megismerést állította első helyre a tanulásban, úgy korunk emberének is a valós megismerés lehetne egyik feladata.
Nagy lépésre lenne szükség az emberiség nagylábon élésének megváltoztatásához.
Minden évben van egy nap, mikor az ökológiai túlfogyasztásra emlékeztethetjük magunkat. Ennek dátuma évről – évre változik, igazodva ahhoz, hogy az adott évben mikor érjük el a rendelkezésre álló erőforrások határát, s mikortól fogyasztjuk a jövő generációinak javait, s tartalékait.

Idén már augusztus 8-án elérkezett az ökológiai túlfogyasztás napja. Minden évben egyre korábbi ez az időpont. Gondoljuk csak el, milyen szaporán is szedjük lábainkat – vagy váltogatjuk újabb és újabb lábbelijeinket… Az előadáson lábméretünk tarthatatlanságáról is mesél előadónk, Vásárhelyi Tamás.

Lábatlankodásunk tényeinek „feledtetésében” Szőllősi Jenő „Latin Legs” nevet viselő táncprodukciójának a lábak játékára, mozgására hangsúlyt fektető koreográfiája lesz segítségünkre. Majd erőt mertíve gyönyörködhetünk Comenius tankönyvének ábráiban, mely a lábatlanság sokféle formájával ismertette meg egykor olvasóit. Inspiráció lehet saját korában rendhagyónak tekintett szemlélete, melynek lendületére korunk generációinak is szüksége lehet a várt lépés, a hétköznapi felelősségvállalás lehetőségeinek megismerésében. Vegyük kézbe ökológiai lábnyomunkat is!


Tartson velünk, érdemes lesz elindulni a LÁB kínálta, majdnem végtelen távlatok felé!

Időpont:
2016. november 10. 17.00

Helyszín:
Országos Széchényi Könyvtár
Budavári Palota F épület
VI. emelet, Díszterem