2016. október 28., péntek

Nagy Gábor György kiállítása az A.P.A. Galériában

SI


50 FÉNY

Nagy Gábor György kiállítása
2016 11. 10-től az A.P.A. Galériában


megnyitja: Muladi Brigitta
2016. november 10. / 19:00

megtekinthető: 2016. december 8-ig
H - P : 12:00 - 18:00Igazából halottak napján születtem, így a megnyitó, egy héttel az 50. születésnapom után lesz.
25 éve festek gömböket, és más témákban is, vagy a formátumban, vagy a festett téma szereplőjeként jelen van a kör, vagy a gömb. A kiállítás válogatást ad elsősorban ebben a témában született munkákból.
2015 szeptemberében mindkét fiam elhagyta az országot, és azóta Stockholmban élnek. Azóta nem tudtam ezt az új helyzetet magamban rendbe tenni. Tragikus és lelkiismereti problémákat okoz. Igazából kicsit meghaltam.
Kiállításom “Égi alaprajz” c. munkája  egy lehetséges helyet vázol fel az univerzumban, illetve egy élet utáni térben, ahol ismét együtt lehetek velük.

A képek világító dobozok, amik a Panthenon kupolájának kerek 9 méteres nyílását, (oculus) ábrázolják, perforált homokfújt üvegrendszeren keresztül. Néha áthúz ezeken egy utasszállító gép, ami az  elszakadás-találkozás egyik szimbólumává vált nálam. Egyben profanizálja is a szakrális képteret.,A ”sajtosdobozok” , melyek egy-egy templom kupoláját ábrázolják (Panthenon, Ciesa san Bernardo ) beborítják majd az utolsó lesötétített terem falát, és saját belső fényforrásuk átvilágítja őket. Így olyan hatásuk lesz, mint  amikor éjszaka a  csillagos égre  tekintünk.  A dobozokon levő kupolaterek a digitálisan rájuk pöttyölt csillagtértől,  ami lyukasztóval helyenként fizikálisan is ki van vágva, külön-külön is csillagos ég illúzióját keltik.


BP. 2016. 10.17.                                                              Nagy Gábor György
ateliers.hu