2016. szeptember 12., hétfő

50 éves a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

SI

Időszaki kiállítások

MKVM 50

 

2016.09.23. – 2017.01.29.


A tárlat az 50 éves múzeum történetét, valamint gyűjteményeiben őrzött különleges tárgyakat ismerteti. Ötven érdekes tárgyon keresztül mutatjuk be a múzeumhoz kötődő legfontosabb személyeket és intézményeket, valamint legsikeresebb kiállításainkat. A látogatók megtekinthetik többek között Görgei Artúr Franck kávé számláját, valamint a tizenegymillió-ötszázezredik Hubertusos üveget.

Kultea programok

Ősz a Krúdy-negyedben
egész napos programok és ingyenes belépés

 

2016. szeptember 17., szombat, 10.00-18.00


Múzeumunk a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik Tavasz a Krúdy-negyedben rendezvény helyszíneihez. Zene, irodalom, kiállítás, vendéglátás, verklimuzsika, fiáker utazás, sakk, újságok, nyugágyak várják a Krúdy-negyedbe látogatókat.

15.00-20.00 között
Fiáker utazás a Krúdy-negyedben
Üljön be egy valódi, elegáns fiákerbe és lássa Óbuda varázslatos utcáit a ringatózó bársonyülésről egy igazi századfordulós polgár szemével!


10.00-18.00 között
Kézműveskedés a szüret jegyében
Szőlős ajándéktárgyak készítése: nyomdázott könyvjelző, kulcstartó dugóból, szőlő formájú mézeskalács, szőlőfürttel díszített gyertya


15.00-18.00 között
Szüreti hangulat a múzeumban
Szőlőtaposás, préselés és mustkóstolás
Zenél a Borvirág Zenekar

15.00, 16.00 és 17.00 órakor fellép a Kincső Néptáncegyüttes


A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes.
A rendezvény további helyszíneinek programjai a Krúdy-negyed honlapján olvashatók.

Kulturális Örökség Napjai 2016
Mit rejt a ház? – az MKVM épületét bemutató séta

 

2016. szeptember 17., szombat, 16.00 és 17.00 órakor


A Korona tér 1. szám alatti épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. Ha kíváncsi a zegzugos épület rejtett meséire, ne hagyja ki vezetésünket!

A sétát vezeti: Varga Orsolya muzeológus, a program időtartama max. 60 perc.

A vezetéseken való részvétel ingyenes. Regisztráció szükséges időpont megjelölésével a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az 1/375-62-49-es telefonszámon, szeptember 16-án, 12 óráig, vagy a férőhelyek beteltéig.

Ars Sacra Fesztivál
Gábor Sándor cukrászmester
Szent Márton kollekciójának bemutatója

 

2016. szeptember 21., szerda, 16 óra


Gábor Sándor cukrászmester Szent Márton kollekciójában a Katolikus Egyház liturgikus színeinek használatával, valamint a Forgách Kódex Szent Márton ábrázolásával készülnek a csomagolások. Készítésük kézműves technológiával, nagy gondossággal történik, természetes alapanyagokból. A kollekcióról bővebben honlapunkon olvashat.

A belépés díjtalan.

Különös tájakon sorozat
A világ legszebb szigetei

 

2016. szeptember 21., szerda, 18 óra


Sorozatunkban távoli, egzotikus, olykor különös, de mindenképpen különleges tájakra kalauzoljuk kalandozni és utazni vágyó vendégeinket.
Úti célunk: A világ legszebb szigetei
Vendégünk: Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő


A belépés díjtalan.

Turizmus Világnapja
ingyenes belépés és délutáni tárlatvezetés

 

2016. szeptember 27., kedd


Ezen a napon mindenki számára ingyenes belépést biztosítunk, továbbá 17.00-tól ingyenes tárlatvezetést tartunk a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításunkban.

A tárlatvezetésen való részvételhez regisztráció szükséges a rendezvény központi honlapján.


A belépés díjtalan.

Borvirág Borklub
Merfelsz Pince
Szekszárd

 

2016. szeptember 27., kedd, 19 óra


Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Vendég: Merfelsz Pince Szekszárdról (Szekszárdi borvidék)
Házigazda: Borvirág Zenekar

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2000 Ft/fő; a helyszínen: 2500 Ft/fő.
Bejelentkezni a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon lehet.

Kortárs cukrászok
terefere kóstolóval

 

2016. szeptember 28., szerda, 18 óra


Ősztől folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei:
Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Vendégek:
Éliás Tibor az egykori szentendrei Nosztalgia Kávéházból, valamint Tóth István és családja a dunaföldvári Tóth Cukrászdából

Belépő: 1000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött! A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!
Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük.

RETRO kocsma FAKÉZ koncert
ingyenes zenei program

 

2016. szeptember 30., péntek, 19.00-22.00Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket. Zenél a FAKÉZ zenekar.
A belépés díjtalan.

MKVM 50 – MÚZEUMI SZÜLETÉSNAP2016. szeptember 24. szombat, 10.00-18.00


A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi programsorozat csúcspontja az ősszel megrendezésre kerülő múzeumi születésnap. A hagyományteremtő jellegű rendezvényen egész napos programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel és sok más meglepetéssel várjuk vendégeinket.


10.00-18.00 között
Századfordulós hangulatú fotók készítése a látogatókról

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között
Színes papírtáska-díszítés
Saját motívumokkal nyomdázunk, hogy így vidám (és környezetbarát) papírtáskákat készítsünk. Ez lehet a következő ajándékok búvóhelye!


10.00-13.00 és 14.00-18.00 között
A múzeum tortája
A gyerekek kipróbálhatják az igazi cukrászok eszközeit, melyekkel csodákat alkothatnak. Megtanulhatják a marcipán mintázás technikáját - gyurmából. Az így elkészített elemeket minden látogató elhelyezheti hatalmas születésnapi dísztortánkon.
 

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között
Ízek nagyanyáink konyhájából
Miután látogatóink felidézték az 1930-as évek hangulatát az állandó kiállításunkban található vendéglátóhelyeken és polgári otthonban, mi felidézzük az akkori ízeket, illatokat. Közösen ánizsos teasüteményt készítünk, amelybe délelőtt pecséttel nyomunk mintákat, délután pedig kreatívan formázunk 50-eseket a Múzeum születésnapja tiszteletére. Az elkészült finomságoknak díszcsomagolást is készítünk.


10.00-13.00 között
Kezet rá! a vendéglátás-történeti állandó kiállításban
Hogyan vert habot vagy készített fagylaltot a 20-as években egy cukrász? Mivel magozta a meggyet vagy sütötte a tarkedlit a háziasszony? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ önkénteseinktől, akiknek segítségével testközelből is megismerkedhetnek néhány eredeti tárgyunkkal.


10:00 és 11:30-kor
Kalmár évszázadok
A kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetés, ahol eljutunk a reformkori zsibongó vásárok világától, az 1930-as évek nagy áruházain át, gyermekkorunk KÖZÉRTjéig.


13.00
Tárlatvezetés a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításban

14.00
Tárlatvezetés az MKVM 50 című időszaki kiállításban

14.00-18.00 között
Kezet rá! a kereskedelemtörténeti állandó kiállításban
Mivel mérte ki a fűszer-csemege kereskedő az áruját? Milyen módon csomagolta? Mi az a vizesnyolcas és hogy függ ez össze a kereskedő mindennapjaival? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ önkénteseinktől, akiknek segítségével testközelből is megismerkedhetnek néhány eredeti tárgyunkkal.
 

14.00-18.00 között
Párbajiskola
Vajon milyen lehetett száz évvel ezelőtt kiállni egy ellenfél elé karddal a kézben? Most biztonságos fegyverekkel próbálhatjuk ki, hogyan rendezték nézeteltéréseiket a békeidők úri emberei. En garde!


15.00
Az 50 év – 50 tárgy nyereményjátékunk fődíjsorsolása

16.00
Tárlatvezetés az MKVM 50 című időszaki kiállításban

17.00
Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban


Tárlatvezetéseinken egyszerre max. 30 főt tudunk fogadni. A részvétel érkezési sorrendben történik, kérjük, hogy a program előtt minimum 10 perccel jelenjenek meg a helyszínen.
Vezetéseink max. 60 percesek.A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása
ezen a napon ingyenes!

50 év - 50 tárgy nyereményjáték

A játék kérdéseit Facebook oldalunkon tesszük fel, hétfőnként és péntekenként. Adott hét két kérdésének helyes válaszadói között minden következő hétfőn sorsoljuk ki heti nyertesünket. A helyes válaszadók között pedig szeptemberben, a múzeum születésnapján sorsoljuk ki értékes fődíjainkat. Minden helyes válasz növeli az esélyt a fődíjsorsoláson, azaz a játék folyamán ötven helyesen adott válasz = ötvenszeres esély!
Az értékes nyereményekről és a játék további részleteiről
honlapunkon olvashatnak.

mkvm..hu