2016. augusztus 30., kedd

A Műcsarnok új kiállításai 2016. augusztus

SI
Ágak | Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor
Két szobrász, két nemzedék
Műcsarnok | 2016. 07. 27. – 2016. 10. 16.ÁGAK - Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor
Két szobrász, két nemzedék
2016. július 27 – október 16.


A tárlat a két szobrászművész – apa és fia – életművének retrospektív igényű bemutatása. A Műcsarnok reprezentatív szoborcsarnokában, valamint jobbról és balról kapcsolódó termeiben közel százharminc alkotáson keresztül ismerheti meg a közönség a Kolozsvárott született Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor életművét.

Az 1983-ban elhunyt Szervátiusz Jenő művészetének fókuszában a szülőföld és a magyar kultúra szeretete állt. Kivételes küldetéstudatát és a magyar nép sorsa iránt érzett elköteleződését fia Tibor is magáénak vallja.

Szervátiusz Jenő és Tibor munkái számos európai nagyvárosban voltak már láthatók, azonban igazán jelentős, átfogó bemutatásukra évtizedek óta nem volt példa. A mostani kiállítás ilyen értelemben minden korábbinál komplexebbnek ígérkezik. Egyrészt kitekintést ad Szervátiusz Tibor legutóbbi alkotásaira, másrészt a Kolozsváron és budapesti közgyűjteményekben lévő művek most lesznek először együtt láthatóak.Szeptember 8. csütörtök
Kuli Adél és Vető Orsolya Lia kiállításaKIÁLLÍTÁS A KIÁLLÍTÁSBAN – POPUP7 A MŰCSARNOKBAN
Rendhagyó kiállítás-sorozat nyílik a Műcsarnok Ázbej & Ázbej│ Algír – Budapest – Párizs című tárlatának záró hetében. A kiállított installáció belső tereiben hat magyar festőművész munkái lesznek láthatóak egy-egy napig.

Az emberi kaland nagy fala/nagytérképe című panoramikus óriáskollázst Ázbej Kristóf 1981-től 15 éven keresztül építette, a Párizstól 2 km-re fekvő, Bagneux nevű kisvárosban található műteremlakása falain. A Műcsarnokban felállított installáció az eredeti műteremlakás 1:1 arányban felépített mása.

Ázbej Kristóf a nyolcvanas évek végétől a nyilvánosság előtt is többször megnyitotta az időközben "Musée X-Point-Zéró" névre keresztelt különleges helyszínt. A lakásgalériában, amelyben ekkorra már csaknem a mai állapotában volt látható az óriáskollázs, több alkalommal rendezett művész barátaival kamarakiállításokat.

A tárlat finisszázshetében a műteremlakás egykori kiállítótér-funkcióját idézzük meg: az installáció falain naponta változó popup tárlatokon két-két képzőművész munkái jelennek meg.

A tárlatok 17-20 óra között ingyenesen látogathatók.


Szeretettel várjuk a MÚZEUMI SAJTÓKÁVÉHÁZ rendezvényére

2016. augusztus 31-én, szerdán 15 órakor a MŰCSARNOKBA!

A Természetművészet - Változatok kiállítást Bán András,
a Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor kiállítást Rockenbauer Zoltán, a kiállítások kurátorai mutatják be.
www.mucsarnok.hu, www.facebook.com/Mucsarnok