2016. május 23., hétfő

Danubius Hotel Gellért a Zsidó Művészeti Napok

SI


Zsidó művészet és gasztronómia a Gellértben
Egy gasztro-kulturális kirándulásra hívja a zsidó muzsika és konyhaművészet kedvelőit június 2-án Budapest legnevesebb szállodája. A Danubius Hotel Gellért a Zsidó Művészeti Napok programsorozatához csatlakozva kínál a zsidó folklór dallamai mellé autentikus, többfogásos borvacsorát.

Ezúttal a zsidó zenei világ és a zsidó gasztronómia csábítja a látogatókat a Gellért szálló épületébe a Zsidó Művészeti Napok keretében. Június 2-án késő délután indul a program, amikor üdvözlő falatként a világjáró kreatív szakács nevével fémjelzett Ricsi’s World Jewish Street Food kínál kóstolót egy pohár itallal kísérve, majd a Tea Szalonban Bíró Eszter koncert szórakoztatja a nagyérdeműt Nikola Parov, Födő Sándor és Hámori Máté közreműködésével. A jiddis, arámi, szefárdi dalok mellett elhangzó versek úgy követik egymást a koncerten, hogy szinte nem lehet észrevenni, hol kezdődik a vers, és hol folytatódik a népzene. A dalokat Gálvölgyi János színművész előadásában, zsidó nép- és tanmesék veszik körül, amelyek felidézik a kelet-európai zsidó élet mindennapjait.
Este 8-kor pedig már a Panoráma Étterem adja a helyszínt, ahol a zsidó gasztronómia kultikus alakjainak és helyeinek szenzációs összefogásával készül a menüsor. Ezúttal a minőségi közel-keleti gasztrokultúrát képviselő Mazel Tov, a több jónevű éttermet – a Spíler, a Baltazár, a Pierrot, a 21 és a Pest–Buda – képviselő családi étteremcsoport, a Zsidai Group, az Év Cukrászának is megválasztott és flódnijáról messze földön híres tortatervező, Raj Ráchel, a Dob utcában működő egyik legmenőbb budapesti borbár, a Doblo Bor & Bár  és természetesen a házigazda Hotel Gellért alkalmi fúziójának ötfogásos borvacsoráját tálalják, miközben a Klezmer Chaverim zenél majd.
A menüsor tehát a koncert előtti üdvözlőfalattal kezdődik, ami Ricsi bárányos knish-e lesz, majd érkezik a Mazel Tov ajánlásával egy zaatar-os labane. A Zsidai Csoportot Lutz Lajos séf, a Pest-Buda főszakácsa képviseli, az általa készített marhaoldalassal és a hozzá kínált “zsidó palacsintával”, a latkesszel. A házigazda Gellért vezető séfje, Héjja László pedig aszaltszilvás kacsát kínál csicseriborsós gerslivel, Unicum Szilva mártással. A sort pedig Raj Ráchel csodálatos flódnija zárja, kandírozott magokkal és szőlő fagylalttal kísérve. A fogásokhoz a különleges borokat a Doblo Bor & Bár tulajdonosa, Popovits Dávid válogatta ki.

Jegyvásárlás május 10-től a Danubius Hotel Gellértben.

További részletek: www.gellertfesztival.com