2016. május 5., csütörtök

Az Országos Széchényi Könyvtár új kiállítása

SI

Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak – kiállítás

2016/04/19 - 2016/05/28
Ez az egyedülálló kiállítás a zsidó emberek Izrael Földjéhez (Eretz Ysrael), a héber nyelv, írás és a zsidó irodalom bölcsőjéhez való kötődését mutatja be.
Jóllehet, a zsidó emberek a történelem során sokszor száműzetésbe vagy diaszpórába kényszerültek, a nyelv a zsidóságot összekötő egyetlen, közös kapocs maradt. Annak ellenére, hogy a középkori és a modern zsidó történelem során az egyes zsidó közösségek között eltérő nyelvváltozatokat figyelhetünk meg, a héber írás, bármely korból származzon is, a Holt-tengeri tekercsek ismerete óta a modern kor embere számára is olvasható.
A kiállított tárgyak mindegyike ábrázol héber betűket és feliratokat, vallási szokásokhoz kapcsolódik, és az otthonokban vagy a zsinagógában szertartási tárgyként használták őket.
„A kiállítással minél több embernek szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy a mai Izraelt megismerjék, és ezáltal országainkat közelebb hozzunk egymáshoz. Ha a kultúrával, a hagyományokkal és a történelemmel kapcsolatos ismereteket megosztjuk egymással, akkor hidat építünk a két nép között és erősítjük a közöttünk lévő barátságot” – mondta Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete.

A program a BudapestArtWeek Fesztivál (2016. április 19–24.) keretein belül valósul meg. A kiállítás 400 forintos látogatójegy ellenében vagy BudapestArtWeek karszalag birtokában tekinthető meg!

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Ereklyetér
Időpont: 2016. április 19 – május 28. A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében keddtől szombatig 9 és 20 óra között látogatható.  A látogatás tervezésekor kérjük vegyék figyelembe, hogy a pénztár 19 órakor bezár. 
http://www.oszk.hu/kiallitasok/zsido-keziratok-es-szertartasi-targyak-kiallitas