2016. február 4., csütörtök

A Fővárosi Nagycirkusz a gondtalan szórakozás élményét is kínálja

SIEgyütt tehetünk a rák ellen!
Amikor egy cirkusz is kiveszi a részét a Rákellenes Világnap eseményeiből
A Fővárosi Nagycirkusz is csatlakozott a Magyar Rákellenes Liga díjátadójához és családi cirkuszjeggyel lepte meg azokat, akik a tavaly meghirdetett „Én és a rák” című kreatív pályázaton saját alkotással (fotókkal, festményekkel, versekkel) indultak.
„Ahogyan a gyógyulásban, úgy a cirkusz világában is megvalósulnak azok a csodák, amelyekhez erős akarat, kitartás, a belső energiák koncentrált hasznosítása kell. Mi az artistaművészek produkcióival tudunk példát mutatni, erőt, hitet adni. Nem volt kérdés, hogy e világnap mellé állunk” - érvelt Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté igazgatója, majd így folytatta: „a beteg embereknek mindemellett a gondtalan szórakozás élményét is kínáljuk, amelyben háttérbe szorulnak vagy éppen el is tűnnek a nyomasztó problémákban gyökeredző rossz, az energiákat felfaló gondolatok.”
A rákbetegséget már legyőzők, illetve még a betegség ellen harcolók a családi tiszteletjegyekért megilletődötten regisztrálták magukat Marosi Antalnál, a cirkusz sajtófőnökénél, aki később nagy figyelemmel forgatta a helyezéseket elért amatőr művészek „dolgozatait”: Luca/életfogytiglanra ítélve, Nekem még feladatom van ebben az életben, Kemo/nő vagyok, Anya él, élni fog, Szorongásból a remény felé.
A rákellenes világnap alkalmából február 4-én a Fővárosi Nagycirkusz Fesztikon című előadásán a fellépő művészek feltűzik a rózsaszín szalagot, amely világszerte a rák elleni küzdelem szimbóluma.
Háttér:
A Magyar Rákellenes Ligáról:
Az 1990-ben létrejött szervezet feladata nagyon sokrétű, azonban kiemelkedik közülük a daganatos betegségek kialakulásának megelőzése, a korai felismerés, a szűrések fontosságára való figyelemfelhívás, valamint a daganatos betegek gyógyításának támogatása és a rehabilitáció. A Magyar Rákellenes Liga tagjai, önkéntesei mindenhol ott vannak, ahol megmutathatják, hogy a civilek hogyan vehetik kezükbe saját és a környezetükben élők életét-egészségét, mit tehetnek annak megőrzése érdekében. A feladatok megoldásához folyamatosan keresik az együttműködés lehetőségét más szervezetekkel. A Magyar Rákellenes Liga tagja a UICC-nek és az Európai Rákellenes Szervezetek Szövetségének (ECL).
www.maciva.hu