2016. január 15., péntek

Space Nemzetközi űrkiállítás 2016. január 15- március15.

SI
Vernétől, Gagarinon át, Darth Vaderig

Január 15-től - két hónapon át - látható a Millenárison a világ legnagyobb utazó “űr-gyűjteménye”, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás.

Az emberiség legnagyobb kalandját kíséri végig, a világ számos pontján nagy sikerrel bemutatott, Brüsszel és Johannesburg most Budapestre érkezett Gateway to Space kiállítás. A NASA és az űrutazás történetét feldolgozó anyag az űrrepülést megálmodók első lépéseitől, az eseménydús XX. századon, a holdraszálláson át tart napjainkig, átlépve a Naprendszerünk határait is. Ez a kiállítás azoknak a jelentős pillanatoknak a gyűjteménye, melyek örökre nyomot hagytak az emlékezetünkben, mint például az első lépés a Holdon vagy a Nemzetközi Űrállomás. A Gateway to Space egy olyan kiállítás, ami az űrkutatás történetét egy teljesen újszerű formában mutatja be, egyedi kiállított tárgyakkal, melyek közt többet még nem is mutattak be Európában, mint például a világ első rakétája, a “Nellie”. A bámulatos kiállítás rendkívül felcsigázza az látogatók érdeklődését, hisz például - más űrkiállításoktól eltérően - nem a Földről nézhetünk az Űrbe, hanem a Nemzetközi Űrállomás kupoláján át a világűrből tekinthetünk a Földre néhány eredeti felvételen keresztül, s nem csupán az űrhajósok szemszögéből élvezhetjük a látványt, de láthatunk olyan érdekes jelenségeket is, mint például a Sarki Fény. A kiállított tárgyak nagyon sokfélék, eredeti műholdak, rakéták, űrhajózási eszközök, tárgyak, a visszatéréshez használt űrkapszulák, szkafanderek MIR űrállomás, űrrakéta, valamint a Földön jelenleg egyetlenként megtalálható Lunar Roving holdjáró (a létező 3-ból kettő jelenleg is a Holdon van). Az utóbbinak érdekessége, hogy a kerekeit magyar mérnökök fejlesztették ki. A kiállítás másik része az interaktív rész, ahol a látogatók kipróbálhatják magukat különböző szimulátorokon, 360 fokban forgó giroszkópon, valamint megtapasztalhatják, milyen érzés a súlytalanságban dolgozni.


Az űrexpó bemutat egy holdjárót, eredeti felvételekkel és az Apollo 16 legénységeinek kommentjeivel, de az egyik egyedi darabja a kiállításnak egy igazi “közönségkedvenc”, az a holdkőzet, amit nem csak megtekinthetnek, de meg is érinthetnek a látogatók. És ahogy megyünk tovább, bepillantást nyerhetünk a jövőbe is az Orion űrhajón keresztül, ami a Marsra szállítja majd az embert. Ez mindig lenyűgözi a látogatókat, ahogy elképzeljük, hogyan tudhat ember egy ilyen szűk helyen három évig együtt élni.

A kiállítás szintén megmutatja, hogyan tudnak létezni az űrhajósok a szélsőséges időjárási körülmények között, hogyan és mit esznek és egy nagyon fontos kérdést – különösen a gyerekek számára -, hogy hogyan fürdenek.  Az űr felfedezőinek szánt korai ételek egyszerű, pürésített élelmiszerek voltak fogkrémes tubushoz hasonló csomagolásban. Ahogy az emberek egyre több időt töltöttek az űrben, úgy fejlődtek a számukra készített ételek is – ezeket is láthatjuk a Millenárison.

A rendkívül látványos és szórakoztató űrexpó a tudomány határain is túlmutat, hisz a kiállított dolgok közt ott lesz a Star Wars főszereplőjének, Darth Vadernek egy 2,02 m magas kellékmásolata is, mert ahogy a kiállítás megálmodói mondják: a Star Wars világa kitalált ugyan, de kiterjeszti az emberi képzelet határait.

És természetesen nem maradhat ki az űrutazás magyar vonatkozása sem a kiállításból.
A „Gateway to Space” űrkiállítás eredeti utazó anyagát kiegészítendő, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Repüléstörténeti és Űrhajózási Gyűjteményének anyagából kiválasztott tárgyak is ott sorakoznak a Millenárison.

A kiállítás végén pedig különböző szimulátorokon keresztül tesztelhetjük magunkat, hogy milyen pilóták lehetnénk. Speciális, úgynevezett zéró gravitációs géppel kóstolhatunk bele az űrbéli létbe, továbbá kipróbálhatjuk, hogy milyen az űrben szerelni és milyen nehézségekkel kell ott még megküzdeni.

A Gateway to Space nem oly régen indult el “vándorútra” és ezalatt az idő alatt többek között Udinében, Koppenhágában, Prágában és Brüsszelben járt. Magyarországra az európai “turné” utolsó állomásaként jut el, majd ezt követően Dél-Afrikába hajózik a mintegy 22 nagy tengeri konténerben szállított utazó tárlat.

További információ: www.urkiallitas.hu