2016. január 17., vasárnap

MKVM Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó Múzeum kiállításai

SI

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2014-ben csatlakozott az Europeana (Európai Digitális Könyvtár) Food and Drink (Étel és Ital) nemzetközi projektjéhez. A projektről bővebben a tovább..-ra kattintva olvashat.

A programban 28 intézmény (közgyűjtemények és a kreatív ipar képviselői) vesz részt, összesen 16 európai országból. A projekt keretében 50.000, közintézményben őrzött, az európai étel és italkultúrával kapcsolatos műtárgy válik elérhetővé az Europeana portálján.
A program célja:
- megismertesse az átlag emberekkel más európai országok étel- és italkultúráját
- hozzájáruljon az étellel és itallal kapcsolatos európai hagyományok népszerűsítéséhez és megőrzéséhez
- segítse a gasztronómiával foglalkozó szakembereket, élelmiszergyártókat és forgalmazókat, valamint a kreatív iparban dolgozókat, hogy hozzáférjenek a közgyűjteményekben őrzött, étellel és itallal kapcsolatos műtárgyakhoz és felhasználják azokat új termékek kialakításában

Az alábbi linkre kattintva további információkat olvashat a programról, illetve a petíció aláírásával népszerűsítheti azt.

A projekt keretében Torta címmel egy utazó kiállítás is megrendezésre került, a tárlatról itt olvashat.

A programban egy egyszerű kvízjáték is készült, melyben ételek és italok eredetét kell megtippelni, valamint új tartalmakkal lehet bővíteni a játékot receptek és fényképek feltöltésével. A más játékosok által feltöltött receptek természetesen hozzáférhetőek. A játékról bővebben itt olvashat.

A magyarországi jazztörténések – nagy vonalakban – időben párhuzamosan haladtak az európai és az amerikai eseményekkel. Kiállításunk az 1850-es évek körüli őskezdetektől 2015-ig, korabeli dokumentumok (kottaborítók, fényképek, festmények, plakátok, szórólapok, gramofonlemez-, LP- és CD-borítók, hangszerek) segítségével mutatja be a honi jazzeseményeket.

Évszázados tradíciók – A Dr. Oetker múltja és jelene
2015-12-01 - 2016-02-28
Bizonyára sokan jól ismerik a Dr. Oetkert. Számtalanszor találkozhatunk a jellegzetes márkajellel a termékek csomagolásán, receptjeik között is megtalálható már sokak kedvence. De tudta Ön, hogy a Dr. Oetker név mögött egy százhúsz éves hagyománnyal rendelkező családi vállalkozás húzódik, melynek gyökerei a németországi Bielefeld városába nyúlnak vissza? És azt, hogy a vállalat voltaképpen az első márkás termékeket forgalmazó cégek egyike? Manapság nagyon sok márkás árucikkel találkozunk nap mint nap. 
Szerzetesek asztalánál
időszaki kiállítás
2015-12-10 - 2016-05-01
Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több, mint gondolnánk. A kora középkor óta szigorú szabályok szerint, olyan egészségesen étkeznek, hogy azt egy fittness-guru is megirigyelhetné, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják. Készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor ‒ gyakrabban ‒ böjti eledelek kerülnek.