2016. január 6., szerda

MÁV Szimfonikusok hangversenyei 2016 év

SI

Január 15.
Festetics-bérlet 1., Festetics Palota, 18.00
A Festetics-koncertek szép hagyománya, hogy egy-egy kiemelkedő hangszeres művész időnként szólistaként és karmesterként is bemutatkozik. A bérletsorozat vendége ezúttal a világhírű fuvolaművész, Adorján András. Hetvenedik évén túl is aktív, tele energiával és elképzelhetetlenül gazdag tapasztalatokkal. A világ legnagyobb fuvolaművészeitől, Aurél Nicolet-től és Jean-Pierre Rampaltól tanult; elismert zenekarok tagja volt, játszott a legnevesebb karmesterekkel. Ezúttal két pompás Mozart művet szólaltat meg: a G-dúr fuvolaverseny után a komponista egyik legnagyszerűbb kamarazenei művét, melynek címe Szerenád 13 hangszerre (Gran Partita). Ez a hét tételes darab Mozart csodálatos életművéből is kiemelkedik; a dallamalkotás, a zenei kifejezés és a hangszínek csodája. Adorján választása azért is figyelemre méltó, mert a műben nincs is fuvola: a két oboán kívül csupa sötét, de bensőséges hangú hangszerből áll. Egy ilyen mű előadását vezetni nem karmesteri feladat, sokkal inkább a hangszínek keverésének művészete.

Január 21.
Szőke Tibor-mesterbérlet 1., Művészetek Palotája, 19.30 // Szimfonikus felfedezések
A mesterbérlet-sorozat első hangversenye egy monumentális, nagy létszámú zenekari apparátust igénylő művel indul: Gustav Mahler X. szimfóniájával. A hattyúdalnak tervezett, öt tételes alkotásból csak három készült el; ezúttal a híres Adagio tétel hangzik el a MÁV Szimfonikusok vezető karmesterének vezényletével. Csaba Péter nagy tisztelője Mahler munkásságának – 2014. januárjában az első, 2015-ben a ritkán hallható második szimfóniát osztotta meg a közönséggel. Az estet a méltán népszerű, megunhatatlan mű, Carl Orff Carmina Buranája zárja Ihring Anna (szoprán), Kristofori Ferenc (tenor), az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen feltűnt Alexandru Aghenie (bariton), valamint a Nyíregyházi Cantemus Kórus közreműködésével.

Január 28.
Lukács Miklós-bérlet 3., Zeneakadémia, 19.00

Január 30.
Varga László-bérlet 1., Olasz Kultúrintézet, 11.00
Csaba Péter vezető karmester előszeretettel mutat be közönségének francia műveket, hisz évtizedek óta Franciaországban él. A januári est középpontjában Hector Berlioz áll. Bámulatos az a gazdag fantázia, formaalkotó- és hangszerelő készség, valamint az a bátor újító kedv, amelyet az ő műveiben megtapasztalhatunk. Harold Itáliában c. szimfóniája is programzene, amely remek szólófeladatot ad a szólórepertoárral amúgy nem nagyon elkényeztetett brácsának (Szűcs Máté). Színgazdagság terén utolérhetetlen az est másik két komponistája, Debussy és Ravel is. Ez utóbbi Perrault által könyvbe szerkesztett régi francia meséket tolmácsol a zene nyelvén, érzékletesen lefestve a történetek helyszínét, illetve a benne szereplő karaktereket. Debussy pedig teljes egészében, illataival, hangulataival, az ott élők temperamentumával együtt tár elénk képet az Ibériai félszigetről, azaz Spanyolországról.

Január 30.
Kamarazenei bérlet 1., Olasz Kultúrintézet, 17.00
Az idei évadban is folytatódik a MÁV Szimfonikusok kamarazenei koncertsorozata
Tarkó-Nagymengyi Dóra, a zenekar hegedűművészének vezetésével. Január folyamán
Schubert Quartettsatz c. művét és "Rosamunda" kvartettjét, valamint Telemann fuvolára és
fagottra írt concertóját hallgathatják meg. A négy hangversenyből álló sorozatra bérletet
is lehet váltani, egységesen 2500 forintért. Az egyes koncertekre váltott jegyek ára 800 forint.
Bővebb információ itt!

Gyermekkoncertek

Január 12-én 16.30 órakor kezdődik a már jól ismert Búgócsiga nevű zenés foglalkozás, zenehallgatás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától kezdődnek a zenekar Szeretethang elnevezésű koncertjei várandós kismamák, és az őket kísérők részére. Január 23-án az Évszak koncertek téli kiadása jelentkezik, szombat délelőtt 10 órától. A négy alkalomból álló, 3-7 éves korosztálynak szóló foglalkozás zenei anyaga mindig az aktuális évszakhoz igazodik Vivaldi: A négy évszak című hegedűverseny-ciklusa alapján. Az elhangzó darabokat az adott időszakra jellemző természeti képek, képzőművészeti alkotások vetítésével egészítjük ki. A családi programokra váltott jegyek ára egységesen 1000 forint (a Búgócsiga koncert gyermekeknek ingyenes). A programokat Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészei közreműködésével. Bővebb információ a zenekar honlapján, a www.mavzenekar.hu-n.


Bérleten kívüli előadások
Strauss est
Egy örökzöld melódiákból összeállított újévi koncerttel kezdi 2016-ot a zenekar Kaposváron. A január 2-i, este 19.00 órakor kezdődő hangverseny karmestere Csurgó Tamás, helyszíne a Csiky Gergely Színház. Jegyinformáció: Filharmónia Magyarország

Mendelssohn-Schumann maraton
A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája 2008 óta minden évben megrendezi zenei maratonját, amelyen alkalmanként csaknem tízezer érdeklődő vesz részt. Csajkovszkij, Bach, Beethoven, Bartók, Mozart, Schubert, Dvořák és Stravinsky után 2016-ban Felix Mendelssohn és Robert Schumann lesz a maraton főszereplője. A MÁV Szimfonikus Zenekar évek óta részese a rendhagyó programsorozatnak; ezúttal Mendelssohn: Hebridák – nyitányát és Schumann: IV. (d-moll) szimfóniáját adják elő, január 31-én 15.00 órai kezdettel. Jegyvásárlás itt!
  

HÍREK

Baráti Kör

A 2015-16-os évadban is szeretettel vár minden érdeklődőt a MÁV Szimfonikus Zenekar Baráti Köre. Aki éves tagságot vált, 50 százalékos kedvezménnyel válthat jegyet az Unokák és nagyszülők 11.30-kor kezdődő hangversenyeire, a Szőke Tibor-mesterbérlet, valamint a Varga László-bérlet koncertjeire. (Bérletenként és fejenként legfeljebb 2 db jegy váltható, a koncert előtti két héten; vásárlás előtt érdemes telefonon érdeklődni a szabad helyekről.) A Baráti Kör tagjai továbbra is ingyenesen vehetnek részt három főpróbán az alábbi időpontokban: 2016. február 3., március 4., április 28. Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy előzetes regisztráció, illetve tagsági igazolvány nélkül nem áll módunkban beengedni senkit. Jelentkezni a regisztracio@mavzenekar.hu e-mail címen, illetve a központi telefonszámon (06-1-338-2664) lehetséges.

Tavaszi bérlet a MÜPA-ban
Kedvezményes árú bérlet kapható ebben az évadban a zenekar három tavaszi hangversenyére a Művészetek Palotájában (lásd alább). Az előadásokra szóló bérlet ára kategóriától függően 13.000, 11.000, 9.500 illetve 8.500.-Ft. Bérletek az Interticket országos jegyirodai hálózatában kaphatók; a jegyirodák listája a www.jegy.hu oldalon, a Jegypontok menü alatt megtekinthető.

2015. február 22. 
Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
F. Schubert: VIII., h-moll (Befejezetlen) szimfónia
B. Smetana: Moldva
Sz. Rachmaninov: II. (e-moll) szimfónia, op. 27
Vezényel:
Kocsis Zoltán

2015. április 28.   

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Sz. Rachmaninov: Vocalise
Sz. Rachmaninov: II. (c-moll) zongoraverseny, op. 18
A. Dvořák: VIII. (G-dúr) szimfónia, op. 88
Közreműködik: Kocsis Zoltán (zongora)
Vezényel:
Takács-Nagy Gábor
  

2015. május 13.   
Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
OPERA GÁLAEST Fekete Attilával
Áriák, duettek Bellini, Verdi, Gounod és Puccini operáiból
Közreműködik: Kolonits Klára, Schöck Atala
Vezényel: Kesselyák Gergely


JEGYVÁSÁRLÁSI PONTOK

Zeneakadémia 
 Művészetek Palotája jegypénztárai:
Komor Marcell utca 1.
Andrássy út 28.
Allee, Mammut II. és MOM Park Bevásárlóközpontok,
Rózsavölgyi Jegyiroda (Bp. V. Szervita tér 5., 
Kodály Zeneműbolt (Bp. V. Múzeum krt. 21.,
Líra és Lant Könyvesbolt (Bp. V. Váci utca 63., 
 www.jegy.hu oldalon közvetlenül,
illetve az InterTicket bármely jegyirodájában
Bővebb információ a zenekar honlapján:
http://mavzenekar.hu/_new/hu/koncertek-es-jegyek/jegy-es-berletinformacio

A 2015-2016-os évad műsorfüzete az alábbi linken olvasható elektronikus formában:
http://mavzenekar.hu/_new/public/uploads/MavMusorfuzet_2015-2016.pdf
1% támogatásért 100% zenét adunk!

Támogassa a MÁV Szimfonikus Zenekart személyi jövedelemadója 1 százalékával,
hogy Zenekarunk a jövőben is baráti árakon kínálhassa színvonalas hangversenyeit
 közönsége számára. A befizetett adó 1 százalékáról adóbevalláskor, legkésőbb
május 20-ig rendelkezhet.

A MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány adószáma: 18056721-2-42.
Köszönjük

JÁTÉK
Ki lesz a zenekar "tavaszi bérletének" visszatérő vendége, tehát az a művész, aki kétszer is színpadra lép a MÁV Szimfonikusokkal a sorozat keretében? A megfejtéseket a jatek@mavzenekar.hu címre várjuk. A helyes választ beküldők között két jegyet sorsolunk ki egy soron következő hangversenyünkre.

Kövesse figyelemmel honlapunkat! A korszerű és felhasználóbarát felületen tájékozódhat koncertjeinkről, a zenekar legfrissebb híreiről, és online jegyvásárlásra is lehetőség van. Jó böngészést! www.mavzenekar.hu