2015. november 3., kedd

Az MKVM 2015. novemberi programjai

SI

IX. ÖRDÖGLAKAT TALÁLKOZÓ az MKVM-ben

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Korona tér 1. (volt Dugovics Titusz tér), Budapest, 1036

 

2015. november 7., szombat, 10.00-18.00


 

Előadások, csináld magad ördöglakat-készítés, versenyek, díjnyertes játékok bemutatója és rengeteg játék kipróbálása a helyszínen!

Előadások:
12:50 Szilassi Lajos: Térkitöltő poliéderek
13:10 Vanyó Tamás: Játékok az elmúlt egy évből
13:30 Gáspár Merse Előd: Kreativitás
13:50 Gál Péter: Hajtogató fejtörők
14:10 Molnár László: Első játékom az IPP versenyén
14:30 Lovrics László: Logikai játékok a művészetekben

14:50 Lovrics László:
Sótonyi Sándor: Egy kilencszemélyes játékomról

Gyere el, és tedd magad próbára Te is!

A BELÉPÉS DÍJTALAN!I


MÚZEUMI RÁADÁS

2015. november 14., szombat, 18.00-22.00


 

Ősztől minden hónap második szombatján egészen 22 óráig látogathatók kiállításaink. Ráadásként pedig tárlatvezetésen, valamint alkalmanként egy-egy zenei, színházi vagy irodalmi előadáson is részt vehetnek az érdeklődők.

18.30 Tárlatvezetés a kereskedelemtörténeti állandó kiállításban

20.00 Tisztes ház – színdarab és barokk édességkóstoló
Milyen titkokat rejtenek egy barokk kori polgári ház zárt ajtajai, és behúzott bársony függönyei? Csapodár férjek, ravasz szolgálók, fondorlatos rokonság, léha seborvosok és még ezernyi érdekes figura vár ránk a Mare Temporis kosztümös előadásában.

Belépő: kiállításaink ezen az estén múzeumi belépőjegy váltásával látogathatók. Kiegészítő programjegy: 800 Ft, mellyel az esti előadást tekinthetik meg.


Időszaki kiállítások

Képes magyar jazztörténet

2015.11.12. – 2016.04.24.

 
A magyarországi jazztörténések – nagy vonalakban – időben párhuzamosan haladtak az európai és az amerikai eseményekkel. Kiállításunk az 1850-es évek körüli őskezdetektől 2015-ig, korabeli dokumentumok (kottaborítók, fényképek, festmények, plakátok, szórólapok, gramofonlemez-, LP- és CD-borítók, hangszerek) segítségével mutatja be a honi jazzeseményeket.

A kiállítás képi anyagát nagymértékben színesítik a kiállított jazzkönyvek. A világon valaha megjelent egyik legkorábbi jazzkötet, az 1928-as Jazzband, Végh Gusztáv illusztrációival került kiadásra, ezek egy részét reprodukciókon szintén kiállítottuk.

Szentendrei festők arcképcsarnoka

2015.10.18. – 2015.11.15.

 
A Magyar Festészet Napja (október 18.) alkalmából október 16-án nyílik a múzeum legújabb időszaki tárlata. Szentendrén élő és alkotó festők speciális arcképcsarnoka ez a kiállítás. Tóth József „Füles” fényképész a művészek műtermeiben kiválasztott és reprodukált képeket, majd utólag kiegészítette az alkotókról készített portréival, melyek szervesen kapcsolódnak az eredeti alkotásokhoz. Mindezek együtt láthatóak ezen a Fülesre olyannyira jellemző tárlaton.

Megáll az idő
Válogatás Krauss Péter óragyűjteményéből

2015.10.01. – 2015.11.29.

 
Digitális korunkat megelőző időszak hétköznapi időmérői lakásainkban a mechanikus órák voltak. Megjelenésükben felfedezhetők az ArtDeco letisztult és a SzocDeco funkcionalista stílusjegyei. Ezeknek az óráknak lejárt az ideje, számukra megállt az idő, de lakásdíszként érdemes megőrizni őket, mert a magyar ipartörténet/iparművészet egy-egy jeles és felejthetetlen darabjai.
Kiállításunk a Design Hét Budapest 2015 eseménysorozat hivatalos része.

Életünk a játék
Válogatás Karlócai Mariann játékgyűjteményéből


2015.07.03. – 2015.11.22.

 
A múzeum egy kiállítással tiszteleg Karlócai Mariann óvodapedagógus, játékgyűjtő előtt, aki idén ünnepli 90. születésnapját. Egyben megemlékezünk Kiss Áron pedagógusról, a Magyar Játék Társaság névadójáról is, mivel idén van születésének 170. évfordulója. A tárlaton Karlócai Mariann gyűjteményének legszebb és legkülönlegesebb darabjait mutatjuk be. A legkisebbek, a csecsemők játékaitól jutunk el egészen a felnőttkor játékaiig. Látható a tárlaton többek között egy-egy szobabelső a lányok, illetve a fiúk játékaival, megtekinthető egy parkrészlet is szabadtéri játékokkal. Sok kipróbálható játékkal várjuk a látogatókat a játszóházban, sőt, magával a kiállítás megtekintésével is egy játékra invitáljuk az érdeklődőket.

Kultea programok

Szindbád-szalon

 

2015. november 4., szerda, 19 óra


Krúdy éjszakáiról és szerelmeiről Saly Noémi és Fráter Zoltán irodalomtörténészek beszélgetnek.
Közreműködik: Láng Balázs színművész.

A belépés díjtalan.

Férfiak Klubja

2015. november 5., csütörtök, 19 óra

 

Minden hónap első csütörtökén felhevítjük a KOHÓ-t a Férfiak Klubjában. Összegyűlünk, felizzunk és formálódunk – csak Férfiak! Rendszeres találkozásaink során Férfiként töltődünk fel, inspirálódunk, kapcsolatokat építünk.
Bővebb információ
honlapunkon olvasható.

Belépő: 1000 Ft
A részvétel regisztrációhoz kötött. A regisztrációhoz kattintson IDE!

Életünk a játék előadássorozat

 

2015. november 11., szerda, 17 óra


Kooperáció és versengés egyidejűleg – Mérő László matematikus, pszichológus előadása

Mérő László matematikus, publicista, pszichológus röpke bepillantást nyújt a játszó lélek rejtett világába. A játékelméletből kiderült, hogy a versengés sok esetben akár még segítheti is a kooperáció kialakulását - és ez a gyakorlati életben is igaznak bizonyult.

A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.
(Amennyiben nincs alkalma az előadás előtt körbenézni nálunk, megváltott belépőjével 2015. december 31-ig egy alkalommal visszatérhet hozzánk és pótolhatja!)

Mesterségek nyomában

Édes emlékek


2015. november 6., péntek, 18.30

Mit kérdezne, ha beszélgethetne egy száz évvel ezelőtt élt cukrász mesterrel? Szeretné tudni, mit készített napi harminc kiló csokoládéból? Hogy mit gondolt, amikor meglátta az első Dobos tortát? Vagy hogy ki volt a példaképe, aki a saját öklével verte szét a puncsos mignonokat, ha azok nem voltak megfelelő árnyalatúak? Látogasson el hozzánk, és barátságos cukrászmesterünk a századfordulóról úgy mutatja meg vendéglátás történeti kiállításunkat, ahogy még nem láthatta.


A programon múzeumi belépővel lehet részt venni. Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, 
http://mkvm.hu