2015. november 1., vasárnap

A MÁV Szimfonikusok koncertjei 2015. novemberben

SI

Gyermekkoncertek

November 7-én, szombat délelőtt 10 órakor kezdődik az idei évad első Évszak koncertje. A négy alkalomból álló sorozat zenei anyaga mindig az adott évszakhoz igazodik Vivaldi: A négy évszak című hegedűversenyciklusa alapján. Az elhangzó darabokat az adott időszakra jellemző természeti képek, képzőművészeti alkotások vetítésével egészítjük ki; ajánlott korosztály: 4–9 év. Október 10-én 16.30 órakor kezdődik a már jól ismert Búgócsiga nevű zenés foglalkozás, zenehallgatás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától kezdődnek a zenekar Szeretethang elnevezésű koncertjei várandós kismamák, és az őket kísérők részére. A Zene-Tér-Kép illetve Évszak koncertekre kedvezményes árú, összevont bérlet kapható! Jegyár: 1000 forint. (A Búgócsiga koncert gyermekeknek ingyenes.) A programokat Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészei közreműködésével. Bővebb információ a zenekar honlapján, a www.mavzenekar.hu-n.

Bérleten kívüli előadások
A MÁV Szimfonikusok vezető karmestere és művészeti vezetője, Csaba Péter jó barátságot ápol a Francia Intézettel, amely a 2013-14-es évadtól kezdve a zenekar számos kamarazenei koncertjének ad otthont. Az együttműködés ebben a szezonban is folytatódik, három ingyenes előadással. Első alkalommal, 2015. november 10-én Ligeti György Fúvósötöse, Poulenc két klarinétra írt szonátája, valamint Dvořák két hegedűre és brácsára írt tercettje hangzik el. A koncert 19 órakor kezdődik; a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet a következő elérhetőségeken lehet megtenni: +36 1 489-4200, info@inst-france.hu (Francia Intézet).

Szintén november 10-én kerül sor a világhírű svéd zongoraművész, Ingrid Fuzjko Hemming és a MÁV Szimfonikus Zenekar zongoraestjére a Zeneakadémián, 19.30 órától. Hemming művészi munkásságát olyan zenei nagyságok kísérték és támogatták, mint Leonard Bernstein vagy Bruno Maderna, a 20. század egyik legnagyobb zeneszerző-karmestere. A „lélek zongoristájának” is hívják - és valóban, Hemming muzsikája a hallgatóság lelkének mélyét is megszólítja. Bizonyos értelemben „Liszt örökösének” tartják, aki zongorajátékán keresztül tárja elénk Liszt Ferenc emberi nagyságát, bensőségességét, illetve Debussy eleganciáját. A műsor első részében szóló zongoraműveket hallhatunk tőle (Schubert, Mozart, Liszt), majd a szünet után Chopin I (e-moll) zongoraversenyét adja elő, Medvecky Ádám vezényletével. Bővebb információ és jegyvásárlás itt!

November 15-én "Játsszunk Háry Jánost! - Az obsitos kalandjai" címmel matinékoncertet rendez a Művészetek Palotája. A MÁV Szimfonikusok közreműködésével színpadra állított daljáték a nagyabonyi huszár világraszóló kalandjait meséli el. Kodály így jellemzi Háry figuráját: „Ő maga az életre kelt magyar meseteremtő fantázia. Nem hazudik: mesét teremt; költő. Amit elmond, sohasem történt meg, de ő átélte, tehát igazabb a valóságnál. Zenében is ilyesvalami kellett a darabhoz, nem tudom, mennyire sikerült. De azt tudom, hogy jók a szereplők dalai. […] Gyöngyszemek, csak a foglalatuk enyém. Igyekeztem, hogy méltó legyek hozzájuk.” Az előadás közönsége most bábokat és élő szereplőket felvonultató, különleges színpadi feldolgozásban találkozhat Kodály halhatatlan hősével. Bővebb információ és jegyvásárlás itt.
November 18-án és 22-én "Mikor megyek Galícia felé" címmel az I. világháború emlékére készült ősbemutatókat hallhat a közönség a Honvéd Férfikar és a MÁV Szimfonikusok előadásában. Csemiczky Miklós, Gyöngyösi Levente, Orbán György, Selmeczi György, és Vajda János művei a Nemzeti Múzeum Dísztermében csendülnek fel, 19 órától. Jegyek a www.jegy.hu-n és az InterTicket országos jegyirodai hálózatában kaphatók, 1990 forintért.
November 28-án a Doráti Antal Karmesterverseny záró hangversenyén lépnek színpadra a MÁV Szimfonikusok.  A gálakoncerten Csajkovszkij, Brahms, Debussy, Bartók és Dubrovay klasszikusaiból hallhatnak részleteket az Olasz Kultúrintézetben, 18 órától. Jegyek 2000 forintos egységáron kaphatók a www.jegy.hu-n és az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, valamint a helyszínen, az előadás előtti egy órában. Bővebb információ: www.antaldoraticompetition.com