2015. november 3., kedd

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertsorozata

SI


A Liszt Ferenc Kamarazenekar november 6-án folytatja koncertsorozatát a Budapest Music Centerben

Adorján András Németországban élő magyar fuvolaművész is fellép a Liszt Ferenc Kamarazenekar Budapest Music Centerben megrendezett koncertsorozatának második hangversenyén november 6-án. Az együttes az Európa-szerte pozitív kritikákat kapott, Toccata Classics angol kiadónál megjelent Farkas Ferenc-lemezeinek anyagából is bemutat néhány darabot a koncert során.

A szeptember 23-i Bartók-est után a Liszt Ferenc Kamarazenekar ismét a Budapest Music Centerben lép fel 2015/6 évadbeli koncertsorozatának keretében. Az együttes november 6-án is bemutat a 2014-től kezdődően, a Toccata Classics kiadónál felvett három lemezének anyagából, melynek első, 2014-ben megjelent albuma nemzetközi szinten számos kedvező kritikában részesült.

„ Különleges, régre nyúló baráti kapcsolat fűz minket Farkas Ferenc zeneszerzőhöz, sok időt töltöttünk a társaságában – meséli Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. – Már az első lemezünkre is felvettünk a zenekarunknak írt Farkas-darabot. A november 6-i koncerten a Budapest Music Centerben elhangzó, Piccola musica di concerto c. darabot is nekünk komponálta; a többi művei is beépültek a repertoárunkba. Fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen játsszuk a darabjait, ezért döntöttünk úgy, hogy ebben a sorozatban a szeptemberi Bartók-estet kivéve minden alkalommal előadunk tőle néhány darabot. Halála után fia, Farkas András gondozza a hagyatékát, ő szervezte meg a mostani Farkas-lemezek kiadását is, s nagy örömmel vettük a felkérését, hogy mindhárom lemezen a Liszt Ferenc Kamarazenekar adja elő az eddig albumon meg nem jelent műveket.”

A november 6-i esten Adorján András fuvolaművész lép föl, aki Farkas Ferenc Régi magyar táncok c. darabját játssza a zenekarral illetve Carl Philipp Emanuel Bach D-dúr fuvolaversenyét Wq13, melynek különlegessége, hogy vélhetően először adják elő Magyarországon, hiszen a kottáját néhány évvel ezelőtt találták meg egy kijevi gyűjteményben. A Jean-Pierre Rampalnál és Aurèle Nicolet-nél tanult Adorján András nemzetközi versenyek kitüntetettje: 1968-ban Koppenhágában a Jacob-Gade Díjat, 1968-ban a montreux-i Nemzetközi Fuvolaverseny díját és 1971-ben a párizsi Nemzetközi Fuvolaverseny Premier Grand Prix díját nyerte el. Szólistaként a világ legjobb kamara- és szimfonikus zenekaraival játszik. 1987 óta a kölni Zeneművészeti Főiskola, valamint 1996 óta a müncheni Zeneművészeti Főiskola tanára. A német Laaber-Verlag-nál 2009-ben megjelent fuvolalexikon („Lexikon der Flöte”) szerkesztője. Az 1988-ban a „Deutsche Schallplattenkritik” kitüntetéssel díjazott fuvolaművész több mint 100 lemez- és CD-felvétellel generációja legfontosabb fuvolásai közé tartozik.

2015. november 6., 19.30, Budapest Music Center; 2015/6 kortárs sorozat II.
Szólista: Adorján András, fuvola
Farkas Ferenc: Régi magyar táncok
Farkas Ferenc: Piccola musica di concerto
Carl Philipp Emanuel Bach: D-dúr fuvolaverseny Wq13
*****
Giuseppe Verdi: e-moll vonósnégyes

A sorozat további koncertjei:
2016. február 2. 19.30.:
Szólista: Lencsés Lajos, oboa

2016. március 22., 19.30.:
Szólista: Rácz Ödön, nagybőgő

További információ: www.lfkz.hu